Στα νύχια κάποιων εκ των πιο ισχυρών hedge funds του κόσμου έχει αιχμαλωτιστεί η Σρι Λάνκα, αδυνατώντας να ξεπεράσει την κρίση χρέους που τη βυθίζει επί μήνες σε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Τα hedge funds και άλλοι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα έχουν επί της ουσίας μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες για την ελάφρυνση του χρέους της νησιωτικής χώρας με αποτέλεσμα να καθυστερεί μια ζωτικής σημασίας συμφωνία με το ΔΝΤ.
Παρεμβαίνοντας με κοινή τους δήλωση προχθές, 182 οικονομολόγοι και ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης απ’ όλον τον κόσμο (μεταξύ των οποίων και η Ινδή Τζαγιάτι Γκος, ο Γάλλος Τομά Πικετί, ο Τούρκος Ντάνι Ρόντρικ, ο Βρετανός Ραβί Κανμπούρ, ο Νοτιοκορεάτης Χα-Τζουν Τσανγκ και ο δικός μας Γιάννης Βαρουφάκης) ζήτησαν εκτεταμένη διαγραφή του χρέους της Σρι Λάνκα, τονίζοντας ότι αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας της και συνάμα το τεστ για την προθυμία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη παγκόσμια κρίση χρέους.
«Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος στη Σρι Λάνκα βρίσκονται τώρα σε κρίσιμο στάδιο και όλοι οι πιστωτές –διμερείς, πολυμερείς και ιδιώτες– οφείλουν να μοιραστούν το βάρος της αναδιάρθρωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι οικονομολόγοι.
Οι ιδιώτες πιστωτές κατέχουν περίπου το 40% του εξωτερικού χρέους της Σρι Λάνκα, κυρίως με τη μορφή κρατικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε ξένο νόμισμα. Τα υψηλότερα επιτόκια επί αυτών των ομολόγων τούς επιτρέπουν όμως να καρπώνονται πάνω από το 50% των πληρωμών του εξωτερικού χρέους της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεταξύ 2023 και 2029 η Σρι Λάνκα θα πρέπει να καταβάλλει 16,5 δισ. δολάρια στους ξένους ιδιώτες πιστωτές (το 52% των πληρωμών του εξωτερικού χρέους) έναντι 4,5 δισ. δολάρια στην Κίνα (14%), 3,5 δισ. δολάρια σε άλλες κυβερνήσεις (11%) και 7 δισ. δολάρια σε πολυμερείς πιστωτές (22%). Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι παραπάνω ξένοι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δανείσουν στη Σρι Λάνκα καλύπτοντας το ρίσκο τους, χρέωσαν περισσότερο και αυτό τους έφερε τεράστια κέρδη. Από την άλλη πλευρά όμως συνετέλεσε και στη χρεοκοπία της νησιωτικής χώρας, πέρυσι τον Απρίλιο. Οι πιστωτές αυτοί καρπώθηκαν υψηλότερες αποδόσεις λόγω αυτού του «ασφαλίστρου κινδύνου» και τώρα θα πρέπει τώρα να αναλάβουν τις συνέπειες του ρίσκου που πήραν.
Ας σημειωθεί ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη, το Κολόμπο συζητά και τη λήψη δάνειου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το τελευταίο όμως δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα αν δεν σιγουρευτεί ότι το χρέος της Σρι Λάνκα είναι βιώσιμο. Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η σκληρή στάση που τηρούν για την αναδιάρθρωση οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε μια ιδιαίτερα επώδυνη συμφωνία με το Ταμείο.
Η Σρι Λάνκα δεν είναι η μοναδική χώρα που αθέτησε το εξωτερικό της χρέος μετά το χτύπημα της πανδημίας. Τον προηγούμενο μήνα η Γκάνα ήταν η τελευταία που ανέστειλε τις πληρωμές του εξωτερικού της χρέους μετά τον Λίβανο, το Σουρινάμ, την Ουκρανία και τη Ζάμπια. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και η ύφεση πλακώνει σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, αρκετές ακόμη χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν. Υπό το πρίσμα αυτό, η περίπτωση της Σρι Λάνκα και ο τρόπος που θα τη διαχειριστεί η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ έχουν μείζονα σημασία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας