Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
European Union

«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup

Σε 15 μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση από την Κομισιόν για την αλλαγή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Αυτό ανακοίνωσε μετά το τέλος του Eurogroup της Παρασκευής (10/9) ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Παρόλο που το θέμα δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το ρεπορτάζ μαρτυρά ότι έγινε αναλυτικός διάλογος χωρίς συμφωνία για το αν οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν ενώ ισχύει η ρήτρα διαφυγής ή κατά την επιστροφή στην «κανονικότητα».

«Η ποιότητα μετράει», είπε ο Τζεντιλόνι, που συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί άμεσα. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαβούλευση και στη συνέχεια «χρειάζεται συναίνεση», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά είναι τα δύσκολα. Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχους των Βρυξελλών, τίποτα δεν θα γίνει αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, κάτι που μπορεί να πάρει καιρό. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι και η ίδια η διαβούλευση ξεκινάει το φθινόπωρο.

Πάντως, η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραμείνει ενεργοποιημένη ώς το τέλος του 2022.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, αφού η οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο, ιδίως χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο, υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για την επόμενη φάση με έναν ορισμένο βαθμό αισιοδοξίας», ανέφερε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, αφού οι προχρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν αρχίσει να φτάνουν στα κράτη-μέλη. «Σκοπός είναι όχι να φτάσουμε στα επίπεδα προ κρίσης, αλλά σε μια φάση που θα μπορεί να είναι βιώσιμη η οικονομία μας, που θα μπορεί να είναι ανθεκτική», τόνισε.

«Χάρη στα μέτρα που πήραμε στην αρχή της κρίσης, και οι χρεοκοπίες ήταν λιγότερες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου. «Οι προσπάθειές μας αποδίδουν και συνεχίζουμε», είπε. Ο ίδιος υποστήριξε τις θέσεις που εξέφρασε η ΕΚΤ χθες για φρένο στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, λέγοντας ότι και στον τομέα της υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, η βοήθεια συνεχίζεται για κάποιες εταιρείες και θα είναι στοχευμένη και επιλεγμένη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι «πάμε καλύτερα και αυτό δείχνουν τα νούμερα από τα κρούσματα, τους εμβολιασμένους και οι μειωμένες πτωχεύσεις», αλλά «δεν είμαστε ακόμα έξω από το δάσος». «Χρειαζόμαστε σταθερότητα και ανθεκτικότητα, η ανάκαμψη να μην είναι απλώς ένα rebound, να πάμε πέρα από αυτό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας