«Είναι μια ιστορική απόφαση που απαιτεί άμεση δράση για να σταματήσει η γενοκτονία και οι τεράστιες βαρβαρότητες κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα». Με αυτά τα λόγια το Human Rights Watch χαιρέτισε τη χθεσινή προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας και επισήμανε ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους για να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί η δικαστική εντολή».
Υστερα από μήνες αιματοχυσίας και αποτροπιαστικής αλαζονείας του Ισραήλ με τις πλάτες της Δύσης, με πρώτη και καλύτερη την Ουάσινγκτον, η Παρασκευή, χωρίς να είναι ιδανική, ήταν μια καλή μέρα για το διεθνές δίκαιο.
Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει την προσφυγή για γενοκτονία, καταφέρνοντας το πρώτο πλήγμα στην κυβέρνηση Νετανιάχου που ζητούσε την απόρριψή της, και μολονότι δεν έδωσε εντολή για κατάπαυση του πυρός, απαίτησε από το Ισραήλ να λάβει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να αποτρέψει την τέλεση των πράξεων που εμπίπτουν στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη γενοκτονία. Πιο συγκεκριμένα η απόφαση, όπως την ανέγνωσε η πρόεδρος του Σώματος, η Αμερικανίδα δικαστής Τζόαν Ντόνοχιου, ζητά από το Ισραήλ να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη, για να «προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας» και για να αποτρέψει «την εσκεμμένη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζονται για να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της». Τέλος, του ζητά να αναφερθεί ενώπιόν του μέσα σε διάστημα ενός μήνα για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή, οπότε και θα αποφασίσει αν θα ζητήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του.
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν προστατευόμενη ομάδα, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για τα πολλά θύματα του Ισραήλ, ενώ στάθηκε στις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Νετανιάχου. Οπως αυτή του υπουργού άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είπε ότι «πολεμάμε με ανθρώπινα ζώα». Δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός, κάτι που αρκετοί ειδικοί δεν περίμεναν πως θα συμβεί από τη στιγμή που το Ισραήλ δέχτηκε προηγουμένως επίθεση, και απαίτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Αυτή ήταν η τρίτη προσφυγή για γενοκτονία μέσα στα τρία τελευταία χρόνια την οποία κλήθηκε να εξετάσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ύστερα από αυτές κατά της Μιανμάρ και της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Για την έκδοση οριστικής απόφασης θα περάσουν μήνες, ίσως και χρόνια. Οσο για τα ασφαλιστικά μέτρα ή άλλου τύπου κυρώσεις, το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να επιβάλει την εφαρμογή τους. Μπορεί ωστόσο να ανοίξει η δυνατότητα σε τρίτες χώρες να επιβάλουν κάποιες κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Οσο για το αν η χθεσινή απόφαση είναι σημαντική ή όχι, αυτό φαίνεται από την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Χθες το πρωί, λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις προς τη Νότια Αφρική. Κατόπιν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Δικαστήριο της Χάγης δεν ζήτησε εκεχειρία. Ωστόσο χαρακτήρισε «εξωφρενική» την υπόνοια και μόνο ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων και «ντροπή» την απόφαση του δικαστηρίου να εξετάσει αυτή την κατηγορία και μάλιστα παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας για το Ολοκαύτωμα. Τόνισε ότι η χώρα του σέβεται το διεθνές δίκαιο (εδώ γελάνε) και ότι θα συνεχίσει να αμύνεται μέχρι τέλους.
Χθες η ιστοσελίδα της Haaretz έγραψε ότι ο Νετανιάχου απαγόρευσε στους υπουργούς του να κάνουν το παραμικρό δημόσιο σχόλιο για τη δικαστική απόφαση. Εκείνοι όμως αποδείχτηκαν ασυγκράτητοι. Από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος έγραψε στο τουίτερ «Χάγη και κουραφέξαλα», μέχρι τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ο οποίος δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν δέχεται κηρύγματα ηθικής από το δικαστήριο».
Η ενάγουσα Νότια Αφρική εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «αποφασιστική νίκη για το κράτος δικαίου». Ικανοποιημένη και η παλαιστινιακή πλευρά, με το μεν υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης να κρίνει ότι η απόφαση συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και να ζητά «να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», τη δε Χαμάς να καλωσορίζει την απόφαση και να ζητά από τη διεθνή κοινή γνώμη να πιέσει για την υλοποίησή της ώστε να σταματήσει η «επιχειρούμενη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων».
Θετικά εκφράστηκαν, μεταξύ άλλων, η Τουρκία, το Ιράν και η Ισπανία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αντέδρασε στην απόφαση του δικαστηρίου. Η δε Ευρωπαϊκή Ενωση, διά στόματος του επικεφαλής της διπλωματίας της Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι αναμένει από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τη δικαστική απόφαση. Μια «περίεργη σιωπή» επικρατούσε από αμερικανικής πλευράς, τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα που γραφόταν αυτό το κείμενο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας