«Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι», λέει η παροιμία. Μέχρι χθες, μόνο δύο χώρες -με εξαίρεση, φυσικά, το Ισραήλ- είχαν αντιδράσει έντονα στην έκδοση εντάλματος για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, και τον πρώην υπουργό Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η πρώτη χώρα ήταν βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες» το ένταλμα του ΔΠΔ. «Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ έναντι των απειλών κατά της ασφάλειάς του», δήλωσε ο «γενοκτόνος Τζο», αποδεικνύοντας μέχρι τέλους πόσο λίγος ήταν και είναι. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η χώρα του δεν έχει αρμοδιότητα, καθώς δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
Ο οσονούπω πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αντιδράσει δημόσια ώς χθες, αν και ο υποψήφιος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Γουόλτς, διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» και κατηγόρησε το ΔΠΔ για «αντισημιτική προκατάληψη».
Η δεύτερη χώρα, παραδόξως (ή όχι και τόσο), ήταν η Ουγγαρία, με τον υπερδεξιό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να χαρακτηρίζει την απόφαση «ντροπιαστική», να δηλώνει πως το ένταλμα δεν θα εφαρμοστεί και μάλιστα να προσκαλεί προκλητικά τον Νετανιάχου στη χώρα του. Δηλώσεις που θα ήταν ήσσονος σημασίας, αν η Ουγγαρία δεν ήταν η προεδρεύουσα χώρα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ώς το τέλος του έτους.
Από κει και πέρα, όμως, τα ταξιδιωτικά περιθώρια του Νετανιάχου στενεύουν. Διάφορες χώρες μεταξύ των 124 που αναγνωρίζουν το ΔΠΔ (πολλές δεν είχαν εκφραστεί ώς χθες) δήλωσαν ότι θα σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου. Ακόμα κι εκείνες που δεν συμφωνούσαν ή είχαν ενστάσεις για την απόφαση, όπως για παράδειγμα η Τσεχία ή η Βρετανία, όπου ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχε επικριθεί προεκλογικά για την ανισοβαρή φιλοϊσραηλινή του στάση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της υπερδεξιάς -με ακροδεξιό κορμό- κυβέρνησης της Ολλανδίας, της χώρας που φιλοξενεί στη Χάγη το ΔΠΔ. Ο ΥΠΕΞ Κάσπαρ Βέλντκαμπ δήλωσε ότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι η πλήρης συμμόρφωση με τις επιταγές του ΔΠΔ. Αμηχανία στη Γερμανία, η οποία, διά στόματος της ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, σχολίαζε «τώρα εξετάζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης», ενώ χθες εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωνε ότι, προς το παρόν, δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά την πώληση όπλων στο Ισραήλ.
Τέλος, αν κάποιοι έχουν αμφιβολίες για τη μεγάλη συμβολική, ενδεχομένως και πρακτική, σημασία του εντάλματος, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στα τελευταία νούμερα της γενοκτονίας: 44.056 οι καταγεγραμμένοι νεκροί, 104.268 οι τραυματίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας