Tρία κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν μετά την εκδήλωση της κόντρας ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας, και ειδικότερα τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, και τους συλλόγους προσωπικού, κυρίως, της Εurobank και της Alpha Bank οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στη ρύθμιση για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από τα συμπληρωματικά ασφαλιστικά Ταμεία (για εφάπαξ και συντάξεις).
Πρώτο ερώτημα: Οταν όλα τα νόμιμα εισοδήματα φορολογούνται, είναι επιβεβλημένη η φορολόγηση ώστε να μην εισφοροδιαφεύγουν όσοι έσπασαν τα ομαδικά ασφαλιστήρια (κυρίως στις τράπεζες) των ιδιωτικών εταιρειών και μεταφέρθηκαν σε επαγγελματικά για να μην υπόκεινται σε φορολογία;
Δεύτερο ερώτημα: Aληθεύει ή όχι ότι η φορολόγηση που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα από τα Επαγγελματικά Ταμεία, θίγει κυρίως τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών που επενδύουν σε αυτά μεγάλο μέρος των αμοιβών τους για να το ρευστοποιήσουν ύστερα από 2-3 χρόνια αφορολόγητο;
Τρίτο ερώτημα: Είναι άραγε υψηλός ο φορολογικός συντελεστής του 5% για έναν εργαζόμενο-μέλος Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που παίρνει τη συμπληρωματική του σύνταξη ύστερα από 26 χρόνια εργασίας; Kαι εντέλει υπάρχει χώρα στην οποία οι συμπληρωματικές συντάξεις δεν υπόκεινται σε φορολόγηση ή η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την εξαίρεση;
Oι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα ορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την πραγματική διάσταση της αντίθεσης που έχει εκδηλωθεί ανάμεσα σε εκπροσώπους των υφιστάμενων ΤΕΑ, στελέχη των τραπεζών μέσω των συλλόγων τους και το υπουργείο Εργασίας ενόψει και της ανάρτησης του νομοσχεδίου στο opengov.gr για τη δημόσια διαβούλευση που θα προηγηθεί της κατάθεσής του στη Βουλή.
Στελέχη τραπεζών
Μια αντίθεση, η οποία, επί του παρόντος, δεν φαίνεται να αφορά ιδιαίτερα τον μισθωτό εργαζόμενο που αμείβεται με έναν μέσο μισθό και γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 62 ή τα 67 του έτη και φυσικά δεν μπορεί να διαθέσει το 20% της μηνιαίας του αμοιβής για πρόσθετη συμπληρωματική ασφάλιση όταν καταβάλλει ήδη ένα 20% για κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ.
Η «Εφ.Συν.» θα επανέλθει στο θέμα, το οποίο έχει πολλές παραμέτρους, αλλά επί του παρόντος θα αρκεστεί να περιγράψει τη ρύθμιση και τις αντιδράσεις, όπως εκδηλώθηκαν χθες.
Κατ’ αρχάς και σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση, χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκαν τα εξής:
Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη. Για 6-15 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη. Για 16-25 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5% για τη σύνταξη. Για 26 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.
Επίσης τίθενται ηλικιακές προϋποθέσεις για να λάβει ο ασφαλισμένος παροχές από το ΤΕΑ, με έως και 20 χρόνια ασφάλισης. Εάν ο ασφαλισμένος είναι 67 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει αποταμιευθεί στον ατομικό του λογαριασμό, ενώ μπορεί να αφήσει το υπόλοιπο στην επένδυση.
Πρόωρη παροχή
Ακόμη ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει και πρόωρα την παροχή ή μέρος αυτής, με αυξημένο (κατά 50%) φορολογικό συντελεστή, εφόσον έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ και να χρησιμοποιήσει το ποσό που έχει αποταμιεύσει ώστε να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες.
Οσο για τις εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος μέχρι του ποσού του 20% των αποδοχών του εργαζομένου ή εναλλακτικά του ποσού των 15.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του πληθωρισμού, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.
Στο σχέδιο υπάρχουν και μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη ασφαλισμένους σε ΤΕΑ, ώστε για τα σωρευμένα ποσά στους ατομικούς λογαριασμούς μέχρι και την ψήφιση του νόμου να ισχύουν οι σημερινές φορολογικές διατάξεις και οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων όσον αφορά τα ηλικιακά όρια.
Στα ανωτέρω, τα Διοικητικά Συμβούλια των Αντιπροσωπευτικών Συλλόγων Εργαζομένων Εurobank και Alpha Bank με κοινή ανακοίνωσή τους, πριν ακόμη γνωστοποιηθεί από τον υφυπουργό ότι ο συντελεστής δεν θα είναι οριζόντιος για όλους στο 15%, ανέφεραν τα εξής:
«Σε επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση -διά του υπουργείου Εργασίας- θα επιβάλει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οριζόντιο φορολογικό συντελεστή 15% στις συνταξιοδοτικές εφάπαξ παροχές των Επαγγελματικών Ταμείων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες (οι εισφορές, όχι οι αποδόσεις του κεφαλαίου) καταργώντας έτσι το μοναδικό κίνητρο ύπαρξης των ΤΕΑ για εργαζόμενους και εργοδότες.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη προφανώς ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες που φρόντισαν να απαλλαγούν από την υποχρέωση της διαχείρισης σημαντικών κεφαλαίων και της εγγύησης κεφαλαίου και αποδόσεων στα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά τους Προγράμματα, “σπρώχνοντας” τους πελάτες τους προς τη λύση των ΤΕΑ.
Εγκλωβισμένοι
Οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι στα ΤΕΑ κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς με δυσμενέστερους όρους από το αρχικό που είχαν επιλέξει, μετά από μονομερή παρέμβαση του κράτους που δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση αυτών των Ταμείων, ούτε επικαλείται λόγους βιωσιμότητάς τους, για να δικαιολογήσει την εκ μέρους του παραβίαση της συνταγματικής προστατευόμενης συμβατικής ελευθερίας εργοδοτών και εργαζομένων που με κοινή τους απόφαση και μικτό από εκπροσώπους τους διοικητικό σχήμα οικοδόμησαν τα ΤΕΑ.
Στις τράπεζες μάλιστα ευθύνης μας (Eurobank και Alpha Bank), της δημιουργίας των αντίστοιχων ΤΕΑ προηγήθηκε η κατάρτιση σχετικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της διοίκησης-εργοδότη και των Αντιπροσωπευτικών Σωματείων των εργαζομένων. Η επιχειρούμενη εξίσωση (προς τα κάτω) των ΤΕΑ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού σε βάρος των ΤΕΑ, γιατί εκτός των άλλων οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σε θέση να επιλέξουν το πρόσωπο του αντισυμβαλλόμενου και άρα να αρνηθούν να συμβληθούν αν αυτό παρουσιάζει ασφαλιστικό κίνδυνο (ηλικία, ασθένεια κ.λπ.).
Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στα ΤΕΑ. Κατά συνέπεια η θέσπιση φορολογικών κινήτρων -για όλους αυτούς τους λόγους- ήταν το αντιστάθμισμα για την ίδρυση και λειτουργία των ΤΕΑ, ενός θεσμού που άρχισε να “ανθίζει” και τώρα με κυβερνητική υπαιτιότητα κινδυνεύει να “μαραθεί” πρόωρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας