Η επικείμενη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, οι συνεχιζόμενοι αρνητικοί δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αλλά και η αναμενόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από ΕΚΤ, Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες, παρότι αυτές απέχουν ακόμη αρκετά από τον στόχο τους, υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία ασθμαίνει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και προοιωνίζονται ότι το 2023 ίσως είναι ακόμη πιο μαύρο από αυτό που προβλέπεται.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες από το βήμα συνεδρίου του Reuters, υπογραμμίζοντας ότι οι πιθανότητες υποχώρησης της παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος κάτω από το 2% έχουν αυξηθεί (από τον Οκτώβριο) λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της ταυτόχρονης οικονομικής επιβράδυνσης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα. Το ΔΝΤ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της οικονομίας τον επόμενο μήνα και, όπως χαρακτηριστικά είπε η Γκεοργκίεβα, η εικόνα «έχει σκοτεινιάσει πρόσφατα με βάση το κλίμα που διαπιστώνουμε σε καταναλωτές και επενδυτές». Το ΔΝΤ υποβάθμισε τον περασμένο Οκτώβριο την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,7% και προειδοποίησε για ύφεση αυτόν τον χειμώνα σε χώρες της υφηλίου που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είχε τονίσει μάλιστα ότι υπάρχουν 25% πιθανότητες η παγκόσμια ανάπτυξη να υποχωρήσει κάτω από το 2%.
Η Γκεοργκίεβα τώρα, λίγο πριν το τέλος του 2022, προειδοποιεί ότι αυτές οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί όπως και ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιβράδυνση της Κίνας, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ταξιδεύει την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο με επικεφαλής άλλων διεθνών οργανισμών προκειμένου να συζητήσει τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας και τις πολιτικές Covid. Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται ότι θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τη χαλάρωση των πρωτοκόλλων καραντίνας και τη μείωση των μαζικών τεστ. Η απόφαση συνιστά αξιοσημείωτη αλλαγή πολιτικής. Οφείλεται μάλλον πιο πολύ στην οικονομική ζημιά που έχουν προκαλέσει οι σκληροί περιορισμοί και οι αντιδράσεις παρά στις δεκάδες διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών. Το Πεκίνο βλέπει ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν είναι πια τόσο ευνοϊκό για τις εξαγωγές του όσο τις δύο προηγούμενες δεκαετίες και ότι η οικονομία του μπαίνει σε μια περίοδο πιο αργών ρυθμών ανάπτυξης. Οι αυστηρές πολιτικές κατά του Covid επιδεινώνουν αυτήν την πορεία καθώς συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγή επηρεάζοντας μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας τους εμπορικούς του εταίρους.
Η επικίνδυνη κατρακύλα της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται όμως να προβληματίζει πλέον αρκετά και τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Ετσι, μετά την Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Fed υπέδειξε σε ομιλία του προχθές το βράδυ στο Brooking Institute ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της παρότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας