Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Δυτική Οχθη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΪΟΥ

Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία στρίμωξαν κι άλλο το Ισραήλ

Μαδρίτη, Δουβλίνο και Οσλο έκαναν ένα ηχηρό, αν και συμβολικό, βήμα για την περαιτέρω διεθνή απομόνωση του Τελ Αβίβ ● Διχασμένη και αργή στις αντιδράσεις της η Ε.Ε., που δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ούτε απέναντι στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Αν και ιστορική, η κίνηση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, βαθαίνει ωστόσο περαιτέρω τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, στον όγδοο πια μήνα του πολέμου με τη Χαμάς στα αιματοβαμμένα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.

Για τις 28 Μαΐου λοιπόν -παραμονές των ευρωεκλογών- η Ισπανία, η Ιρλανδία και η (εκτός Ε.Ε.) Νορβηγία προανήγγειλαν χθες την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή εάν δεν υπάρχει αναγνώριση», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Γιόνας Γκαρ Στέρε. Η χώρα του είχε βοηθήσει τη δεκαετία του 1990 στη διαμεσολάβηση για τις Συμφωνίες του Οσλο, που τα τελευταία χρόνια κατέστησαν -εν μέσω διπλωματικού τέλματος- θνησιγενείς.

«Οταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την υπάρχουσα κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος με όρους ενός πληθυσμού ανθρώπων που διαμένουν εκεί μόνιμα και αναφορικά με τα καθορισμένα σύνορα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα σύνορα του 1967», διευκρίνισε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μίχαλ Μάρτιν.

Πρόκειται για «μια καθορισμένη επικράτεια που περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας, την [κατεχόμενη] Δυτική Οχθη», εξήγησε, και «μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους, όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ».

«Η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι νόμιμη και απαραίτητη μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει τόσο πόνο, καταστροφή και έχθρα στη Γάζα και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη, που η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει», υπογράμμισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. «Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, δεν είναι εναντίον του ισραηλινού λαού. Είναι μια πράξη υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ηθικής συνέπειας».

Τη συντονισμένη απόφαση, που αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της Ε.Ε., χαιρέτισαν η Παλαιστινιακή Αρχή, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Χαμάς -η οποία δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ-, αραβικές χώρες και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.

Στον αντίποδα, εξόργισε αντίθετα το Ισραήλ, που ανακάλεσε τους πρέσβεις του από το Οσλο, το Δουβλίνο και τη Μαδρίτη. «Η Ιστορία θα θυμάται ότι η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αποφάσισαν να απονείμουν χρυσό μετάλλιο σε δολοφόνους και βιαστές της Χαμάς», σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Τούτων λεχθέντων, αργά χθες το απόγευμα συγγενείς ομήρων της Χαμάς έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο με την απαγωγή και την εξευτελιστική μεταχείριση επτά νεαρών γυναικών-μελών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), κατά τη φρικαλέα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον εν εξελίξει και πιο εφιαλτικό έως σήμερα πόλεμο στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας. Εκτοτε η μία γυναίκα σκοτώθηκε, μια δεύτερη απελευθερώθηκε από μονάδα των IDF, ενώ οι πέντε παραμένουν σε ομηρία. «Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο», αναφέρεται στη συνοδευτική ανακοίνωση των συγγενών. «Πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα!».

Εν προκειμένω, αναφέρονται στην επίτευξη συμφωνίας για το θέμα των ομήρων και κατάπαυσης του πυρός. Είτε όμως αφορά αυτό, είτε το ζήτημα της λύσης των δύο κρατών, η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση του Τελ Αβίβ κωφεύει.

«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε μια δήλωση για ένα παλαιστινιακό κράτος», διακήρυξε χθες ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κάνοντας μια προβοκατόρικα προκλητική επίσκεψη στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ. «Για να καταστρέψουμε τη Χαμάς», τόνισε, «πρέπει να πάμε στη Ράφα μέχρι το τέλος».

Σε αυτό το φόντο -περίπου έναν μήνα μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψήφισμα που θα αναγνώριζε την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος- ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν «πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει «εξωφρενική» την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά -πέραν τριών ηγετών της Χαμάς- και του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Τώρα, δε, η Ουάσινγκτον εξετάζει ακόμη και κυρώσεις κατά του ΔΠΔ, τη δικαιοδοσία του οποίου (όπως και το Ισραήλ) δεν αναγνωρίζει, αλλά εξυμνούσε την περσινή έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Πολύ λίγα, πολύ αργά

Οσο για την Ευρώπη; Ουραγός στις εξελίξεις, είναι διχασμένη και στο θέμα του αιτήματος του εισαγγελέα του ΔΠΔ και στην προοπτική της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Μέχρι σήμερα οκτώ χώρες της Ε.Ε. έχουν κάνει αυτή την κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, όχι όμως της Ελλάδας (σημειωτέον ότι ο χθεσινός σάλος με την αναφορά περί «Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» σε σχετικό τηλεγράφημα του παλαιστινιακού πρακτορείου WAFA αποδόθηκε σε σημείωση του συντάκτη του, που τελικά διορθώθηκε). Η Σουηδία είναι η μοναδική που το έχει πράξει έως τώρα, ούσα ήδη μέλος της Ε.Ε.

Συνολικά 143 από τις 193 χώρες του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη (165 το Ισραήλ), όμως σε αυτές δεν συγκαταλέγεται ούτε μια χώρα των G7.

Απουσία δε ενός σαφούς σχεδίου εξόδου από τον πόλεμο στη Γάζα και διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας στα παλαιστινιακά εδάφη, «η αναγνώριση είναι ένα απτό βήμα προς μια βιώσιμη πολιτική διαδρομή, που οδηγεί στην παλαιστινιακή αυτοδιάθεση», παρατηρεί στο πρακτορείο A.P. o Χιου Λόβατ, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Ομως για να έχει αυτό αντίκτυπο, προσθέτει, πρέπει να συνοδεύεται από «απτά βήματα για να αντιμετωπιστούν η προσάρτηση και ο εποικισμός του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ, όπως η απαγόρευση προϊόντων εποίκων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία στρίμωξαν κι άλλο το Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας