Θετικά αξιολόγησε η Κομισιόν το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2024. Αυτό ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του εργαλείου της Κομισιόν για τον συντονισμό μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία φλερτάρει με καθεστώς επιτήρησης, όπως επίσης και η Φινλανδία, που άλλοτε κουνούσε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι... «τσιγκούνηδες του Βορρά», όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, «δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις του Συμβουλίου».
Το 2024 η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρόκειται να απενεργοποιηθεί. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τη νομισματική πολιτική για τη μείωση του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, παρέχοντας παράλληλα επαρκή χώρο για πρόσθετες επενδύσεις και υποστηρίζοντας τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», είναι το μήνυμα της Κομισιόν.
«Υιοθετήστε συντονισμένες συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και μέτρα στήριξης της ενεργειακής μετάβασης, με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και την αποφυγή τροφοδότησης πληθωριστικών πιέσεων», επιμένει.
Πάντως, σύμφωνα με την Εκθεση Μηχανισμού Προειδοποίησης για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών, η Ελλάδα είχε ενταχθεί στον προηγούμενο κύκλο της διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία της αντιμετώπιζε ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει και πάλι σε βάθος ανασκόπηση και για τον κύκλο 2023-2024.
Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν είναι της γνώμης ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας είναι σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις του Συμβουλίου. Τα δημοσιονομικά σχέδια της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις του Συμβουλίου. Ενώ τα δημοσιονομικά σχέδια της Γαλλίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας και της Κροατίας υπάρχει κίνδυνος να μην ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις του Συμβουλίου.
Οι τέσσερις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου παραμένουν: η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας, της δικαιοσύνης και της μακροοικονομικής σταθερότητας, με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικής βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, «ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να επιτύχουν αυτούς τους στόχους θέτοντας προτεραιότητες και παρέχοντας σαφείς και καλά συντονισμένες κατευθύνσεις πολιτικής για το επόμενο έτος».
«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης χαμηλής παραγωγικότητας, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της γήρανσης και της κοινωνικής ένταξης, που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να παραμείνει στον δρόμο της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας. Τα ανατρεπτικά γεωπολιτικά γεγονότα κατέδειξαν επίσης την ανάγκη να παραμείνει η Ε.Ε. ανταγωνιστική σε μια παγκόσμια αγορά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Σύμφωνα, τέλος, με την κοινή έκθεση για την απασχόληση (JER), η Κομισιόν επισημαίνει ότι, παρά τις αυξήσεις των ονομαστικών μισθών, οι πραγματικοί μισθοί το 2022 μειώθηκαν, σε διάφορους βαθμούς, σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη.
«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των καλά ισορροπημένων μηχανισμών καθορισμού των μισθών, συμπεριλαμβανομένων του ισχυρού κοινωνικού διαλόγου και των αποτελεσματικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές», επισήμανε ο επίτροπος Απασχόλησης, Νίκολας Σμιτ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας