Η έναρξη της δίκης των ανώτερων στελεχών της Wirecard, την προηγουμένη Πέμπτη, έφερε ξανά στο προσκήνιο μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης στη Γερμανία, η αποκάλυψη της οποίας κλόνισε το πολιτικό κατεστημένο, καθώς ανέδειξε την αέναη σχέση διαπλοκής του με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η δίκη διεξάγεται πέντε μέτρα κάτω από... τη γη, σε αίθουσα στο συγκρότημα φυλακών Stadelheim του Μονάχου, και η ετυμηγορία των δικαστών δεν αναμένεται πριν από το 2024.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της πάλαι πότε ισχυρής εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Μάρκους Μπράουν –που παραμένει προφυλακισμένος πάνω από δύο χρόνια– και οι Όλιβερ Μπέλενχαους, επικεφαλής της θυγατρικής της Wirecard στο Ντουμπάι, και Στέφαν φον Έρφα, υπεύθυνος λογιστηρίου, κατηγορούνται για υπεξαίρεση, χειραγώγηση της αγοράς, πλαστογραφία και άλλες απάτες. Στο εδώλιο δε βρίσκεται ο πρώην γενικός διευθυντής της Wirecard, Γιαν Μαρσάλεκ, ο οποίος με την αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε… καπνός και έκτοτε καταζητείται από την Ιντερπόλ.
Η πολυτάραχη ιστορία της Wirecard ξεκινά το 1999, σε ένα προάστιο του Μονάχου. Αρχική δραστηριότητά της ήταν η επεξεργασία on line πληρωμών με πιστωτικές κάρτες για ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και ηλεκτρονικού τζόγου. Πολύ γρήγορα επεκτείνεται στην τραπεζική, εκδίδοντας πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες και το 2005 εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η ανάπτυξή της είναι στη συνέχεια εκρηκτική. Προβάλλεται ως το success story και καμάρι της Γερμανίας στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Επενδυτική κοινότητα και οι πολιτικοί σπεύδουν να την αγκαλιάσουν. Το 2018, εισέρχεται στον Δείκτη Dax 30 των 30 κορυφαίων εταιρειών της Γερμανίας, πετώντας απ' έξω την Commerzbank. H μετοχή της εκτινάσσεται στα 140 ευρώ και η αξία της αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ασκεί παρασκηνιακές πιέσεις για λογαριασμό της στη διάρκεια επίσκεψής της το 2019 στην Κίνα, ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κάνει τα στραβά μάτια στις πρώτες αποκαλύψεις ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ήδη από το 2016, πρώην υπάλληλος της Ε&Υ (Ernst & Young), του κολοσσού ορκωτών λογιστών που ήλεγχε τη Wirecard, είχε αποκαλύψει την ύπαρξη δικτύου εικονικών συναλλαγών, πιθανή απάτη στα βιβλία και απόπειρα δωροδοκίας υπαλλήλου της E&Y στην Ινδία. Επίσης, μια εταιρεία ερευνών κατηγόρησε τη Wirecard για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτες. Έλεγχοι όμως δεν έγιναν. Στις αρχές του 2019, οι Financial Times αποκαλύπτουν με συνεχή δημοσιεύματά τους πλαστογραφίες και μεταχρονολογήσεις συμβολαίων. Σχεδόν ταυτόχρονα, διαρρέουν ντοκουμέντα που εμφανίζουν λογιστικές παρατυπίες στις ασιατικές δραστηριότητες της εταιρείας. Η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Γερμανίας BaFin –που τότε είχε πολιτικό της προϊστάμενο τον σημερινό καγκελάριο– κοιτάει όμως αλλού. Αντί να βάλει στο μικροσκόπιό της τη Wirecard, ερευνά τους δημοσιογράφους που έκαναν τις αποκαλύψεις. Τα βάζει επίσης με τους κερδοσκόπους –που μυρίζονται αίμα και ποντάρουν σε πτώση της μετοχής– απαγορεύοντας επί δυο μήνες το σορτάρισμα του τίτλου της Wircard. Την ίδια στιγμή, οι μικροεπενδυτές βλέπουν ανήμποροι την εξαΰλωση χρηματιστηριακής αξίας 12 δισ. ευρώ, καθώς η μετοχή βουτά κατά 40%.
Τον Ιούνιο του 2020 έρχεται τελικά η κατάρρευση. Η Wirecard κηρύσσει πτώχευση, ομολογώντας ότι κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ, που δεν ήταν ανιχνεύσιμα από τους ορκωτούς λογιστές, πιθανότατα δεν υπήρξαν ποτέ. Δυο τράπεζες στις Φιλιππίνες, στις οποίες φερόταν ότι είχαν κατατεθεί αυτά τα χρήματα, επιβεβαιώνουν, αποκαλύπτοντας ότι η Wirecard δεν ήταν ποτέ πελάτης τους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ψευδείς επιχειρηματικές συναλλαγές, το μαγείρεμα των στοιχείων και των ισολογισμών στα οποία επιδιδόταν η διευθυντική ομάδα, είχαν στόχο τη δημιουργία μιας πλασματικής εικόνας για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, την παραπλάνηση επενδυτών, πιστωτών και την άνοδο της τιμής της μετοχής. Στην πραγματικότητα, η Wirecard κατέγραφε από το 2015 μόνο ζημιές.
Η απάτη επέτρεψε στη διευθυντική ομάδα της Wirecard την υπεξαίρεση τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο. Καγκελάριος, υπουργοί, BaFin, Bundesbank φέρουν ευθύνες. Εξίσου μεγάλες είναι και οι ευθύνες της E&Y, που επί μια δεκαετία συνυπέγραφε τους ισολογισμούς της χωρίς να διαπιστώσει ποτέ κάτι μεμπτό. Ευθύνες έχουν όμως και οι 15 και πλέον τράπεζες που παρείχαν με ευκολία πιστώσεις στη Wirecard, χωρίς να ελέγξουν επαρκώς την αξιοπιστία της και βέβαια οι χρηματιστηριακοί αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης που επί χρόνια «ντοπάριζαν» τη μετοχή της, συνιστώντας στους επενδυτές μόνο «αγορά».
Μετά την κατάρρευση της Wirecard, παραιτήθηκαν οι επικεφαλής της BaFin και της κρατικής υπηρεσίας λογιστικών ελέγχων. Η Μέρκελ και ο Σολτς, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκαν, αρνήθηκαν κάθε ευθύνη, ενώ η EΥ υποστήριξε ότι ενήργησε επαγγελματικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας