Σας έχω πει κι άλλες φορές για το «Cosmote History», το κανάλι της συνδρομητικής πλατφόρμας που παρουσιάζει αποκλειστικά θέματα Ιστορίας και, κατ’ επέκτασιν, πολιτισμού. Το «Cosmote History» λοιπόν συμπλήρωσε 5 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει με περισσότερες από 20 νέες παραγωγές ή συμπαραγωγές μέσα στο 2021.
Ως τώρα άλλωστε μετρά περισσότερα από 120 ντοκιμαντέρ και 800 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος, έχοντας συνεργαστεί με Ελληνες ή ξένους δημιουργούς και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων: η Ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η επιστήμη και τα σημαντικά ανθρώπινα επιτεύγματα, οι τόποι της Ελλάδας και οι παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, οι μεγάλες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα κ.ά.
«To Cosmote History δημιουργήθηκε για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε», δήλωσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. «Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, έχει συμβάλει ώστε το κοινό και ιδιαίτερα η νέα γενιά να γνωρίσει καλύτερα διάφορες πτυχές της Ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας».
Φέτος ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821 με 11 νέες παραγωγές και συμπαραγωγές, αφιέρωμα το οποίο μάλιστα θα είναι ελεύθερο για όλους και όχι μόνο για τους συνδρομητές της πλατφόρμας, μια και θα ανεβαίνει και στο YouTube του καναλιού. Βέβαια θα παρουσιάσει και άλλες παραγωγές, πέραν του αφιερώματος, με συνολικά 20 πρεμιέρες.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα παρακολουθήσουμε τις σειρές ντοκιμαντέρ «Αλφάβητος – Κοινός κώδικας» για την πορεία του ελληνικού αλφάβητου ανά τους αιώνες, «Η μάχη της Κρήτης: Επιχείρηση Ερμής» για τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης και «Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο» με θέμα την επιρροή της ελληνικής αρχαιότητας στη σύγχρονη τεχνολογία.
Από συμπαραγωγές, οι επόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνουν τον δεύτερο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» για τον ρόλο των αεροπορικών μαχών στην Ελλάδα την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ξόρκια και προφητείες» για τις ρίζες της μαγείας και της μαντείας ανά τους αιώνες στην ελληνική επικράτεια και το ντοκιμαντέρ «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο», μια αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Πολλοί είναι αυτοί που έμπαιναν στο (δωρεάν) YouTube του History, κατά τη διάρκεια του lockdown. Σημειώστε πως στα σχολεία δίνεται δωρεάν η streaming υπηρεσία της Cosmote για ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στο κανάλι, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ, «η πόρτα μας ήταν και παραμένει ανοιχτή για όποιο σχολείο της χώρας εκφράσει ενδιαφέρον».
▶ Μάρκελλος εναντίον Χατζή
Και ήρθε και η πρώτη καταγγελία #metoo για δημοσιογράφο. Οχι απευθείας όμως, αλλά ανωνύμως μέσω τρίτου. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία Αλέκος Μάρκελλος κατήγγειλε από τη σελίδα του στο facebook τον δημοσιογράφο του Alpha Τάκη Χατζή για μία, όπως τη λέει, «επίθεση σε ανύποπτο θύμα»:
«Γυρνώντας από την κουζίνα με το ποτήρι στο χέρι, με έσπρωξε και μου επιτέθηκε λέγοντας ότι θα πάρει και αυτός αυτό που “παίρνουν και οι άλλοι“. Παλέψαμε, άρχισε να φωνάζει, τα παιδιά μου κοιμόντουσαν στο δίπλα δωμάτιο. Εύκολα τον σκότωνα εκείνο το βράδυ. Η δύναμη που βρήκα να τον χτυπήσω και να τον βγάλω από το σπίτι ακόμα με εκπλήσσει».
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ σημειώνει πως η καταγγελία τού στάλθηκε «με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και από τη στιγμή που την παρέλαβα και επιβεβαίωσα τα στοιχεία του αποστολέα έχω υποχρέωση δημοσιοποίησης», προσθέτοντας ότι θα στείλει όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα.
Ο Τάκης Χατζής, όπως μας είπε, καταθέτει μήνυση εναντίον του Αλέκου Μάρκελλου υποστηρίζοντας πως είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτή η καταγγελία. Είχε μάλιστα υποβάλει και τότε μήνυση που οδήγησε σε καταδικαστική απόφαση του site που τη δημοσίευσε.
Oι δημοσιογράφοι της μεταξωτής κάλτσας
Οι δημοσιογράφοι που κατάπιαν αμάσητη και χωρίς νεράκι κοτζάμ λίστα Πέτσα. Θυμάμαι μια δευτερότριτη στα «Νέα» όπου δούλευα, όσο καιρό έπαιζε πρώτη είδηση το σκάνδαλο αυτό, κιχ δεν έβγαζε.
Μόλις ο Μαρινάκης αρνήθηκε την κρατική επιδότηση, η ίδια πάντα ξεφώνιζε «δώσε πόνο, πρόεδρε». Ούτε τα προσχήματα μιλάμε. Ούτε καν αυτά. Είναι οι τύποι που πάντα πορεύονται πίσω από τους δυνατούς του χώρου. Είναι οι τύποι που πάντα τα έχουν καλά με αυτούς που «πρέπει». Και κυρίως με αυτούς από τους οποίους έχουν ευεργετηθεί. Γιατί μη νομίζετε ότι οι δημοσιογράφοι της μεταξωτής κάλτσας τα παίρνουν χοντρά και σε μικρά χαρτονομίσματα.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δωροδοκήσεις. Να τους δώσεις δεύτερη δουλίτσα σε κομματικά γραφεία Τύπου. Να βολέψεις την κορούλα τους στη Γραμματεία της Βουλής. Να προσλάβεις τη γυναίκα τους σε διοικητικό πόστο, σε νοσοκομείο π.χ. (λέμε στην τύχη, ρε παιδί μου) κι ας μην έχει τα φόντα. Αυτοί είναι οι δημοσιογράφοι της μεταξωτής κάλτσας.
Αυτοί που λιβανίζουν υπουργό και εσύ τώρα στις διακοπές σου τους πετυχαίνεις να μένουν μαζί στο ίδιο ξενοδοχείο με σένα (τρου στόρι). Αυτοί κι αυτές που χορεύουν τσιφτετέλια και ποζάρουν αγκαλίτσα με δαύτους. Αυτοί που βγαίνει ο κάθε Αδωνης και τους ξεφτιλίζει στην τηλεόραση. Κι αντί να τον πετάξουν έξω, χασκογελάνε σαν τα πρόβατα - αν χασκογελάνε τα πρόβατα.
Της Ελενας Ακρίτα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας