Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία ΕΚΤ για σκιώδεις και συστημικές τράπεζες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΕΚΤ στις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης λόγω της σημαντικής σύνδεσης και αλληλεξάρτησής τους με τον σκιώδη τραπεζικό τομέα.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες, η κεντρική τράπεζα του ευρώ προειδοποιεί ότι κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να απειληθούν σοβαρά αν αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες οντότητες του σκιώδους τραπεζικού τομέα αποσύρουν τις καταθέσεις τους ή εμφανίσουν οι ίδιες πρόβλημα.

Εστιάζοντας στη χρηματοδότηση που παρέχουν οι σκιώδεις τράπεζες στις παραδοσιακές και αντίστροφα, η έκθεση διαπιστώνει ότι τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα δάνεια όσο και υποχρεώσεις όπως οι καταθέσεις συγκεντρώνονται στις 13 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης. Μεταξύ αυτών και στις 8 συστημικές πολυεθνικές τράπεζες αυτής, δηλαδή τις BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale και UniCredit.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με την έκθεση, είναι το ενδεχόμενο οι σκιώδεις τράπεζες να αποσύρουν από τις συστημικές τράπεζες κεφάλαιά τους όπως οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς. Τα κεφάλαια αυτά αντιστοιχούν στο 13% του συνόλου των υποχρεώσεων των παραδοσιακών τραπεζών, ενώ για τις μεγαλύτερες τράπεζες το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Η απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να συμβεί εάν οι σκιώδεις τράπεζες -ή οι μη τραπεζικοί χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι (NBFI) στην ορολογία των ρυθμιστικών αρχών- αρχίσουν να βιώνουν εκροές κεφαλαίων ή η εμπιστοσύνη τους προς μια τράπεζα καταπέσει. Αλλο κανάλι δευτερογενών επιπτώσεων αποτελούν οι αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις σκιώδεις τράπεζες.

Εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν ζημιές και στις παραδοσιακές τράπεζες καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους συχνά αλληλεπικαλύπτονται ή συσχετίζονται. Η ΕΚΤ υπογραμμίζει και τον κίνδυνο να συμβεί το αντίστροφο, δηλαδή η πίεση σε σημαντικές συστημικές τράπεζες να μεταδοθεί και στις σκιώδεις. «Εάν μία ή κάποιες από αυτές τις τράπεζες πιέζονταν, πιθανότατα θα υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την ικανότητα σημαντικών τμημάτων στον κλάδο NBFI να διαχειριστούν τη ρευστότητα και τους κινδύνους της αγοράς», υπογραμμίζει η ΕΚΤ.

Το καμπανάκι της ΕΚΤ δεν είναι το πρώτο που χτυπά τον τελευταίο καιρό για τον συστημικό κίνδυνο που απορρέει από τη δράση του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα τον προηγούμενο μηνά το ΔΝΤ είχε και αυτό προειδοποιήσει για τη μεγάλη ευπάθεια του σκιώδους τραπεζικού τομέα στο σημερινό περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Το ΔΝΤ είχε επισημάνει ότι ο σκιώδης τραπεζικός τομέας αντιπροσωπεύει πλέον το 50% του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθιστώντας αναγκαία όσο ποτέ πριν τη διασφάλιση της σταθερότητάς του. Είχε ακόμη προειδοποιήσει ότι η ευπάθεια των οντοτήτων αυτού του ελάχιστα εποπτευόμενου κομματιού του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχε αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των ολοένα και υψηλότερων ρίσκων. Το Ταμείο είχε ζητήσει μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχο αλλά και στήριξη αν χρειαστεί με πακέτα διάσωσης ανάλογα με αυτά που δοθήκαν στις συστημικές τράπεζες στο παρελθόν.

Εν τω μεταξύ έκθεση που δημοσίευσε την προηγουμένη εβδομάδα η γνωστή εταιρεία συμβουλών McKinsey διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που προηγήθηκε στις προηγούμενες δύο δεκαετίες δημιούργησε «χάρτινο πλούτο» 160 τρισ. δολαρίων. Σε αυτή την περίοδο όμως η οικονομική ανάπτυξη ήταν υποτονική, η ανισότητα αυξήθηκε, ενώ για κάθε επένδυση ενός δολαρίου δημιουργήθηκε -ελέω χαμηλών επιτοκίων και άπλετης παροχής ρευστότητας- χρέος 1,9 δολ.

Μεταξύ 2020 και 2021, το χρέος αυτό επιταχύνθηκε στα 3,40 δολάρια για κάθε 1 δολάριο καθαρής επένδυσης, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Αυτό έχει αυξήσει την υποθετική αξία όλων των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων από περίπου 470% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2000 σε περισσότερο από 600% σήμερα, με τις αγορές ακινήτων και μετοχών να ανθούν ταχύτερα από την «πραγματική» οικονομία. Η McKinsey τονίζει ότι αυτή η επιδοτούμενη από το φτηνό χρέος τάση ολοένα αυξανόμενων τιμών των περιουσιακών στοιχείων ενδεχομένως αλλάζει. Και μαζί της και ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος δανείζεται, δανείζει και συσσωρεύει αξία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανησυχία ΕΚΤ για σκιώδεις και συστημικές τράπεζες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας