Πιέσεις και εκκλήσεις για να βρεθεί λύση την ύστατη ώρα και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι «απαραίτητο να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε χθες Τρίτη ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως οι επαφές με τους μεσολαβητές συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι καμιά νέα πρόταση.
«Αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, είναι κατά συνέπεια να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός», είπε ο Χοσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σε μια δημοσιογράφο του AFP. «Η επικοινωνία με τους μεσολαβητές», την Αίγυπτο και το Κατάρ, «είναι πάντα σε εξέλιξη, συνεχίζεται ως τώρα», όμως δεν έχουν υπάρξει «νέες προτάσεις», πρόσθεσε. Η Χαμάς και τα παλαιστινιακά κινήματα στη Λωρίδα της Γάζας «αποδέχτηκαν τις προτάσεις που μας παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τους μεσολαβητές, την Αίγυπτο και το Κατάρ, τις οποίες απέρριψε η κατοχή», επανέλαβε ο Μπαντράν. Το παλαιστινιακό κίνημα, διαβεβαίωσε, είναι «ανοικτό σε οποιαδήποτε ιδέα μπορεί να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στην Ουάσιγκτον προχθές Δευτέρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως εργάζεται για να κλειστεί νέα «συμφωνία» για την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι δύο πολιτικοί είχαν εκφράσει την επιθυμία για... εθνοκάθαρση της Λωρίδας και δημιουργία... ριβιέρας.
Υπενθυμίζεται πως έπειτα από δυο μήνες εύθραυστης ανακωχής ανάμεσα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξανάρχισαν τη 18η Μαρτίου ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις, αιματοκυλώντας την περιοχή και θέτοντας ξανά τη Μέση Ανατολή σε κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης.
- Η πρόσφατη ανακωχή, επέτρεψε να επιστρέψουν στο Ισραήλ 33 όμηροι, οκτώ από τους οποίους ήταν νεκροί, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κάπου 1.800 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.
- Την 3η Απριλίου, δυο στελέχη της Χαμάς κατηγόρησαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «εμποδίζει» να προχωρήσει πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ και «επιδιώκει να εκτροχιάσει οποιαδήποτε συμφωνία».
ΟΗΕ: Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια η Λωρίδα της Γάζας
Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «τόπο θανάτου», κατήγγειλε χθες Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατηγορώντας το Ισραήλ πως δεν επιτρέπει πλέον την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας - κατηγορία που απέρριψε η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει «καμιά έλλειψη» βοήθειας.
«Εδώ και πάνω από έναν μήνα, ούτε μια σταγόνα βοήθειας δεν έχει μπει στη Γάζα. Ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, ούτε φάρμακα, ούτε εμπορικά αγαθά. Και καθώς η βοήθεια στέρεψε, οι κρουνοί της φρίκης άνοιξαν ξανά», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταφερόμενος χωρίς περιστροφές εναντίον των ισραηλινών αρχών. «Η Γάζα έχει μετατραπεί σε πεδίο θανάτου - οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι σε ατελείωτο κύκλο θανάτου».
«Δεν υπάρχει καμιά έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», αντέτεινε μέσω X ο Όρεν Μαρμοστέιν, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. «Πάνω από 25.000 φορτηγά με βοήθεια» εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και «η Χαμάς χρησιμοποίησε αυτή τη βοήθεια για να ανοικοδομήσει την πολεμική μηχανή της», πρόσθεσε κατηγορώντας τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι επιδίδεται στη διάδοση «συκοφαντιών σε βάρος του Ισραήλ».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ήδη απορρίψει τον ισχυρισμό πως υπάρχουν άφθονα τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας, που προβάλλουν οι ισραηλινές αρχές, υπενθυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας