H Κλόντια Γκόλντιν, μια Αμερικανίδα ιστορικός των οικονομικών που εστίασε το έργο της στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στις αιτίες των χαμηλότερων αμοιβών τους έναντι των αντρών, κέρδισε το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομικών.
«Η έρευνα της καθηγήτριας Γκόλντιν αποκάλυψε τους βασικούς παράγοντες πίσω από το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων», τόνισε χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη χθεσινή της ανακοίνωση για το βραβείο. Η 77χρονη Γκόλντιν είναι μόλις η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο και η πρώτη οικονομολόγος που δεν μοιράζεται το βραβείο με άντρες συναδέλφους της. Διδάσκει Ιστορία της Αγοράς Εργασίας στο Χάρβαρντ και ήταν η πρώτη γυναίκα που ενέταξε στο οικονομικό του τμήμα το γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο, το 1989.
Αυτό βέβαια δεν ήταν άσχετο με το έργο της. Στην πολυετή έρευνά της η Γκόλντιν εξέτασε στοιχεία 200 ετών για το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, δείχνοντας πώς και γιατί οι διαφορές των φύλων στις αποδοχές και στα ποσοστά απασχόλησης άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα δομικών αλλαγών και εξελισσόμενων κοινωνικών κανόνων που αφορούσαν τις υποχρεώσεις των γυναικών στο σπίτι και στην οικογένεια.
Η έρευνά της διαπίστωσε ότι οι παντρεμένες γυναίκες άρχισαν να εργάζονται λιγότερο μετά την εκβιομηχάνιση της οικονομίας τον 19ο αιώνα αλλά και ότι η απασχόλησή τους αυξήθηκε ξανά μετά το 1900 καθώς ο τομέας των υπηρεσιών καταλάμβανε όλο και μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας. Η ταχύτατη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των γυναικών στη διάρκεια του 20ού αιώνα και το αντισυλληπτικό χάπι επιτάχυναν τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Ομως το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων παρέμεινε.
Ενώ ιστορικά αυτή η διαφορά αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε να αποδοθεί στις εκπαιδευτικές επιλογές που γίνονται σε νεαρή ηλικία και στις επιλογές σταδιοδρομίας, η Γκόλντιν ανακάλυψε ότι οφείλεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στον αντίκτυπο της απόκτησης παιδιών. «Οι ανακαλύψεις της Κλόντια Γκόλντιν έχουν τεράστια κοινωνική επίδραση», τόνισε η Randi Hjalmarsson, μέλος της επιτροπής που απένειμε το βραβείο, περιγράφοντας την Γκόλντιν ως «ντετέκτιβ»... «Μας έδειξε ότι η φύση αυτού του προβλήματος ή η πηγή αυτού του υποκείμενου χάσματος μεταξύ των φύλων αλλάζει κατά τη διάρκεια της Ιστορίας και με την πορεία της ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την επιτροπή βράβευσης, σήμερα περίπου το 50% των γυναικών παγκοσμίως συμμετέχουν στην αγορά εργασίας σε σύγκριση με το 80% των ανδρών, όμως οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα και έχουν λιγότερες πιθανότητες να φτάσουν στην κορυφή της σταδιοδρομίας τους. «Τα Οικονομικά εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα εικόνας με τις γυναίκες» διαμηνύει η ίδια η Γκόλντιν σε μια παλαιότερη συνέντευξή της στο BBC.
«Ακόμη και πριν οι φοιτητές εισέλθουν στο πανεπιστήμιο, πιστεύουν ότι τα Οικονομικά είναι ένας τομέας πιο προσανατολισμένος στη χρηματοπιστωτική και στο μάνατζμεντ, όπως και ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο γι’ αυτά από τους άνδρες. Αν εξηγούσαμε ότι τα Οικονομικά αφορούν την ανισότητα, την υγεία, τη συμπεριφορά στο νοικοκυριό, την κοινωνία, τότε θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ισορροπία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας