Νέα συμφωνία διάσωσης ύψους 3 δισ. δολαρίων για διάστημα εννέα μηνών συνήψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την κυβέρνηση του Πακιστάν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το ποσό πάντως είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της πάμφτωχης χώρας, που δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους για τη χορήγηση των χρημάτων.
Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση στα μέσα Ιουλίου, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΔΝΤ, Νέιθαν Πόρτερ.
Ο Πόρτερ, ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Ισλαμαμπάντ, είπε ότι η οικονομία του Πακιστάν έχει αντιμετωπίσει πολλά σοκ, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες το 2022 που προκάλεσαν τον θάνατο 1.739 ανθρώπων, προκάλεσαν ζημιές 30 δισ. δολαρίων και επηρέασαν εκατομμύρια Πακιστανούς. Η χώρα επλήγη επίσης από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Πόρτερ, παρά τις προσπάθειες των αρχών να μειώσουν τις εισαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα, τα αποθέματα του Πακιστάν έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι συνθήκες ρευστότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν έντονες. «Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, η νέα συμφωνία θα παράσχει μια βάση πολιτικής και ένα πλαίσιο για οικονομική υποστήριξη από πολυμερείς και διμερείς εταίρους την επόμενη περίοδο», ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες, οι πακιστανικές αρχές «έλαβαν αποφασιστικά μέτρα για να ευθυγραμμίσουν περισσότερο τις πολιτικές με το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που υποστηρίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού από το Κοινοβούλιο.
Το προτεινόμενο πακέτο των 3 δισ. είναι υψηλότερο από αυτό που περίμενε το Πακιστάν. Η χώρα περίμενε την αποδέσμευση των υπολοίπων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ένα πακέτο διάσωσης 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 που λήγει την Παρασκευή. Υπήρχαν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με το τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο, ειδικά με μια νέα κυβέρνηση που θα έρθει στην εξουσία σε λίγους μήνες.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μοχάμαντ Σοχαΐλ, «αυτή η χρηματοδότηση των 3 δισ. δολαρίων για εννέα μήνες σίγουρα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ορισμένων επενδυτών».
Η συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Πακιστάν έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ μίλησε με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη επικεφαλής του ΔΝΤ, την Τρίτη. Οι δυο τους συναντήθηκαν επίσης στις 22 Ιουνίου στο περιθώριο παγκόσμιας χρηματοοικονομικής συνόδου στο Παρίσι.
Ο Σαρίφ έγραψε στο Twitter ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων του Πακιστάν, θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και θα θέσει τη χώρα στο δρόμο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Πακιστάν και του ΔΝΤ είχαν σταματήσει τον Δεκέμβριο, αφού το Ταμείο καθυστέρησε την αποδέσμευση της κρίσιμης δόσης 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πρόγραμμα διάσωσης που είχε αρχικά υπογραφεί το 2019 από τον προκάτοχο του Σαρίφ, Ιμράν Χαν.
Το Πακιστάν και το ΔΝΤ είχαν διαφωνίες σχετικά με αυτό που το Ταμείο λέει ότι είναι η μη ικανοποιητική συμμόρφωση του Ισλαμαμπάντ με τους όρους διάσωσης. Το Πακιστάν λέει ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν αγωνίζεται να αποφύγει τη χρεοκοπία, λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια από φιλικές χώρες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, η χώρα έχει εμπλακεί σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση από τότε που ο Σαρίφ αντικατέστησε τον Ιμράν Χαν, ο οποίος εκδιώχθηκε πέρυσι από την εξουσία αφότου υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής εναντίον του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας