Ως μία από τις μεγαλύτερες σφαγές από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται η δολοφονική επίθεση στην Αλ Μαουάσι της Χαν Γιουνίς, περιοχή που έχει ανακηρυχθεί ως «ανθρωπιστική ζώνη» και είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 40 νεκρούς, ενώ υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ο κατάλογος των θανάτων θα μεγαλώσει.

| (AP Photo/Abdel Kareem Hana)
Ο Ισραηλινός στρατός, μάλιστα, φρόντισε να ρίξει λάδι στη φωτιά ισχυριζόμενος πως στόχευσε σε κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς που ήταν «κρυμμένο» μέσα στην ζώνη ασφαλείας, κάτι που η ισλαμιστική οργάνωση διέψευσε κατηγορηματικά. «Οι ισχυρισμοί του φασιστικού στρατού κατοχής για την παρουσία στοιχείων αντίστασης είναι ένα αισχρό ψέμα» ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς.
Λίγη ώρα αργότερα κι ενώ η κατακραυγή μεγαλώνει ο IDF υποστήριξε ότι εξόντωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς και πως στόχευε στον Σαμέρ Ισμαήλ Χαντέρ Αμπουντακά, τον οποίο χαρακτηρίζει ως επικεφαλής των εναέριων μονάδων της οργάνωσης και τον κατηγορεί ότι είχε κομβικό ρόλο στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Χάος και θρήνος
Όσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της θηριωδίας, μάρτυρες περιγράφουν τις χαοτικές μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με τον Ατάφ Αλ Σαάρ να δηλώνει στο Associated Press «άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια, βγάζουμε συνέχεια ανθρώπινα μέλη».
Ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει τους 60, ενώ δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τους εγκλωβισμένους και αγνοούμενους.
Πλάνα που έχουν μεταδοθεί από το σημείο καταγράφουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες Παλαιστινίων που σκάβουν για να εντοπίσουν και να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα από μεγάλους κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τους πυραύλους.
Από την πλευρά του ο Καλέντ Μαχμούντ, εθελοντής σε ανθρωπιστική οργάνωση που ζει κοντά στο σημείο δηλώνει στο BBC «τα χτυπήματα δημιούργησαν τρεις κρατήρες βάθους επτά μέτρων και έχουν θάψει περισσότερες από 20 σκηνές»
«Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν δεκαπέντε ανθρώπους που αγνοούνται μετά το πλήγμα που στοχοποίησε σκηνές εκτοπισμένων», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάιρ, αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας στον παλαιστινιακό θύλακο, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν στη σφαγή στο Αλ Μαουάσι», δήλωσε άλλο στέλεχος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ. Πηγές προσκείμενες στην πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκαναν γνωστό νωρίτερα πως πήραν φωτιά τουλάχιστον 20 σκηνές, ενώ ισραηλινοί πύραυλοι προκάλεσαν κρατήρες βάθους ως ακόμη και εννέα μέτρων.
«Ζώνες θανάτου»
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας (2,1 εκατομμύρια) έχει εκτοπιστεί όλους αυτούς τους μήνες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων.
Στην περιοχή της Αλ Μαουάσι διαμένει, κυρίως σε σκηνές, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας, όμως σήμερα ξύπνησαν υπό τον ήχο των βομβαρδιστικών που χτύπησαν σκηνές, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες.
Η νέα αυτή δολοφονική επίθεση από το Τελ Αβίβ δείχνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο φωνάζουν και κάνουν εκκλήσεις εδώ και μήνες τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ότι οι «ασφαλείς ζώνες» στη Γάζα έχουν μετατραπεί σε ζώνες θανάτου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας