Μπορεί η Ελλάδα να μην κινδυνεύει αμέσως με την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα ισχύσει μετά την 1.1.24 –κίνδυνος που ελλοχεύει τουλάχιστον για τα 14 από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που σύμφωνα με το τρέχον προσχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναγκαστούν να περικόψουν 45 δισεκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς τους μόνο το επόμενο έτος–, ωστόσο, η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας και προϋπόθεση ευημερίας, καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν ήδη φέρει νωρίτερα από το νέο έτος τη λιτότητα στην πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.
Κι αυτό είναι που κάνει εξίσου σημαντικό και για τους Ελληνες εργαζόμενους το μεγάλο συλλαλητήριο, το πρώτο μετά την πανδημία, που διοργανώνει σήμερα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την ευρωδιαδήλωση που πραγματοποιείται εν μέσω της διαπραγμάτευσης υπουργών και ευρωβουλευτών για το νέο «Μαάστριχτ», δηλαδή τη μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.
Οι νέοι κανόνες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ποιοι θα πρέπει να είναι. Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση, τα κράτη-μέλη με έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειώνουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αυτό θα οδηγήσει σε λιγότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους μισθούς, εκτεταμένες δημόσιες υπηρεσίες και θα αφήσει τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αδύναμα να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των κοινωνικών και κλιματικών στόχων της ίδιας.
Η μεταρρύθμιση έρχεται μετά την αναστολή των προηγούμενων κανόνων το 2020, μέσω της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Η ETUC και οι οργανώσεις-μέλη της θα αξιοποιήσουν τη σημερινή διαδήλωση για να αναδείξουν την ανάγκη η συμφωνία να καταλήξει σε κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης που θέτουν την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη πάνω από αυθαίρετα όρια, μεταξύ άλλων μέσω ενός «χρυσού κανόνα» που δεν θα προσμετρά στο δημοσιονομικό χρέος επενδύσεις για την κοινωνική και κλιματική αλλαγή της Ε.Ε.
Εκτός από την παράταση ακόμη ενός έτους της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την επίτευξη βιώσιμης μεταρρύθμισης των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, η ETUC ζητεί και τη διατήρηση και τη μονιμοποίηση των επιτυχών μηχανισμών αλληλεγγύης της Ε.Ε. που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας