Στασιμότητα τζίρου για μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του λειτουργικού κόστους καταγράφει η 25η ετήσια έκθεση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, που έρχεται να προστεθεί στα εκκωφαντικά στοιχεία για τον αγώνα επιβίωσης των «μικρών» του κλάδου. Πρόκειται για τους μεγάλους χαμένους και για το 2024, καθώς υπέστησαν μείωση τζίρου 3,3% σε μια χρονιά γενικής αύξησης 1,9% του κύκλου εργασιών, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, που αποχώρησαν κατά 8,9% σε σχέση με το 2023 και 51% από το 2024 φέρνοντας τεκτονική αλλαγή στην αγορά.
Κερδισμένα τα σούπερ μάρκετ, καθώς οι αγορές περιορίζονται κυρίως στα βασικά αγαθά. Τα τρόφιμα απορροφούν 20,7% της καταναλωτικής δαπάνης, συμπιέζοντας τη ζήτηση για έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακό εξοπλισμό. Ακόμα πιο ανησυχητική η πτώση της δαπάνης για ένδυση/υπόδηση στο 4,7%, σε επίπεδο δηλαδή του 2020, στην καρδιά της πανδημίας.
Αιχμή του δόρατος συνολικά για το λιανεμπόριο παραμένουν τα φορολογικά βάρη και τα λειτουργικά έξοδα, η πίεση στα οποία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο πέρυσι από τους λογαριασμούς ενέργειας των επιχειρήσεων και την παράλληλη επιβάρυνσή τους στην καταναλωτική δαπάνη. Οι μέσες τιμές της ανά τη χώρα δείχνουν διεύρυνση των ανισοτήτων, αφού μόνο η Αττική (+10%) και το Νότιο Αιγαίο (12,8%) βρίσκονται πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ υπολείπονται κατά πολύ Ηπειρος (-10,5%), Πελοπόννησος (-13,15%), Δυτική Ελλάδα (-21,4%) και Στερεά Ελλάδα (-24,9%).
Το τρίπτυχο των θεμελιωδών προκλήσεων για την πλειονότητα των επιχειρήσεων συνίσταται στη διαχείριση ανατιμήσεων, των οικονομικών υποχρεώσεων και της περιορισμένης ρευστότητας. Οι προτεραιότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης θεωρούνται αναγκαίες αλλά δευτερεύουσες. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος του εμπορίου εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος «εργοδότης» της χώρας, με 16,3% των συνολικών θέσεων εργασίας, αλλά μεγάλη μείωση στο χονδρεμπόριο 23,6% και αύξηση 7,1% στο λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, εγκαταλείπεται η παράδοση να περνά η επιχείρηση από γενιά σε γενιά, αφού οι ιδιόκτητες επιχειρήσεις μειώθηκαν στο 26% από το 36% και μόνο το 12,8% των νεοσύστατων (έως 10 έτη) στεγάζονται σε δικούς τους χώρους. Το retail δεν είθισται να επενδύει στο ακίνητο αλλά να το μισθώνει, με τα υψηλότερα ενοίκια να καταγράφονται στην Αττική (911 ευρώ το μέσο μίσθωμα το 2024).
Αλλο «καμπανάκι» αποτελεί το ιστορικό χαμηλό σε ό,τι αφορά την εγχώρια παραγόμενων προϊόντων σταδιακά από 72% το 2020, σε 61% το 2022, 59% το 2023 και 36% το 2024. Πέρυσι αντισταθμίστηκε με αύξηση των εισαγωγών από την Ε.Ε. (35%) και την Ασία (21%)
Χαιρετισμό στην παρουσίαση απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος απέφυγε να δεχτεί ερωτήσεις. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, επαναλαμβάνοντας πως απάντηση στις προκλήσεις θα δώσει «το νέο παραγωγικό μοντέλο που διαμορφώνουμε, με επίκεντρο τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας