Οι ηγέτες τους καλούνται να παραμερίσουν αρκετά από αυτά που τους χωρίζουν προωθώντας λύσεις σε ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ελάφρυνση του χρέους των φτωχότερων χωρών του πλανήτη. Τα ρήγματα που τους χωρίζουν είναι ωστόσο πολλά και διαρκώς μεγεθύνονται.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι οικονομικές αντιπαλότητες, η αναβίωση του προστατευτισμού, οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η αποπαγκοσμιοποίηση αποτελούν τεράστια βαρίδια για μια ομάδα χωρών που συγκροτήθηκε για να διαχειριστεί την παγκοσμιοποίηση. Σε αυτό το περιβάλλον, μια σειρά από χώρες αγωνιούν όλο και περισσότερο για τη μελλοντική τους ύπαρξη. Πρόκειται για τους παρακατιανούς της υφηλίου, τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που απειλούνται με χρεοκοπία. Μεταξύ αυτών και οι:
ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Το Πακιστάν χρειάζεται πάνω από 22 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού του χρέους και την πληρωμή άλλων λογαριασμών τον επόμενο χρόνο. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά καθώς αγωνίζεται να ανακάμψει από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2022. Τον Ιούνιο το ΔΝΤ παρείχε δάνειο διάσωσης 3 δισ. δολαρίων ενώ ακόμη 3 δισ. δολάρια χορηγήθηκαν από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα, που είχαν υποχωρήσει στα 3,5 δισ. δολάρια, ανέκαμψαν στα 7,8 δισ. δολάρια στα τέλη Αυγούστου. Φτάνουν ωστόσο ώς τις εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου. Στη συνέχεια αν δεν υπάρξει νέα «ένεση» από το εξωτερικό η χρεοκοπία είναι σύμφωνα με παρατηρητές αρκετά πιθανή.
ΖΑΜΠΙΑ: Η πρώτη αφρικανική χώρα που χρεοκόπησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας πλησιάζει μετά από καιρό σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της. Τον Ιούνιο ήρθε σε συμφωνία επανεξέτασης χρέους 6,3 δισ. δολαρίων με τη «Λέσχη (πιστωτριών χωρών) του Παρισιού» και την Κίνα. Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Η κυβέρνησή της ελπίζει να έρθει σύντομα σε συμφωνία με τα διεθνή funds που κατέχουν τα απλήρωτα κρατικά της ομόλογα.
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ: Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε σχέδιο αναμόρφωσης του εσωτερικού της χρέους στα τέλη Ιουνίου και έκτοτε συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, αν και όχι παντού. Μεγάλοι ξένοι πιστωτές της χώρας, όπως η Ινδία και η Κίνα, περιμένουν την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του εσωτερικού χρέους πριν ξεκινήσουν συζητήσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν παράλληλα με την πρώτη αναθεώρηση του ύψους 2,9 δισ. δολαρίων πακέτου διάσωσης του ΔΝΤ αργότερα αυτό τον μήνα. Αποτυχία ολοκλήρωσης αναμόρφωσης του εσωτερικού χρέους ώς τότε ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση των δόσεων του ΔΝΤ και των συζητήσεων με τους ξένους πιστωτές.
ΤΥΝΗΣΙΑ: Η βορειοαφρικανική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ολική οικονομική κρίση. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της είναι εσωτερικό, όμως μέρος του εξωτερικού της δανεισμού θα πρέπει να πληρωθεί ώς το τέλος του έτους και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Το ΔΝΤ ζητά, ως συνήθως, σκληρούς όρους για να ξεκλειδώσει πιστώσεις 1,9 δισ. δολαρίων ενώ συνυφασμένες με τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου είναι και πιστώσεις 1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η μεγαλύτερη οικονομία της Βόρειας Αφρικής θα πρέπει να αποπληρώσει στην επόμενη πενταετία χρέος περίπου 100 δισ. δολαρίων σε σκληρό νόμισμα - κυρίως σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ομολόγου 3,3 δισ. δολαρίων το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση ξοδεύει πάνω από το 40% των εσόδων της για την πληρωμή των τόκων του χρέους καθώς η αιγυπτιακή λίρα έχει υποτιμηθεί σχεδόν 50% από τον περσινό Φεβρουάριο. Το Κάιρο εκτελεί πρόγραμμα 3 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ με μεγάλες καθυστερήσεις και διαφωνίες.
ΚΕΝΥΑ: Το δημόσιο χρέος του ανατολικοαφρικανικού έθνους ανέρχεται σχεδόν στο 70% του ΑΕΠ, το οποίο σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα εγείρει τον κίνδυνο μιας κρίσης χρέους. Η κυβέρνηση του προέδρου Γουίλιαμ Ρούτο έχει μετριάσει τις δαπάνες και πρότεινε μια σειρά από αυξήσεις φόρων, κατευνάζοντας ορισμένες ανησυχίες για μια επικείμενη χρεοκοπία.
ΛΙΒΑΝΟΣ: Ο Λίβανος βρίσκεται σε χρεοκοπία από το 2020 με ελάχιστες ενδείξεις ότι τα προβλήματά του θα επιλυθούν ανά πάσα στιγμή. Το ΔΝΤ έχει εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις.
● Η Ομάδα των Είκοσι (G-20) περιλαμβάνει 19 χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Tουρκία, ΗΠΑ, Βρετανία) και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας