ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

«Μακάρι να μπορούσα να μοιάσω στον Λάνγκτον»

Οι φανατικοί Ελληνες θαυμαστές του Νταν Μπράουν αδημονούν κι αγαλλιάζουν περιμένοντας την 1η Δεκεμβρίου, οπότε θα βγει στα βιβλιοπωλεία το νέο, πολυαναμενόμενο μυθιστόρημά του «Origin» από τις εκδόσεις Ψυχογιός (μετάφραση: Χρήστος Καψάλης). Μάλιστα πολλοί σπεύδουν για προεγγραφές στο σάιτ του εκδοτικού οίκου προκειμένου να εξασφαλίσουν πρώτοι το ογκώδες βιβλίο.

Μετά τον «Κώδικα Da Vinci», αλλά και τα «Χαμένο σύμβολο», «Αγγελοι και δαίμονες», «Ιnferno», ο πολυμήχανος καθηγητής συμβολολογίας και θρησκευτικής εικονολογίας του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκτον, επιστρέφει στη δράση, με όλα τα χαρακτηριστικά της συνταγής του Αμερικανού συγγραφέα-σταρ, ο οποίος έχει μεταφραστεί σε 56 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μυστήριο, συνωμοσίες, κρυφές πτυχές της Ιστορίας, θρησκεία, φιλοσοφία, αινιγματικά σύμβολα, αλλά και πολλά παραλειπόμενα αυτή τη φορά... από την ποίηση του Ουίλιαμ Μπλέικ μέχρι την άνοδο και την πτώση του φασισμού στην Ισπανία.

«Δουλεύω σκληρά για να γράψω ιστορίες που ρέουν, με πολύ σασπένς. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια πλοκή με τη σωστή αναλογία από ανατρεπτικές καταστάσεις, εξωτικές τοποθεσίες, ίντριγκες. Οταν ένας αναγνώστης μού λέει ότι δεν μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, τότε ξέρω ότι έκανα καλά τη δουλειά μου», έχει δηλώσει ο 53χρονος Νταν Μπράουν.

Στο «Οrigin» συναντάμε τον Λάνγκτον -τον οποίο υποδύεται ο Τομ Χανκς στην κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων- σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, το Γκούγκενχαϊμ, στο Μπιλμπάο. Κίνητρο, η ανακοίνωση μιας σημαντικής ανακάλυψης που πρόκειται να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της επιστήμης.

Οικοδεσπότης, ο Εντμοντ Κιρς, ένας διάσημος σαραντάρης δισεκατομμυριούχος μελλοντολόγος με υψηλής τεχνολογίας εφευρέσεις. Ο Κιρς, από τους πρώτους μαθητές του Λάνγκτον στο Χάρβαρντ, πρόκειται να αποκαλύψει ένα εκπληκτικό επίτευγμα που θα επιφέρει την πτώση της δυτικής θρησκείας και θα δώσει απαντήσεις σε δύο από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη: τη ζωή και τον θάνατο.

Ομως η βραδιά σύντομα εξελίσσεται στο απόλυτο χάος. Η ανακάλυψη του Κιρς κινδυνεύει να χαθεί και ο Λάνγκτον αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Μπιλμπάο μαζί με την Αμπρα Βιδάλ, την όμορφη διευθύντρια του μουσείου, και να καταφύγουν στη Βαρκελώνη προσπαθώντας να εντοπίσουν τον κρυφό κωδικό πρόσβασης που θα ξεκλειδώσει το μυστικό του μαθητή του.

Σε μια εποχή που ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, τα «έξυπνα όπλα» αλλά και η λανθασμένη χρήση της νέας τεχνολογίας αποτελούν απειλή, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας θέτει το ζήτημα της σύγκρουσης θρησκείας και επιστήμης. «Ολοι οι θεοί του παρελθόντος έχουν εκπέσει. Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι: Είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι οι σημερινοί θεοί δεν θα έχουν την ίδια μοίρα;» επισημαίνει στο BBC.

Αλλωστε, αυτό είναι κάτι που τον απασχολούσε από μικρό, όταν επισκέφτηκε το Μουσείο Επιστημών της Βοστόνης και ένιωσε να βρίσκεται σε σύγχυση μαθαίνοντας για τη θεωρία της εξέλιξης, σε αντίθεση με τη δημιουργία των πρωτόπλαστων, του Αδάμ και της Εύας. «Τότε ρώτησα έναν ιερέα και μου απάντησε ότι "τα καλά αγόρια δεν κάνουν τέτοιες ερωτήσεις". Ετσι στράφηκα προς την επιστήμη αναζητώντας απαντήσεις και άρχισα να αμφισβητώ την πίστη», λέει. Κι αν σήμερα δεν καταφεύγει στη χριστιανική πίστη, με την οποία μεγάλωσε, δεν μπορεί να παραιτηθεί από την ιδέα μιας ύψιστης δύναμης.

Ο ίδιος δηλώνει στις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του οπτιμιστής, δεν φοβάται την τεχνολογία, αλλά τη χρήση της από τους ανθρώπους. «Δεν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να καταστρέψουμε τον πλανήτη, ενώ θα μπορούσαμε. Υπάρχει περισσότερη αγάπη σε αυτόν τον κόσμο παρά μίσος, υπάρχει περισσότερη δημιουργική ενέργεια παρά καταστροφική δύναμη».

Οπως είναι γνωστό, πίσω από κάθε μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν υπάρχει εξαντλητική έρευνα σε βιβλία Ιστορίας, άρθρα εφημερίδων, διαδίκτυο. Μόλις επιλέξει το θέμα, αρχίζει τις συνεντεύξεις με ιστορικούς και τις επισκέψεις σε πιθανές τοποθεσίες, συλλέγοντας πληροφορίες και πολλές λεπτομέρειες -υλικό για 10 βιβλία- πριν καταλήξει στο «απόσταγμα». Αυτόν τον καιρό μελετάει το ξακουστό στην Ιστορία της κρυπτογραφίας Χειρόγραφο Βόινιτς.

Σταθερά θαυμάζει, πάντως, τον ήρωά του... Λάνγκτον. «Μακάρι να μπορούσα να του μοιάσω. Εχει μια ροπή προς συναρπαστικές καταστάσεις. Είναι πολύ πιο τολμηρός από μένα», λέει, ωστόσο δεν αποκλείει να τον «αποσύρει» από το επόμενο βιβλίο του. Σύντομες διακοπές ή σύνταξη; Οι αναγνώστες του ίσως θα πρέπει να ανησυχούν...

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μακάρι να μπορούσα να μοιάσω στον Λάνγκτον»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας