Το χρέος της ευρωζώνης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ επανήλθε κάτω από τα προ Covid επίπεδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας UBS, η οποία πάντως εξηγεί ότι αυτό δεν είναι πραγματικό, αλλά οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία επικαλείται η τράπεζα, to δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης το 4ο τρίμηνο του 2022 ήταν 91,6% επί του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 1,4% σε σχέση με τον το τρίτο τρίμηνο, αλλά εξακολουθούσε να είναι 7,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ-Covid επίπεδα, που ήταν 84,1%. Το δ' τρίμηνο το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης ήταν 93,1%, μειωμένο κατά 2,8 π.μ. σε σχέση με το γ' τρίμηνο και μειωμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο του 4ου τριμήνου του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Συνολικά, το ποσοστό χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι μειωμένο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εκτός από την Κύπρο και την Εσθονία. Τη μεγαλύτερη πτώση την κατέγραψε η Πορτογαλία (έπεσε 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 114% του ΑΕΠ).
Μεγάλη η αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους καταγράφει επίσης η UBS, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, με το χρέος να υποχωρεί στο 171% επί του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Έτσι βρίσκεται 9,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα προ-Covid επίπεδα αλλά και 38 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά της περιόδου της πανδημίας.
Σύσταση για... λιτότητα
Η ελβετική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι η απότομη άνοδος του πληθωρισμού, αλλά και η άνοδος των επιτοκίων, ενίσχυσαν την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και έτσι βοήθησε στη μείωση του χρέους της Ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ ακόμη και σε τομείς όπου το ονομαστικό χρέος (σε πραγματικούς αριθμούς) συνέχισε να αυξάνεται.
Ωστόσο, σημειώνει ότι στο μέλλον αναμένεται ο πληθωρισμός σταδιακά να μειώνεται και αυτό θα αλλάξει και την εικόνα για το δημόσιο χρέος, που θα αρχίσει να αυξάνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, η UBS συνιστά στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης από το 2024 (σ.σ. βλέπε λιτότητα).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας