Οι μακροοικονομικές εξελίξεις σε συνέχεια των εαρινών οικονομικών προβλέψεων, θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων στο επερχόμενο Eurogroup της 21ης Μαΐου, το οποίο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στην Πορτογαλία (Λισαβόνα), δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Τον επόμενο μήνα η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν συνεχίζει και απαιτείται δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας, αν και αναμένεται αύξηση της εσωτερικής και παγκόσμιας ζήτησης, αν φυσικά, όπως επεσήμανε, συνεχιστεί η θετική πορεία σε σχέση με την πανδημία.
Το Eurogroup θα συμφωνήσει ότι η στήριξη πρέπει να συνεχιστεί και το 2021 και το 2022 και θα επανέλθει στο ζήτημα τον Ιούνιο μετά τη δημοσίευση των συστάσεων της Κομισιόν (εαρινό πακέτο) και τον Ιούλιο, όταν θα κληθεί να υιοθετήσει τη δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι τα κράτη μέλη συμμερίζονται την ανάγκη για πραγματισμό και ευελιξία στη δημοσιονομική προσέγγιση, εν όψει και της αναμενόμενης κάποια στιγμή σταδιακής εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.
Οι Υπουργοί αναμένεται να έχουν και μια θεματική συζήτηση ακριβώς για τη μεταβολή της στήριξης από γενική σε εξειδικευμένη και από το σύνολο των εταιριών, μόνο στης βιώσιμες, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί τεχνογνωσία και από τον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος οι Υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο σε σχέση με την τραπεζική ένωση, χωρίς να αναμένονται γραπτά συμπεράσματα.
Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 09:00 τοπική ώρα (Πορτογαλίας) με τους 19 Υπουργούς, στους οποίους θα προστεθούν αργότερα οι Υπουργοί της Βουλγαρίας και της Κροατίας. Στο πρώτο μέρος θα μετάσχει και η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (όπως συμβαίνει δυο φορές ανά έτος).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας