Ώρες αγωνίας περνούν οι άμαχοι και οι οργανώσεις αρωγής στη Γάζα, μετά το κλείσιμο του μόνου περάσματος από το οποίο μπορούσε να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια. Πλέον, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Τελ Αβίβ να κωφεύει στις εκκλήσεις των διεθνών οργανώσεων.
Ωστόσο, τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, όσο και άλλοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η κατάληψή του περάσματος είναι «κρίσιμη για τη διάλυση της Χαμάς». Όπως υποστηρίζουν το πέρασμα χρησιμοποιούσε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση για να φέρει παράνομα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η κατάληψη του περάσματος της Ράφα είναι ένα «σημαντικό βήμα» προς τη «διάλυση της Χαμάς», σημειώνοντας ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την «επιστροφή των αιχμαλώτων μας».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, προειδοποίησε επίσης ότι ο στρατός είναι έτοιμος να «εντείνει» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα» της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.
«Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος».
Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Άβι Χάιμαν είπε ότι από την αρχή του πολέμου «είχαμε πει ότι έπρεπε να απομακρύνουμε τα 24 τάγματα της Χαμάς», που σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές παραμένουν στη Ράφα. «Ο στόχος του πολέμου μας είναι να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε στο σπίτι τους ομήρους και να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ξανά απειλή για το Ισραήλ», πρόσθεσε.
Επιπλέον, άλλος εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Νταβίντ Μένσερ, ισχυρίστηκε ότι η κατάληψη του περάσματος ήταν αναγκαία διότι οι σήραγγες κάτω από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για να μεταφέρουν όπλα στη Γάζα. Το πέρασμα της Ράφα έχει χρησιμοποιηθεί για «τρομοκρατικούς σκοπούς», είπε, σημειώνοντας ότι «κάτω από αυτή τη μεγάλη συνοριακή υποδομή υπάρχουν διασυνοριακές υπόγειες σήραγγες λαθρεμπορίου, που συντηρούν και παρέχουν σανίδα σωτηρίας στη Χαμάς».
Γιατί το Ισραήλ δεν δέχεται το σχέδιο εκεχειρίας
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε χερσαία επιχείρηση, δυσκολεύοντας περαιτέρω τη διαπραγμάτευση για την επίτευξη εκεχειρίας, που είναι σε εξέλιξη στο Κάιρο.
Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας στο BBC, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Τελ Αβίβ θεωρεί προβληματική τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία φέρεται να συμφωνεί η Χαμάς.
Όπως υποστήριξε, η αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο ώστε να δει αν μπορεί να υπάρξουν «νέες απαντήσεις» στα ζητήματα που έχει θέσει το Ισραήλ, προσθέτοντας πάντως ότι η πρόταση στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «βρίσκεται πολύ μακριά από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ» και περιέγραψε τέσσερα στοιχεία στα οποία διαφωνεί το Τελ Αβίβ.
Τα στοιχεία είναι τα εξής:
- Το έγγραφο αναφέρεται σε λήξη του πολέμου, που περιγράφεται ως μόνιμη κατάπαυση του πυρός
- Οι γυναίκες στρατιώτες απελευθερώνονται πολύ αργά στη διαδικασία
- Το έγγραφο αναφέρεται στο ενδεχόμενο, αν δεν βρεθούν 33 ζωντανοί όμηροι για την πρώτη φάση του σχεδίου, τότε μπορούν να ανταλλαγούν αντ' αυτών τα σώματα νεκρών Ισραηλινών, κάτι που ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «απαράδεκτο»
- Το Ισραήλ θα είναι υποχρεωμένο να απελευθερώσει συμφωνημένο αριθμό κρατουμένων από έναν κατάλογο που θα παράσχει η Χαμάς, χωρίς δικαίωμα αρνησικυρίας για οποιαδήποτε μεμονωμένη περίπτωση.
Σε τι έχει συμφωνήσει η Χαμάς
Πρέπει να σημειωθεί ότι επισήμως δεν έχει καταγραφεί η πρόταση για το σχέδιο εκεχειρίας, ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

| AP Photo/Khalil Hamra
Σε πρώτη φάση θα υπάρξει απελευθέρωση 33 ομήρων κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα την ταυτόχρονη απελευθέρωση εκατοντάδων φυλακισμένων Παλαιστινίων.
Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη πρόταση, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσουν εκ νέου τη 16η ημέρα της εκεχειρίας, για να καθοριστεί ο τρόπος αποκατάστασης της ηρεμίας στη Γάζα κατά το δεύτερο και τρίτο στάδιο της συμφωνίας.
Η αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας θα ξεκινήσει κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση των δρόμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των επικοινωνιακών υποδομών της Γάζας.
Στη δεύτερη φάση, προβλέπεται να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι Ισραηλινοί όμηροι κατά τη διάρκεια μιας περαιτέρω εκεχειρίας 42 ημερών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων ακόμα φυλακισμένων. Προβλέπεται επίσης να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της συμφωνίας θα διαρκέσει και πάλι 42 ημέρες και η Χαμάς φέρεται να κληθεί να παραδώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου ή πέθαναν ενώ βρίσκονταν σε αιχμαλωσία, με αντάλλαγμα τα πτώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων που πέθαναν ευρισκόμενοι στις ισραηλινές φυλακές.
Οι προετοιμασίες για ένα πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης για τα σπίτια και τις μη στρατιωτικές υποδομές της Γάζας θα ολοκληρωθούν κατά τη δεύτερη φάση της συμφωνίας και η κατασκευή θα ξεκινήσει στο τρίτο στάδιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας