Δεν έχουμε δει ακόμη το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου όλα είναι ανοιχτά για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, τον ρυθμό και το επίπεδό τους. Αυτό ήταν το «ζουμί» της χθεσινής τοποθέτησης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ακρόασή της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. «Το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια, το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα», είπε η Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές.
Η ΕΚΤ πρόκειται να αποφασίσει σε δύο εβδομάδες αν και πόσο θα αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της, που σήμερα είναι στο 2%, και το ερώτημα είναι αν η αύξηση του Δεκεμβρίου θα είναι 50 ή 75 μονάδες βάσης. Μια ιδέα για τις προθέσεις της Φρανκφούρτης ίσως δώσει η αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ που θα ασχοληθεί με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εκτιμήσεις και όχι με θέματα νομισματικής πολιτικής. Ο πληθωρισμός έπιασε διψήφιο ρεκόρ από καταβολής ευρωζώνης (10,6%) και από τα συμφραζόμενα της τοποθέτησης Λαγκάρντ προσεχώς θα καταρριφθεί.
Η Λαγκάρντ, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε τη διαφορά μεταξύ πληθωρισμού και ακρίβειας που βιώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά –«το χάσμα μεταξύ του πραγματικού ποσοστού πληθωρισμού που βιώνουν οι ομάδες με το χαμηλότερο και το υψηλότερο εισόδημα βρίσκεται μακράν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στη ζώνη του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά–, ενώ επισήμανε και τις τεράστιες αποκλίσεις των ρυθμών πληθωρισμού μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, κυρίως λόγω των διαφορετικών βαθμών έκθεσης στο ενεργειακό σοκ και στην πανδημία.
«Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις πιέσεις της ζήτησης καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό χρημάτων και επηρεάζοντας πόσα άτομα και επιχειρήσεις ξοδεύουν, αποταμιεύουν, δανείζονται και επενδύουν. Αυτό με τη σειρά του θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές, αν και οι προσαρμογές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία», επέμεινε η Λαγκάρντ υπερασπίζοντας την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις... σπατάλες. «Στο σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι προσεκτική για να μην αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις…. Πρέπει να είναι στοχευμένη, προσαρμοσμένη και προσωρινή», είπε η Λαγκάρντ. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να συστήσει συγκράτηση στις αυξήσεις των μισθών, στο όνομα πάντα της ανάσχεσης του πληθωρισμού. Καμία έκπληξη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας