Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη διακινδυνεύουν μια μακρά περίοδο χαμηλής ανάπτυξης αν οι κυβερνήσεις τους δεν κάνουν περισσότερα προκειμένου να ξεπεραστούν οι μετα-επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το μακροπρόθεσμο πρόβλημα του γηράσκοντος πληθυσμού.
Σε μελέτη-απόσπασμα της εαρινής έκθεσης του World Economic Outlook, που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, το Ταμείο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις διαμηνύοντας ότι χωρίς πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης θα γονατίσουν για να μειώσουν τα χρέη τους και τη μακροπρόθεσμη ανεργία.
Υπογραμμίζοντας τις Γερμανία, Καναδά και Ιαπωνία ως τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, το ΔΝΤ τόνισε ότι μόνο η υιοθέτηση μιας λίστας μεταρρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, έργα υποδομών και βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, θα μπορούσε να αυξήσει τη δυνητική ανάπτυξη στα προ κρίσης επίπεδα.
Προκειμένου να ενισχύσουν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ειδικά των γυναικών και των μεγαλύτερων εργαζόμενων, οι κυβερνήσεις -λέει το Ταμείο- θα πρέπει να εφαρμόσουν μεταξύ άλλων καλύτερα σχεδιασμένες πολιτικές δαπανών και φορολόγησης.
Οσον αφορά το μέλλον, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η δυνητική ανάπτυξη -αυτή δηλαδή που δεν δημιουργεί πληθωρισμό- θα είναι λίγο υψηλότερη σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο 1,3% στα τελευταία έξι χρόνια, στο 1,6%, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα προσεγγίσει τον μέσο όρο 2,25% που επιτεύχθηκε στην περίοδο 2001-2007. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η χαμηλή ζήτηση στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη χαμηλότερη από την παραπάνω προβλεπόμενη δυνητική ανάπτυξη.
Τέλος, το Ταμείο ανάβει κόκκινο φως και για το ενδεχόμενο οι χαμηλές προοπτικές δυνητικής ανάπτυξης να καταστήσουν δυσκολότερη τη μείωση του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και να κλειδώσουν τα χαμηλά επιτόκια, καθιστώντας δυσκολότερη την αντιμετώπιση μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας