Σταθερό στις θέσεις του παραμένει το Ιράν, όσον αφορά την πιθανότητα να προβεί σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Απόψε, το Ιράν έστειλε μέσω του Ομάν την απάντησή του στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την οποία προέτρεπε την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά τηςί.
Η Τεχεράνη επανέλαβε την πάγια θέση της, ότι δεν διαπραγματεύεται απευθείας ενώ βρίσκεται υπό πίεση, όμως είναι ανοιχτή σε έμμεσες συνομιλίες.
«Η επίσημη αυτή απάντηση περιλαμβάνει επιστολή στην οποία η θέση μας όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση και την επιστολή του κ. Τραμπ εξηγείται πλήρως στην άλλη πλευρά», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Ο Ιρανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η επιστολή στάλθηκε στο σουλτανάτο του Ομάν, το οποίο γενικότερα χρησιμεύει ως διαμεσολαβητής μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.
«Η πολιτική μας παραμένει να μη διαπραγματευόμαστε άμεσα (με τις Ηνωμένες Πολιτείες) υπό τη 'μέγιστη πίεση' και τις απειλές στρατιωτικής δράσης, αλλά οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, όπως υπήρχαν στο παρελθόν, μπορούν να συνεχιστούν», δήλωσε ο Αραγτσί.
Αν και δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, Τεχεράνη και Ουάσινγκτον συνομιλούν εμμέσως μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας στην ιρανική πρωτεύουσα, η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν. Το σουλτανάτο του Ομάν έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή κατά το παρελθόν, όπως και το Κατάρ σε μικρότερο βαθμό. Η επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ επιδόθηκε στο Ιράν μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ –ο οποίος απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν το 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του– δηλώνει πλέον ανοιχτός στον διάλογο με την Τεχεράνη για την επίβλεψη των πυρηνικών της δραστηριοτήτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ως εκ τούτου στις αρχές Μαρτίου ότι έγραψε μια επιστολή για το θέμα αυτό προς τους Ιρανούς ηγέτες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ παράλληλα ενίσχυσε την πολιτική του της άσκησης «μέγιστης πίεσης» σε βάρος του Ιράν, με πρόσθετες κυρώσεις και την απειλή στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση άρνησης των συνομιλιών.
Η συμφωνία του 2015
Το 2015, το Ιράν σύναψε συμφωνία με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Βρετανία) και τη Γερμανία για να εποπτεύουν τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Οι δυτικές χώρες υποψιάζονται εδώ και δεκαετίες την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς και δηλώνει ότι το πρόγραμμά του αφορά αποκλειστικά μη στρατιωτικούς σκοπούς, συγκεκριμένα την ενέργεια.
Η συμφωνία αυτή προσέφερε στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα έναν περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του. Το Ιράν τηρούσε τις δεσμεύσεις του, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ /ΙΑΕΑ).
Αλλά το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις. Η απόφαση αυτή είχε υποκινηθεί κυρίως από την απουσία μέτρων κατά του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί ως απειλή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας