Ξεκινάει αυτή την Κυριακή η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία» στην ΕΡΤ 1, στις 21.00. Ιδού πώς το παρουσιάζει κατ’ αρχάς η ίδια η ΕΡΤ: «Μια ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Από τη γέννηση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι τις μέρες μας. Από τα χρόνια του φωνόγραφου και των περιπλανώμενων “γραμμοφωνατζήδων” των αρχών του 20ού αιώνα, στα χρόνια του ’60, των μικρών δίσκων και των τζουκ μποξ… Κι από εκεί, στους μεγάλους δίσκους βινιλίου, στους ψηφιακούς δίσκους και στο διαδίκτυο».
Στην αφήγηση της σειράς θα βρίσκεται η Χάρις Αλεξίου. «Σκιαγραφεί την πορεία του ελληνικού τραγουδιού, βάζοντας στο επίκεντρο τους πρωταγωνιστές του, τους ανθρώπους που συνθέτουν το ψηφιδωτό της μουσικής ιστορίας της χώρας μας, που δημιούργησαν, με έμπνευση και πάθος, το θαύμα της ελληνικής μουσικής».
Το πρώτο επεισόδιο παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον. Το είδα και ομολογώ, με κράτησε. Με τη Χαρούλα Αλεξίου να πρωταγωνιστεί, οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ πόνταραν στην παρουσία της. Και καλά έκαναν. Το πρώτο επεισόδιο λοιπόν μας πηγαίνει στα πρώτα 40 χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι την Κατοχή. Εδώ βλέπουμε ότι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, «σπουδαίοι μαέστροι, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές από τη Μικρά Ασία φτάνουν ξεριζωμένοι στην Ελλάδα συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του μουσικού και δισκογραφικού τοπίου». Επίσης βλέπουμε ότι «η δεκαετία του ’30 φέρνει μαζί της την ανέγερση του εργοστασίου της Columbia, του πρώτου εργοστασίου παραγωγής δίσκων στην Ελλάδα, αλλά και το πειραιώτικο ρεμπέτικο, τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά με την αυστηρή λογοκρισία και φυσικά το ραδιόφωνο, έναν ανέλπιστο σύμμαχο για τη νεαρή ακόμα ελληνική δισκογραφία».
Στο επεισόδιο μιλούν: Στέλιος Γιαννακόπουλος (ηχολήπτης Studio Columbia), Ακης Γκολφίδης (ηχολήπτης), Γλυκερία (τραγουδίστρια), Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδοποιός), Αριστομένης Καλυβιώτης (πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, συλλέκτης, ερευνητής), Γιώργος Κοντογιάννης (δημοσιογράφος), Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος (συλλέκτης, ερευνητής, μουσικός), Μαριώ (τραγουδίστρια), Μάκης Μάτσας (πρόεδρος Δ.Σ. MINOS-EMI), Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Σιδερής Πρίντεζης (ραδιοφωνικός παραγωγός), Μιράντα Τερζοπούλου (εθνολόγος, συγγραφέας), Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγουδίστρια), Γιώργος Τσάμπρας (δημοσιογράφος), Μανώλης Φάμελλος (τραγουδοποιός), Δημήτρης Χαλιώτης (δημοσιογράφος, σεναριογράφος), Γιώργης Χριστοδούλου (τραγουδοποιός).
Η επίσημη παρουσίαση του «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία» έγινε την προηγούμενη Τετάρτη 5 Μαρτίου, στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, παρομοίασε τη σειρά ντοκιμαντέρ με ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας και δισκογραφίας των τελευταίων 100 ετών. «Ενα ταξίδι που δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο οδηγό από τη Χ. Αλεξίου, την ερμηνεύτρια που έχει δώσει αμέτρητες φορές φωνή στο μέσα μας, στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας, στις κραυγές και στους ψιθύρους μας».
Τα επεισόδια θα είναι 12 αλλά η ΕΡΤ θα προχωρήσει στην παραγωγή ακόμα τεσσάρων, «προκειμένου να καλύψουμε και την τελευταία πενταετία από το 2020 έως το 2025, οπότε οι εξελίξεις της δισκογραφίας στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, είναι καταιγιστικές», όπως σημείωσε ο Γιάννης Παπαδόπουλος.
Ακολούθησε και μια συζήτηση, ο διευθυντής των μουσικών ραδιοφώνων της ΕΡΤ, Φώτης Απέργης, κάλεσε στη σκηνή τη Χαρούλα Αλεξίου, τη σκηνοθέτρια Μαρία Σκόκα, τους σεναριογράφους Δημήτρη Χαλιώτη και Νίκο Ακτύπη, τον επιμελητή περιεχομένου Γιώργο Τσάμπρα και τον σύμβουλο περιεχομένου Σιδερή Πρίντεζη.
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθούν οι συντελεστές της παραγωγής.
Αφήγηση: Χάρις Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Μαρία Σκόκα
Σενάριο: Δημήτρης Χαλιώτης, Νίκος Ακτύπης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης, Στέλιος Ορφανίδης
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Μουσική τίτλων: Γιώργος Μπουσούνης
Σκηνογραφία: Rosa Karac
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Γενική επιμέλεια περιεχομένου: Γιώργος Τσάμπρας
Σύμβουλοι περιεχομένου: Σιδερής Πρίντεζης, Αλέξανδρος Καραμαλίκης
Αρχισυνταξία: Τασούλα Επτακοίλη
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κυριακή Μπεϊόγλου
Σύμβουλος παραγωγής: Πασχάλης Μουχταρίδης
Μίξη ήχου: Γιώργος Μπουσούνης, Γιώργος Γκίνης
Ερευνα αρχείου: Θάνος Κουτσανδρέας, Κωνσταντίνα Ζύκα, Αλέξης Μωυσίδης
«Μέσα από τη σειρά κατανοούμε ποιες ήταν οι μεγάλες στιγμές, ξαναβλέπουμε την Ιστορία και την ξαναμαθαίνουμε», είπε η Χάρις Αλεξίου. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς, όπως εξήγησε, «έχουμε δει εξαιρετικά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που είναι αφιερωμένα σε έναν συνθέτη, σε έναν στιχουργό, αλλά όλη η Ιστορία συγκεντρωμένη δεν έχει καταγραφεί ποτέ». Ο Δημήτρης Χαλιώτης και ο Νίκος Ακτύπης υπογράμμισαν ότι έγινε τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να μην ξεχαστεί κάτι. Ο Γιώργος Τσάμπρας και ο Σιδερής Πρίντεζης αποκάλυψαν ότι η προετοιμασία για τη σειρά ντοκιμαντέρ κράτησε τρία χρόνια. Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ότι χωρίς τη συμβολή του Αρχείου της ΕΡΤ δεν θα μπορούσαν να γίνουν και πολλά πράγματα. Το Αρχείο της ΕΡΤ είναι πολύτιμο, είναι ζωντανή ιστορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας