Οι επενδυτικές ανάγκες των 84 ευρωπαϊκών φορέων διαχείρισης λιμένων θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, έως το 2034, ενώ οι επενδύσεις στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή μετάβαση γίνονται η δεύτερη πιο σημαντική επενδυτική κατηγορία για τις λιμενικές αρχές.
Αυτά επισημαίνονται στη μελέτη Port Investment Study 2024 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ESPO στο Παρίσι. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον δρα Peter de Langen σε συνεργασία με την ESPO, εμβαθύνει στον μεταβαλλόμενο ρόλο των ευρωπαϊκών λιμανιών, τις εξελισσόμενες επενδυτικές τους ανάγκες και τα εμπόδια που συναντούν για να μετατρέψουν τα επενδυτικά σχέδια σε πραγματικότητα.
Ενα από τα συμπεράσματά της είναι ότι εκτός από τις επενδύσεις για την ανάπτυξη βασικής λιμενικής υποδομής και τη διατήρηση της τελευταίας τεχνολογίας, οι φορείς διαχείρισης λιμένων επενδύουν ολοένα και περισσότερο προκειμένου να αναλάβουν στρατηγικές και κοινωνικές ευθύνες και να επιτύχουν τις φιλοδοξίες της Ευρώπης, ωστόσο αυτό συχνά συνεπάγεται έργα με υψηλή κοινωνική αξία, αλλά αργή, χαμηλή και επικίνδυνη απόδοση επένδυσης.
Οι φορείς διαχείρισης λιμένων της Ευρώπης είναι πλήρως δεσμευμένοι, αλλά χρειάζονται ευρωπαϊκή υποστήριξη για να μετατρέψουν όλους τους στόχους και τις φιλοδοξίες σε επιτυχία. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ειδικά λιμενικά κονδύλια στα διάφορα χρηματοδοτικά μέσα της Ε.Ε., κατ’ αρχήν μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» ή ενός παρόμοιου μέσου χρηματοδότησης. Υπό το πρίσμα των ευρημάτων της μελέτης, η ESPO καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν τη στρατηγική σημασία των ευρωπαϊκών λιμένων και να παράσχουν ένα ισχυρό πλαίσιο υποστήριξης που αντιμετωπίζει τις επενδυτικές προκλήσεις.
Συνέδριο «Mare Mediterraneum II»
Από τις 16 έως τις 18 Μαΐου θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ, Πανεπιστημίου 16, Αθήνα) το Ακαδημαϊκό Συνέδριο Mare Mediterraneum II με θέμα «Συμμαχίες, συμπράξεις, αντιπαλότητες και επαναπροσεγγίσεις: οι νέες δυναμικές που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο». Οι θεματικές αφορούν τις σύγχρονες εξελίξεις και κρίσεις με έμφαση στον νέο πόλεμο της Γάζας, τις περιφερειακές επιδράσεις του και την πολιτική των διεθνών και περιφερειακών δρώντων.
Διοργανώνεται από το Κέντρο Ανάλυσης Μεσανατολικής Πολιτικής (ΚΕΑΜΕΠ) και το ΙΔΟΣ και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Για περισσότερες πληροφορίες: keamep.gr/mare-mediterraneum-II.
Διαδραστική διδασκαλία Ναυτικών Αγγλικών
Στην πιλοτική εφαρμογή ενός νέου online ψηφιακού διαδραστικού συστήματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υβριδική διδασκαλία του μαθήματος των Ναυτικών Αγγλικών σε όλα τα διδακτικά εξάμηνα των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), προχωρά το Ιδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του υπουργείου Ναυτιλίας. Αρχικά το σύστημα θα εφαρμοστεί σε δύο ΑΕΝ κατά τα εαρινά διδακτικά εξάμηνα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, και συγκεκριμένα στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και στην ΑΕΝ Μακεδονίας.
Για τον σκοπό αυτό το Ιδρυμα Ευγενίδου πραγματοποίησε δωρεές τεχνολογικού εξοπλισμού προς τις δύο ΑΕΝ, με 47 σταθερούς υπολογιστές, tablet, laptop, headsets και διαδραστική οθόνη. Τέλος, στους διδάσκοντες των Ναυτικών Αγγλικών της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και της ΑΕΝ Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του συστήματος και επίδειξη των τεχνικών με τις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά και να εμπλουτίσει την εκπαιδευτική διαδικασία του μαθήματός τους.
Για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας μάθησης στην οποία βασίζεται το σύστημα αυτό, η εκπαιδευτική ομάδα του Ιδρύματος συνεργάστηκε με καθηγητές Ναυτικών Αγγλικών από τις ΑΕΝ, ενώ ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του ψηφιακού διαδραστικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκαν από εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης διδασκαλίας στην εκπαίδευση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας