Ακόμα ένα μπρα ντε φερ μεταξύ των χωρών που στηρίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και εκείνων που θέλουν χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας έλαβε χώρα χθες στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Κατά την πρώτη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η μία μετά την άλλη οι χώρες άνοιξαν τα χαρτιά τους, χωρίς να υποχωρήσουν ούτε βήμα στις τοποθετήσεις τους, όπως θα χρειαστεί τελικά για έναν συμβιβασμό που θα προκύψει.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι μετά το τέλος του Eurogroup. Αναφερόμενος στη συζήτηση ο Ιταλός επίτροπος -που μοιράζεται προφανώς την άποψη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ο οποίος μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν είχαν τοποθετηθεί υπέρ της ευελιξίας των νέων κανόνων- τόνισε ότι «η συζήτηση ήταν θετική. Φυσικά δεν αντλήσαμε συμπεράσματα, αλλά βλέπω τομείς στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε σε μια ευρεία συναίνεση σχετικά με τους στόχους της επανεξέτασης». Ωστόσο συμπλήρωσε πως «όπως έχω τονίσει, πρέπει να το προσεγγίσουμε αυτό όχι ως ακόμα ένα κεφάλαιο μιας παλιάς ιστορίας, μιας συζήτησης που διεξάγουμε τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά ως το πρώτο κεφάλαιο μιας νέας ιστορίας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης στον μετα-πανδημικό κόσμο. Και είμαι ακόμη πιο αισιόδοξος απόψε ότι θα μπορέσουμε να γράψουμε αυτή την ιστορία μαζί».

| Copyright: European Union
Φρόντισε δε να… υπενθυμίσει τα διδάγματα που προκύπτουν από την πανδημία. «Πρώτον: έγκαιρη, τολμηρή και καλά συντονισμένη αντίδραση τόσο της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Δεύτερον: οι στοχευμένες πολιτικές είναι αποτελεσματικές για την προστασία της απασχόλησης, ιδίως τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας (SURE). Και τρίτον, αυτή η βραχυπρόθεσμη αντίδραση πρέπει να συνοδεύεται από μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας -γι’ αυτό και οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τόσο σημαντικές» τόνισε ο Π. Τζεντιλόνι.
H ηλεκτρονική διαβούλευση για την αναθεώρηση έκλεισε στο τέλος Δεκεμβρίου. Η Κομισιόν έλαβε περίπου 250 συνεισφορές και βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησής τους, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει μια ευρύτερη. Τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν θα παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές για τις δημοσιονομικές πολιτικές το 2023 και τους επόμενους μήνες θα εξαχθούν τα συμπεράσματα αυτής της αναθεώρησης και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της. Στη συνέχεια ζητείται κοινή συναίνεση…
Στη συζήτηση αναλύθηκε η πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η συντονισμένη συλλογική μας δράση υπήρξε καθοριστική για να βοηθήσουμε την ευρωζώνη να ανακάμψει πολύ ταχύτερα από ό,τι ύστερα από προηγούμενες κρίσεις. Η οικονομία της ευρωζώνης έφτασε στο προ της κρίσης επίπεδο του ΑΕΠ της μέχρι το τέλος του 2021 και πρόκειται να φτάσει στην προ της κρίσης τάση της -που είναι ο κρίσιμος δείκτης, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας- μέχρι το τέλος του 2022. Αντίθετα, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση χρειάστηκαν εφτά χρόνια για το ΑΕΠ της ευρωζώνης για να επιστρέψει στο προ της κρίσης επίπεδό του. Πριν από το χτύπημα της πανδημίας αγωνιζόμασταν να βγούμε από μια χαμηλή για πολύ καιρό φάση υπερβολικά αδύναμης ανάπτυξης» τόνισε ο επίτροπος Τζεντιλόνι.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί συζήτησαν και το σχέδιο αποτροπής πτωχεύσεων εταιρειών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, χάρη στις αποφάσεις που ελήφθησαν για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων το κύμα των πτωχεύσεων μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε κάποιους τομείς το προσεχές διάστημα. Τομείς όπως ο τουρισμός, οι μετακινήσεις και οι υπηρεσίες φιλοξενίας θα πρέπει να στηριχτούν περαιτέρω για να αποφευχθεί το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Τέλος, πολλοί υπουργοί έθεσαν το ζήτημα του πληθωρισμού και της ανόδου των τιμών στην ενέργεια. Ολοι ανησυχούν για τη διάρκεια της ανόδου του πληθωρισμού και ανησυχούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο. Ωστόσο το Eurogroup δεν έχει αλλάξει άποψη ότι «αργότερα μέσα στον χρόνο οι τιμές αναμένεται να πέσουν», όπως απάντησε ο πρόεδρος Ντόνοχιου σε ερώτηση της «Εφ.Συν.».
To Eurogroup καλωσόρισε και τους τέσσερις νέους υπουργούς Οικονομικών, ανάμεσα στους οποίους τους υπουργούς Γερμανίας και Ολλανδίας, δύο από τις πιο σημαντικές χώρες στη λήψη οικονομικών αποφάσεων στην Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας