Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
livanos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Hassan Ammar
Ακόμα ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ

Μακελειό στα τυφλά στον Λίβανο

Τουλάχιστον 500 άτομα -μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες, υγειονομικοί- σκοτώθηκαν από τα τρομερά αεροπορικά χτυπήματα του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο. ● Στέλνουν στρατεύματα στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ. ● Στον ΟΗΕ στρέφεται η κυβέρνηση του Λιβάνου.

Η φράση «φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή», μόνιμη επωδός στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ κατά τους προηγούμενους μήνες -και ημέρες-, είναι ήδη παρωχημένη. Η ανάφλεξη είναι εδώ, αριθμεί εκατοντάδες πτώματα και απειλεί να επεκταθεί περαιτέρω ή, στην «καλύτερη» περίπτωση, να περιοριστεί στον Νότιο Λίβανο. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ σήμερα ξεκινά στη Νέα Υόρκη η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και παραμονές της πρώτης επετείου του πολέμου στη Γάζα. Εκεί, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 41.455, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων από το υπουργείο Υγείας της πολύπαθης Λωρίδας.

Στον Λίβανο, χθες, μέσα σε μία μέρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1.600, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και υγειονομικοί, από το πιο εκτεταμένο κύμα αεροπορικών πληγμάτων που επέφερε από το 2006 το Ισραήλ στη γειτονική του χώρα εναντίον εκατοντάδων στόχων της Χεζμπολάχ (για περίπου 1.300 έκανε λόγο ο ισραηλινός στρατός).

Xιλιάδες κάτοικοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, εγκατέλειπαν τον Νότιο Λίβανο για να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές. Η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια. Παράλληλα, είχε ζητήσει από τα νοσοκομεία σε ολόκληρο τον Νότιο και Ανατολικό Λίβανο να αναστείλουν όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην πίεση από την εισαγωγή εκατοντάδων τραυματιών.

«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις μας στον Λίβανο, οι ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας: την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο υπό απομάκρυνση, σύμφωνα με την έντονη φημολογία των ημερών, υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία δυνάμεων στον Βορρά και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά το μπαράζ επιθέσεων στον Λίβανο, ύστερα από επίσκεψη σε στρατιωτική βάση στο Τελ Αβίβ. Στη συνέχεια, σε μια εκδήλωση κυνισμού καλυμμένη με «ανθρωπιστικό» μανδύα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνέστησε στους Λιβανέζους πολίτες «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες». «Οταν τελειώσει η επιχείρησή μας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας», τους «υποσχέθηκε» και τους «εξήγησε» ότι «ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι με εσάς, είναι με τη Χεζμπολάχ».

«Είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη των λιβανέζικων χωρών και πόλεων», είπε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταγγέλλοντας το Ισραήλ και ζήτησε «από τη Γενική Συνέλευση καθώς και από τις χώρες με επιρροή (…) να αποτρέψουν την επίθεση».

«Κάθε πρόσθετη κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάσταση θα μπορούσε να έχει βαριές και καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν από τη μία και την άλλη πλευρά της Γαλάζιας Γραμμής αλλά και για το σύνολο της περιοχής», δήλωσε η UNIFIL, η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο.

Πολύ χλιαρές οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο έγκλημα στον Λίβανο, με εξαίρεση τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Ιράκ και του Ιράν που καταδίκασαν ευθέως το Ισραήλ.

Την όψιμη «μεγάλη ανησυχία» της εξέφρασε και η Γερμανία, η δεύτερη κατά σειρά μετά τις ΗΠΑ στρατιωτική σπόνσορας του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Κρίστιαν Βάγκνερ, να χαρακτηρίζει την κατάσταση «εξαιρετικά τεταμένη» και να ζητά «συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης».

Οσο για την αμερικανική υπερδύναμη, χωρίς τη στήριξη και την ανοχή της οποίας δεν θα συνέβαινε τίποτα από τα παραπάνω, αποφάσισε να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή ύστερα από την τελευταία επικίνδυνη κλιμάκωση. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, αρχιστράτηγος Πατ Ράιντερ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι επόμενες κινήσεις

Και μετά, τι; «Ενας γενικευμένος πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος», εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και το BBC. Προς το παρόν, σύμφωνα με διαρροές στον ισραηλινό Τύπο, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν σχεδιάζει άμεσα χερσαία επίθεση στον Λίβανο. Βέβαια, επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές και δη Αμερικανοί, ο Νετανιάχου μπορεί τελικά να μην πετύχει το όποιο σχέδιο έχει στο μυαλό του.

«Υστερα από 11 μήνες μαχών, ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει νικήσει πλήρως τη Χαμάς στη Γάζα», έγραφε μεταξύ άλλων στην ανάλυσή του από την Ιερουσαλήμ ο δημοσιογράφος των New York Times Πάτρικ Κίνγκσλεϊ. «Η δε Χεζμπολάχ», επισήμαινε, «ελέγχει μια πολύ μεγαλύτερη και ορεινή περιοχή από ό,τι η Χαμάς στη Γάζα. Επιπλέον, η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση θεωρείται γενικά ότι διαθέτει έναν καλύτερα εκπαιδευμένο στρατό από τη Χαμάς, συν περισσότερο εξελιγμένο οπλισμό. Για να εισβάλει στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός πιθανότατα θα χρειαστεί να επιστρατεύσει χιλιάδες εφέδρους, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη εξαντλημένοι υπηρετώντας στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο».

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει, όπως έχει αποδειχθεί και στη Γάζα, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να σπείρει ούτως ή άλλως τον θάνατο και την καταστροφή και να κάνει μια εύφλεκτη γεωγραφική περιοχή να ισορροπεί διαρκώς σε τεντωμένο σκοινί. Εκμεταλλευόμενο μάλιστα το «κενό εξουσίας» στις ΗΠΑ λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών και την ούτως ή άλλως ανεκτική σε εξοργιστικό βαθμό κυβέρνηση Μπάιντεν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μακελειό στα τυφλά στον Λίβανο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας