Τουλάχιστον 2.822 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 12.937 τραυματίστηκαν στον Λίβανο, από ισραηλινές επιθέσεις, από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο η σφαγή αμάχων έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, μετά την απόφαση του Τελ Αβίβ να εντείνει τις επιθέσεις του στη γειτονική χώρα, με την αιτιολογία πως κυνηγά μαχητές της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τη UNICEF, δηλαδή την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, ο πόλεμος Ισραήλ - Χεζμπολάχ σκοτώνει τουλάχιστον ένα παιδί την ημέρα στον Λίβανο.
«Από τις 4 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώνεται και 10 τραυματίζονται καθημερινά», σημείωσε η UNICEF, προσθέτοντας ότι «ο συνεχιζόμενος πόλεμος στον Λίβανο ανατρέπει τις ζωές παιδιών».
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που μαίνονται οι επιδρομές στον Λίβανο. Όπως ανέφερε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων NNA, μια σειρά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την περιοχή αλ-Χους στην πόλη Τύρο του νότιου Λιβάνου. Την επίθεση επιβεβαίωσε το Al Jazeera, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι τα χτυπήματα στην αλ Χους συνέπεσαν με την έξοδο αμάχων από τον καταυλισμό Ρασιντίε για Παλαιστίνιους πρόσφυγες κοντά στην Τύρο, ο οποίος είχε λάβει νωρίτερα προειδοποίηση εκκένωσης.
Επίσης, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, μετέδωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τέσσερις επιδρομές στα περίχωρα της πόλης Μπάαλμπεκ, αφού το Ισραήλ είχε πρώτα δώσει εντολές εκκένωσης για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ζητούμενο η εκεχειρία
Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη διεθνής διπλωματική κινητικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί παύση πυρός στον Λίβανο. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε πως ελπίζει ότι θα ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ τις επόμενες ώρες ή ημέρες, καθώς οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Έιμος Χόχσταϊν και Μπρετ ΜακΓκέρκ ταξίδεψε στην περιοχή για συνομιλίες εκεχειρίας. Σημειώνεται ότι χθες διέρρευσαν σημεία ενός φερόμενου προσχεδίου συμφωνίας για παύση πυρός.
Ωστόσο, η κλιμάκωση των επιθέσεων από πλευράς Ισραήλ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ειρηνευτική συμφωνία. Ο Μικάτι δήλωσε με σαφήνεια ότι οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές πρέπει να σταματήσουν για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι τυχόν εκεχειρία θα πρέπει πάνω απ’ όλα να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ. «Το βασικό διακύβευμα (…) είναι η ικανότητα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να εμποδίσει κάθε απειλή για την ασφάλειά του προερχόμενη από τον Λίβανο», ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι της περαμεθόριας περιοχής που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, στο βόρειο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το κανάλι 12 της ισραηλινής τηλεόρασης, το Ισραήλ απαιτεί την αποχώρηση της Χεζμπολάχ πέραν του ποταμού Λιτάνι, την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στα σύνορα με το Ισραήλ, διεθνή μηχανισμό επιτήρησης εφαρμογής της εκεχειρίας και εγγύηση ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει την ελευθερία να αναλάβει δράση σε περίπτωση απειλών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας