Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και το Ισραήλ βρήκαν «κοινό έδαφος» κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους στο Παρίσι και έχουν καταλήξει σε ένα «βασικό περίγραμμα» μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν μιλώντας στο CNN.
Η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συνομιλίες από το Κατάρ και την Αίγυπτο με την Χαμάς.
Μιλώντας στο δίκτυο NBC και στην εκπομπή "Meet the Press" ο Σάλιβαν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ενημερωθεί για το σχέδιο του Ισραήλ σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, αλλά πιστεύει ότι η ζωή των αμάχων πρέπει να προστατεύεται.
«Δεν πιστεύουμε ότι μια επιχείρηση, μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, θα πρέπει να γίνει στη Ράφα εκτός αν υπάρχει ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για την προστασία εκείνων των αμάχων, για τη μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος, τη σίτισή τους, τη στέγασή τους, την ένδυσή τους», κατέληξε.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο για ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου από τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών που επέστρεψαν από τη συνάντηση στο Παρίσι σχετικά με μια πιθανή δεύτερη παύση του πυρός στη Γάζα.
Πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι θα υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα και ακολούθως στο Κάιρο.
Αν και η Χαμάς δεν έχει ακόμη απαντήσει στο περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας ομήρων που συντάχθηκε κατά τις συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία πρόκειται να αναχωρήσει για πρόσθετες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ τη Δευτέρα, αναφέρουν οι Times of Israel.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ θα διαδραματίσει ελάχιστο ρόλο στη συνάντηση της Ντόχα και θα περιοριστεί κυρίως στη συζήτηση τεχνικών πτυχών μιας πιθανής προσωρινής εκεχειρίας, όπως οι ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι συνομιλίες αναμένεται επίσης να επικεντρωθούν στον καθορισμό του ποιοι Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα είναι επιλέξιμοι για απελευθέρωση εάν επιτευχθεί συμφωνία.
Μιλώντας στο Ynet, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται λέει ότι είναι «αδύνατο να γνωρίζουμε» τι πιστεύει η Χαμάς για το τελευταίο σχέδιο για μια συμφωνία ομήρων και ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να είναι έτοιμη η συμφωνία, αλλά ότι «η κατεύθυνση είναι θετική».
Νέοι όροι Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα πραγματοποιηθεί μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες, αρνούμενος να συζητήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι η Χαμάς πρέπει να «φθάσει σε μια λογική κατάσταση».
Σε συνέντευξή του στο CBS News ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι θα συναντηθεί με το επιτελείο του αργότερα σήμερα για να επανεξετάσει ένα διπλό στρατιωτικό σχέδιο που λέγεται ότι περιλαμβάνει την εκκένωση Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και μια επιχείρηση για την καταστροφή των υπόλοιπων ταγμάτων της Χαμάς.
«Αν έχουμε μια συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως, αλλά θα συμβεί. Εάν δεν έχουμε συμφωνία, θα το κάνουμε ούτως ή άλλως», είπε στο CBS.
Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε το Channel 12 αναφέρουν ότι Νετανιάχου ζήτησε να απελαθούν στο Κατάρ οι κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας με τη Χαμάς ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το αίτημα υποβλήθηκε μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο και όχι κατά τη διάρκεια τους.
Επιπλέον, το Ynet αναφέρει ότι ο Νετανιάχου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις γύρω από μια συμφωνία ομήρων δεν μπορούν να προχωρήσουν έως ότου δοθεί στο Ισραήλ μια λίστα με τους ομήρους που είναι ακόμη ζωντανοί, έναντι αυτών που δεν είναι.
Ορισμένοι αξιωματούχοι φέρεται να κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να τορπιλίσει τη συμφωνία των ομήρων προκειμένου να κατευνάσει τα ακροδεξιά στοιχεία της κυβέρνησής του.
«Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη συμφωνία», σχολίασε ανώνυμος αξιωματούχος στο Channel 12. «Κάνει πράγματα για να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις και να αποκαλύψει απαιτήσεις την τελευταία στιγμή».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα άλλα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου υποστηρίζουν το τρέχον περίγραμμα για τη συμφωνία ομήρων, αφήνοντας τον Νετανιάχου μόνο στην υποτιθέμενη αντίρρησή του σε αυτήν.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται αξιωματούχους υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφεραν ότι υπήρχε ένα πλαίσιο για την επιστροφή περίπου του ενός τρίτου από τους 130 εναπομείναντες ομήρους κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας έξι εβδομάδων που θα καλύπτει τον ιερό μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού (τον Μάρτιο/Απρίλιο). Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση από καμία πλευρά.
Η πρώτη παύση των μαχών, τον Νοέμβριο, οδήγησε στην απελευθέρωση περίπου των μισών από τα 253 άτομα που πήρε ως ομήρους η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σε αυτή τη συμφωνία, το Ισραήλ απελευθέρωσε τον τριπλάσιο αριθμό Παλαιστινίων από τις φυλακές ασφαλείας του και δέχθηκε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Προειδοποίηση για τον κίνδυνο λιμού
Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNWRA) δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «καταστροφική», με τους ανθρώπους να βρίσκονται σε «πολύ συνωστισμένα» καταφύγια όπου εξαπλώνονται ασθένειες και το καθαρό νερό είναι σπάνιο.
«Είναι μία καταστροφή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο (...) Ο κόσμος δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει πλέον λιμό», έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί στο Χ (πρώην Twitter).
«Ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί μέσω μίας αυθεντικής πολιτικής βούλησης για την παροχή πρόσβασης και προστασίας σε σημαντικό όγκο βοήθειας».
Παλαιστίνιοι της Γάζας έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες στο AFP ότι αναγκάζονται να τρώνε φύλλα, ζωοτροφές ή να σκοτώνουν υποζύγια για να τραφούν.
Πριν από τον πόλεμο, περί τα 500 φορτηγά με προμήθειες εισέρχονταν καθημερινά στην Λωρίδα της Γάζας. Αλλά από τις 7 Οκτωβρίου, ο αριθμός αυτός μειώθηκε γρήγορα στα 200, παρά τις τεράστιες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η καταστροφή της οικονομίας και της αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στον βόρειο τομέα, όπου κυριαρχεί «το χάος και η βία», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, που διέκοψε την Τρίτη την διανομή βοήθειας, εξαιτίας των μαχών και των επιδρομών του πλήθους κατά των φορτηγών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας