Ενώ διατρέχουμε την πέμπτη ημέρα εκεχειρίας στη Γάζα, στη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν ακόμη 10 Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς, και περίπου οι τριπλάσιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, είναι σε πλήρη εξέλιξη μια προσπάθεια να επεκταθεί περαιτέρω η παύση πυρός, και μετά την Πέμπτη τα ξημερώματα που λήγει η συμφωνία. Ωστόσο, η συμφωνία εκεχειρίας παραμένει πολύ εύθραυστη, καθώς σήμερα υπήρξε ένα αρκετά σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χαμάς στη βόρεια Γάζα, με ανταλλαγή πυρών, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος το προκάλεσε.
Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι 300 εργάτες από τη Γάζα, που είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση ελήφθη με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιαρά, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει νομική αιτιολόγηση για την κράτησή τους στο Ισραήλ.
Στο Κατάρ το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να παραταθεί η εκεχειρία, με τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τον ΟΗΕ να πιέζουν για να σταματήσει ο πόλεμους, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, βρίσκονται οι διευθυντές της Μοσάντ και της CIA, όπου θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τις επόμενες φάσεις της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, θα συζητήσουν τα «περιγράμματα» για την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών ανταλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά, που απελευθερώθηκαν, θα συζητηθεί η απελευθέρωση ομήρων που ταξινομούνται σε ξεχωριστές ομάδες από την ισραηλινή πλευρά: ηλικιωμένοι, γυναίκες στρατιώτες, πολίτες που υπηρετούν στις εφεδρείες, στρατιώτες και αξιωματικοί.
Εκτός από τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο Νταβίντ Μπαρνέα και ο Γουίλιαμ Μπερνς θα συναντηθούν με τον εμίρη του Κατάρ και ανώτατα διοικητικά στελέχη, τα οποία εμπλέκονται στις συνομιλίες με τη Χαμάς, ώστε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί διαμεσολάβησης για επόμενους γύρους διαμεσολάβησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, το Ισραήλ επέμεινε ότι δεν είναι διατεθειμένο να επεκτείνει την παύση πυρός.
Νέο ταξίδι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη μέσα στην εβδομάδα για να συναντηθεί με ανώτερους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο Άντονι Μπλίνκεν θα τονίζει για μια ακόμη φορά «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ενώ θα συζητήσει για προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των υπολοίπων ομήρων, την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και την επιτάχυνση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν αεροσκάφη με βοήθεια για τη Γάζα.
Άλλο θέμα που αναμένεται να θέσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι, όπως ανακοινώθηκε, μια σειρά από απτά βήματα για την περαιτέρω δημιουργία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και την ανάγκη να αποτραπεί η διεύρυνση της σύγκρουσης.
Ακολούθως, θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι για να παρακολουθήσει τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, όπου θα δεσμεύσει τους ηγέτες σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο υπουργός θα συναντηθεί επίσης με ομολόγους του για περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Άνοιγμα δεύτερου περάσματος ζητά ο ΟΗΕ
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, θα ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, αύριο Τετάρτη, για συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ.
Το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ βρίσκεται στο σημείο που συναντιούνται τα σύνορα Ισραήλ, Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου, και μέσω αυτού μεταφερόταν περισσότερο από το 60% της βοήθειας που έφτανε στη Γάζα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Η βοήθεια που επιτρέπεται να περάσει αυτή τη στιγμή στη Γάζα έρχεται μόνο μέσω του περάσματος της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα, αλλά είναι σχεδιασμένο για διαβάσεις πεζών και όχι για φορτηγά.
«Έχουμε πει από την αρχή ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από μία διελεύσεις», είπε ο Γκρίφιθς σε ενημέρωση των κρατών μελών στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη την Τρίτη. «Η ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ θα πρέπει να διερευνηθεί. Θα προσέφερε μεγάλη βοήθεια στο έργο μας».
Unicef: «Η δολοφονία παιδιών δεν μπορεί να φέρει ειρήνη»
Στο μεταξύ, την ανάγκη για οριστική κατάπαυση πυρός τόνισε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, έπειτα από την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα. Μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera, o Τζέιμς Έλντερ περιέγραψε όσα είδε ως «καταστροφικά», χαρακτηρίζοντας το νοσοκομείο «θάλαμο έκτακτης ανάγκης» και «εμπόλεμη ζώνη».
«Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα, υπάρχει ένα παιδί που έχει απίστευτη ανάγκη», είπε ο Έλντερ και πρόσθεσε: «Βλέπεις παιδιά ακρωτηριασμένα, αγοράκια και κοριτσάκια, που πριν από έξι-επτά εβδομάδες έπαιζαν ποδόσφαιρο με τους φίλους τους».
Και αφού επαίνεσε τους «απίστευτα γενναίους, ακούραστους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο» για να φροντίζουν «σε κάθε παιδί που μπορούν», τόνισε ότι «οι γιατροί πρέπει να λάβουν αποφάσεις που δεν θα έπρεπε να παίρνουν».
Όσον αφορά τη βοήθεια που εισήλθε στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας, είπε ότι ήταν «μεγάλη», αλλά «όχι αρκετή. Θα επαρκέσει αρκεί μόνο εάν αυτές οι παύσεις εξελιχθούν σε πλήρη κατάπαυση πυρός, σε διαρκή ειρήνη».
«Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι η καταστροφή της Γάζας και η δολοφονία παιδιών θα δημιουργήσουν ειρήνη στην περιοχή, αυτό είναι εντελώς ανόητο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Unicef, που έκανε έκκληση για παροχή περισσότερης βοήθειας σε ειρηνικές συνθήκες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας