Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
von der leyen
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συζητούν αναθεώρηση ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προώθηση τεχνολογιών αιχμής | Christophe Licoppe/European Union, 2023/Copyright Source: EC - Audiovisual Service

«Σφάζονται» στην Ευρώπη για τον κοινό προϋπολογισμό

Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων μέχρι πρόσφατα και η Ολλανδία, θα ήθελαν να διαχωρίσουν τη συζήτηση για την ενίσχυση της Ουκρανίας και τις άλλες προτεραιότητες της Ε.Ε, αλλά χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν διαμηνύσει ότι δεν συζητούν τη βοήθεια στην Ουκρανία, αν δεν δοθούν χρήματα στη μετανάστευση αλλά και στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πολύωρες -αν όχι πολυήμερες- διαπραγματεύσεις αναμένονται στη σύνοδο κορυφής Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε., για τον οποίο απαιτείται αύξηση ύψους 100 δισ. ευρώ, που αφορά μεταξύ άλλων 50 δισ. για τη μακροπρόθεσμη βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. εγκρίνεται για περίοδο επτά ετών, ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα και να αποφεύγεται το πολυετές μπρος-πίσω μεταξύ των πρωτευουσών και των θεσμικών οργάνων. Οι ηγέτες της Ε.Ε. ενέκριναν το 2020 έναν πολυετή προϋπολογισμό ύψους 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027 σε συνδυασμό με ένα έκτακτο σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί μια μαραθώνια πενθήμερη σύνοδος κορυφής που αποκάλυψε βαθιά ρήγματα μεταξύ των κρατών-μελών.

Ωστόσο, μετά την κρίση του κορονοϊού ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και σήμερα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Οι Βρυξέλλες αισθάνονται ότι το ποσό αυτό δεν αντικατοπτρίζει πλέον την οικονομική πραγματικότητα. Γι’ αυτό η Κομισιόν πρότεινε μια αναθεώρηση ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προώθηση τεχνολογιών αιχμής. Δηλαδή, προτείνεται ο επταετής προϋπολογισμός να αυξηθεί στο 1,174 τρισ. ευρώ.

«Βρισκόμαστε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο σε σύγκριση με το 2020», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο, όταν παρουσίασε για πρώτη φορά την προτεινόμενη αναθεώρηση. Η Επιτροπή επιθυμεί η αναπλήρωση να εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους, αλλά σίγουρα πριν από τις ευρωεκλογές, όταν όλα πλέον θα τεθούν εν αμφιβόλω.

Ωστόσο πολλά κράτη-μέλη δεν συμμερίζονται την αγωνία της Κομισιόν, κυρίως όσα χρειάζεται να... βάλουν το χέρι στην τσέπη - πρόκειται για τις χώρες που αποτελούν τους οικονομικούς συνεισφορείς της Ε.Ε.

Ενώ όλες οι χώρες της Ε.Ε. (εκτός από την Ουγγαρία) συμφωνούν στην ανάγκη να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, αρκετές πρωτεύουσες είναι λιγότερο πρόθυμες να δώσουν επιπλέον χρήματα στις Βρυξέλλες για οτιδήποτε άλλο. Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων μέχρι πρόσφατα και η Ολλανδία, θα ήθελαν να διαχωρίσουν τη συζήτηση για την ενίσχυση της Ουκρανίας και τις άλλες προτεραιότητες της Ε.Ε. Αλλά χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν διαμηνύσει ότι δεν συζητούν τη βοήθεια στην Ουκρανία, αν δεν δοθούν χρήματα στη μετανάστευση αλλά και στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Πέμπτη, η προεδρεύουσα της Ε.Ε. Ισπανία κυκλοφόρησε ένα αρχικό προσχέδιο το οποίο θα αποτελέσει βάση συζήτησης αρχικά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τελικά στη σύνοδο κορυφής. Αλλά… όλοι το μίσησαν! Η Μαδρίτη πρότεινε τρεις περικοπές διαφορετικών αναλογιών στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Επιτροπής που θα εξοικονομούσαν, αντίστοιχα, 5, 10 και 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα την πρόταση. Ωστόσο, προς μεγάλη απογοήτευση των... τσιγκούνηδων, το ισπανικό σχέδιο αποκλείει περικοπές στο γεωργικό πρόγραμμα της Ε.Ε. και στη χρηματοδότηση της Συνοχής - δύο μεγάλα κομμάτια του προϋπολογισμού της.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για το θέμα μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου. Και η μάχη έχει μόλις αρχίσει.

Τι συμπεριλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν

● 50 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση για την Ουκρανία, με 33 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια και 17 δισ. ευρώ σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις που θα χορηγηθούν μεταξύ 2024 και 2027.

● 15 δισ. ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και 2 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

● 10 δισ. ευρώ για τη δημιουργία της πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), μιας κοινής δεξαμενής χρημάτων για την προώθηση τεχνολογιών αιχμής που κατασκευάζονται στην Ε.Ε.

● 18,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους που εκδόθηκε για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο υπόκειται πλέον σε πολύ υψηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με την έναρξή του το 2020.

● 3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του μηχανισμού ευελιξίας και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων κρίσεων.

● 1,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών.

Από αυτόν τον λογαριασμό των 98,8 δισ. ευρώ, τα 65,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα από τα κράτη-μέλη.

Χρηματοδοτικό «πακέτο» για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο. Είναι το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία και πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο «πακέτο» χρηματοδότησης. Ο Χόγιερ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με αξιωματούχο κοντά στον Χόγερ.

Ο Χόγερ και η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τερέσα Τσερβίνσκα θα ανακοινώσουν σήμερα σειρά νέων έργων ανασυγκρότησης που θα χρηματοδοτηθούν από το ειδικό ταμείο της Ε.Ε. για την Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζεται από συνεισφορές από χώρες της Ε.Ε. και την Επιτροπή.

Ο Χόγιερ θα εγκαινιάσει επίσης έναν νέο περιφερειακό κόμβο για την τράπεζα που θα στεγαστεί στο γραφείο της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Κίεβο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Σφάζονται» στην Ευρώπη για τον κοινό προϋπολογισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας