Θετική είναι σε γενικές γραμμές η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, την οποία αναμένεται σήμερα να εγκρίνει η Κομισιόν και θα παρουσιάσει αργότερα μέσα στην ημέρα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.
Σύμφωνα με διαρροές, η έκθεση τονίζει ότι οι περισσότερες συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν παρά την πανδημία, ενώ έχει συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα και για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις. Καταγράφει ωστόσο ότι «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί».
Πιο αναλυτικά, η έκθεση καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2020, 7,3% του ΑΕΠ το 2021, ενώ προβλέπει ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 0,5% του ΑΕΠ το 2022 και το χρέος στο 169% έως το τέλος της δεκαετίας, ως το 2029. Η έκθεση σημειώνει ότι η εισήγηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική προς το Eurogroup προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 748 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες.
Χρ.Σταϊκούρας: Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
«Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι- πολίτες και Πολιτεία- στον τομέα της οικονομίας, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως, επίσης, αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη 10η έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσέθεσε δε, ότι «ωστόσο, η αναγνώριση αυτή δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε ούτε να παραγνωρίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας. Προκλήσεις και δυσκολίες από τις οποίες, όμως, μπορούμε να αναδειχθούμε νικητές, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με σχέδιο, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».
Παράταση της ισχύος της ρήτρας διαφυγής
Tην παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής για το 2022 επιβεβαιώνει η Κομισιόν, αφού η η δημοσιονομική στήριξη των οικονομιών της Ε.Ε. απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας παραμένει αναγκαία. Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα επανέλθει σε ισχύ το 2023.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. φέτος θα είναι υψηλότερο από πέρυσι, αγγίζοντας το 8%. Όλες οι χώρες έχουν έλλειμμα πάνω από 3%, εκτός από τη Δανία και το Λουξεμβούργο, αλλά αναμένεται να μειωθεί περίπου στο μισό το 2022. Λόγω της κατάστασης, ωστόσο, κανένα κράτος-μέλος δε θα τεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Το συνολικό μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αυξηθεί φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένων και 0,4 ποσοστιαίων μονάδων από το Recovery and Resilience Facility), έναντι 6,6% πέρυσι. Το 2022 το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 3,9%, εκ των οποίων το 1/3 σχεδόν (1,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) θα προέλθει από το RRF.
Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από τις επιχορηγήσεις του RRF, όπως εξήγησε κοινοτικός αξιωματούχος, είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες» – συνεπώς η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως αυτό το εργαλείο για να υλοποιήσουν αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας