Η Ισραηλινή κυβέρνηση και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων και των αιχμαλώτων.
Το παραπάνω αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, το Reuters και το CNN, επικαλούμενα αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth Social φαίνεται να επιβεβαιώνει την είδηση καθώς γράφει με κεφαλαία «Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα. Σας ευχαριστώ!», ενώ η ΕΕ «χαιρέτισε» την είδηση για τη συμφωνία εκεχειρίας.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα φέρουν μια πολύ αναγκαία ανακούφιση στους πληγέντες από αυτή την καταστροφική σύγκρουση», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ντούμπραβκα Σούιτσα, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Σύμφωνα με το Associated Press, τρεις αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και ένας από τη Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία, ενώ ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να «διευκρινίζονται».
Η συμφωνία ήρθε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, καθώς και πέντε μόλις μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ από τον Τραμπ.
Πηγή με γνώση των συνομιλιών, ανέφερε στο BBC: «Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων επιτεύχθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Κατάρ με διαπραγματευτές της Χαμάς και χωριστά με Ισραηλινούς διαπραγματευτές στο γραφείο του».
Τα σενάρια υλοποίησης της εκεχειρίας
Η συμφωνία, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα, περιλαμβάνει μια αρχική φάση κατάπαυσης του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων και τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Παράλληλα, Χαμάς και Ισραήλ θα προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, αναφέρει το Reuters.
Το CNN μεταδίδει πως η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει την Κυριακή 19/1, μια μόλις πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, όπως διέρρευσε χθες από το Associated Press.
Σε πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους και το Ισραήλ 1000 Παλαιστίνιους ομήρους. Αν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας εντός 16 ημερών, μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος των εχθροπραξιών με την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο αύριο Πέμπτη 16/1, ενώ πρέπει «να περάσει» και από το υπουργικό συμβούλιο του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Νετανιάχου, χωρίς να υπάρχει όμως ανησυχία απόρριψής της, αναφέρει ο Guardian.
Συνεχίζονται μέχρι τέλους οι σφαγές
Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έδωσαν επίσης εντολή εκκένωσης τμήματος της πόλης Τζαμπάλια (βόρεια), προειδοποιώντας τους κατοίκους για επικείμενη επίθεση στην περιοχή.
Σύμφωνα με το CNN, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους «να μην μετακινηθούν», μέχρι την επίσημη έναρξη της κατάπαυσης του πυρός. Τους καλεί επίσης να ενημερωθούν για την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός από «επίσημες πηγές».
Η Τζαμπάλια και τα περίχωρά της έχουν υποστεί κατ’ επανάληψη πλήγματα από τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων που – σύμφωνα με τις IDF – έχουν στόχο να εμποδίσουν τη Χαμάς να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ όσοι παραμένουν βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες.
Σε βομβαρδισμό τα ξημερώματα στην Ντέιρ αλ Μπάλα, σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων ένα 7χρονο παιδί και τρεις έφηβοι –, ανακοίνωσε νωρίτερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην πόλη της Γάζας, βομβαρδίστηκε το σχολικό συγκρότημα Αλ Φαράμπι, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να βρουν τον θάνατο, σύμφωνα με διασώστες.
Έξι νεκροί ήταν ο απολογισμός αεροπορικής επιδρομής στη Νουσεϊράτ, ενώ άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό Αλ Σάτι.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, κάνοντας λόγο για «πλήγματα ακριβείας» που στόχευαν «τρομοκράτες».
Οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ξεπεράσει του 46.500 μέσα σε ένα διάστημα 15 μηνών από την έναρξη της γενοκτονίας του ισραηλινού στρατού κατά του παλαιστινιακού λαού.
Πανηγυρίζουν οι λαοί
Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ξέσπασαν σήμερα σε πανηγυρισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ αντίστοιχα, στο άκουσμα της επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ύστερα από περισσότερους από 15 μήνες πολέμου.
Στην Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα για να γιορτάσουν, χορεύοντας και κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Αυθόρμητες εορταστικές εκδηλώσεις αναφέρονται επίσης σε πολλά σημεία της Λωρίδας της Γάζας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας