Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr μέχρι και μεθαύριο το πρωί βρίσκεται από χθες το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ που ανάρτησε ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Σε 19 άρθρα και 20 σελίδες περιγράφεται ουσιαστικά ένα γενικό πλαίσιο, μετά την ψήφιση και δημοσίευση του οποίου η ΝΕΡΙΤ θα «σβήσει» και θα «ανάψει» και πάλι το brand name της ΕΡΤ που θα εκπέμπει από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Πολλά μέτωπα παραμένουν ανοικτά, θα ρυθμιστούν προσεχώς είτε με κοινές υπουργικές αποφάσεις είτε από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, καθώς αφού ψηφιστεί και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοσχέδιο, θα καταργηθούν το Εποπτικό και Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Επιχειρείται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα σχετικά με τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν ή θα επιστρέψουν στη νέα ΕΡΤ, αλλά υπάρχουν ακόμα «θολά» σημεία σχετικά με τις θέσεις, τις συμβάσεις, τα μισθολογικά, τους πιθανούς συμψηφισμούς κ.ά.
Με βάση το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μεθαύριο ή την Παρασκευή για να πάρει τον δρόμο για τις Επιτροπές και κατόπιν να οριστεί ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια, το ανταποδοτικό τέλος σε αυτή τη φάση παραμένει ως έχει στα τρία ευρώ και πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των... προμηθευτών ενέργειας (και όχι μόνο της ΔΕΗ καθώς έχουν πλέον αλλάξει οι καιροί), οι οποίοι παρακρατούν ως προμήθεια ένα ποσοστό 0,5%.
Η διοίκηση
Καταργείται πλήρως το Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς η ΕΡΤ θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο αλλά με τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου να διαχωρίζονται και πάλι, ενώ δύο θέσεις θα καταλαμβάνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων που είναι και οι μόνοι που θα εκλέγονται. Το πρώτο Δ.Σ. έχει θητεία ενός έτους, ορίζεται από τον υπουργό Επικρατείας και απαρτίζεται από: πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο, δύο εκπροσώπους των εργαζομένων, ισάριθμα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με εξειδίκευση σε συναφείς τομείς με τον σκοπό της ΕΡΤ και ένα μέλος που υποδεικνύεται από το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αναλαμβάνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά ότι θα αποφασίσει και θα προτείνει πόσα κανάλια, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, μουσικά σύνολα κ.ά. θα διαθέτει ο νέος δημόσιος οπτικοακουστικός φορέας. Γι’ αυτό και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δύνανται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και δεν ξεκαθαρίζεται πόσα κανάλια, ραδιόφωνα, περιφερειακούς σταθμούς και πάει λέγοντας θα έχει η νέα ΕΡΤ. Καμία αναφορά βέβαια δεν γίνεται στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».
Στα επόμενα διοικητικά συμβούλια, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και τα τρία μέλη με ειδικές γνώσεις θα τοποθετούνται έπειτα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος, μετά την κατάθεση των δηλώσεων, θα υποβάλλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία εγκρίνει τα προαναφερόμενα μέλη με απλή πλειοψηφία των παρόντων κατά τη συνεδρίασή της μελών. Κάθε Δ.Σ. της ΕΡΤ (μετά το πρώτο) θα έχει θητεία τριετή και όσοι συμμετέχουν θα μπορούν να κάνουν έως και δύο θητείες (έξι χρόνια). Η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΤ είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων, ενώ θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος του φορέα με υποχρεωτική συγκρότηση Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια.
Οι εργαζόμενοι
Για το προσωπικό προβλέπεται να αναβιώσουν οι συμβάσεις όσων εργάζονταν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην ΕΡΤ την 11η Ιουνίου του 2013 από τη μέρα που θα ισχύσει ο νέος νόμος. Οσα θέματα όμως προκύψουν εξ αυτού θα αντιμετωπίζονται με ΚΥΑ των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών. Πρόκειται για θέματα σχετικά με: μισθούς υπερημερίας του προσωπικού της ΕΡΤ που καταργήθηκε, συμψηφισμούς αυτών με τους κάθε είδους μισθούς, αποδοχές, επιδόματα και αποζημιώσεις που ελήφθησαν, καθώς και συμψηφισμούς με τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού για την περίοδο μέχρι την αναβίωση των συμβάσεων. Επίσης στην ΕΡΤ θα συνεχίσουν και όσοι έχουν υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τη ΝΕΡΙΤ, κάτι που σημαίνει ότι την έξοδο θα δουν όσοι (και αν υπάρχουν) έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τη ΔΤ (ή τη ΝΕΡΙΤ) και δεν ανήκαν στο αορίστου χρόνου προσωπικό της ΕΡΤ την 11η Ιουνίου 2013.
Από την αναβίωση των συμβάσεων εξαιρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, το προσωπικό ειδικών θέσεων, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς και όσοι με έγγραφη δήλωσή τους εντός 20 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου γνωστοποιήσουν στο Δ.Σ. ότι δεν επιθυμούν την αναβίωση της σύμβασής τους ή δεν εμφανιστούν. Η ΕΡΤ θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου έπειτα από σχετική προκήρυξη, ενώ οι όροι καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, η οποία συνάπτεται μεταξύ του Δ.Σ. της εταιρείας και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εργαζομένων, τηρώντας πάντα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Μπορεί, πάντως, να προσλάβει προσωπικό και με «συμβάσεις έμμισθης εντολής μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος». Οπως αναφέρεται, επίσης, το κόστος εξωτερικών και μεικτών παραγωγών της ΕΡΤ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού των παρεχόμενων από την εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προϊόντων.
Η περιουσία
Με την περιουσία που διέθετε η ΕΡΤ πριν από το λουκέτο είναι κάπως μπερδεμένη η κατάσταση. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ΕΡΤ και οι θυγατρικές της που καταργήθηκαν την 11η Ιουνίου 2013 παραμένουν σε καθεστώς εκκαθάρισης, η οποία όμως πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα από την ισχύ του νέου νόμου. «Με την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας», σημειώνεται, «ο εκκαθαριστής παραδίδει όλο το υπάρχον υλικό σε νέο εκκαθαριστή που ορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού αρμόδιου για θέματα Ραδιοτηλεόρασης και του Υπουργού Οικονομικών. Το καθαρό προϊόν της εκκαθάρισης περιέρχεται στην ΕΡΤ που ιδρύεται με τον παρόντα νόμο». Καμία αναφορά δεν υπάρχει σχετικά με όσα κομμάτια της ΕΡΤ πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Συστήνεται πάντως και Ειδική Επιτροπή Ελέγχου που θα ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της εκκαθάρισης της ΕΡΤ και των θυγατρικών της που καταργήθηκαν στις 11 Ιουνίου του 2013.
Και πάλι η Βουλή Τηλεόραση παραμένει αυτόνομη, δεν εντάσσεται στον δημόσιο οπτικοακουστικό φορέα ώστε να αναλάβει αυτός τα έξοδά της, που φτάνουν τα 3,5-4 εκατ. ευρώ ετησίως. Αφού συνεργάζονται έτσι κι αλλιώς όχι μόνο στο πρόγραμμα (η μετάδοση της τηλεόρασης της Βουλής γίνεται από ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ), θα έπρεπε να αναλάβει τον προϋπολογισμό της (με κοινό προσωπικό) ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, να υπάρξει συντονισμός μεταδιδόμενου προγράμματος, να ελευθερωθούν χώροι που μπορεί να αξιοποιηθούν και πάει λέγοντας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας