Bρισκόμαστε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανακωχή με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων; Eως χθες το βράδυ πάντως, αυτό που είχε ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες ως έντονη φημολογία είχε λάβει πολύ πιο απτή μορφή. «Σημειώνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω πως πρέπει να πω πολλά αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω πως θα έχουμε σύντομα καλά νέα», παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά ο Νετανιάχου μέσω ανακοινωθέντος που εξέδωσε το γραφείο του. Το βράδυ, παράλληλα, συγκάλεσε το πολεμικό επιτελείο, το επιτελείο ασφαλείας και, τέλος, όλο το υπουργικό συμβούλιο «ενόψει των εξελίξεων για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων μας».
Είχε προηγηθεί μια σειρά δηλώσεων που παρέπεμπαν στην ίδια κατεύθυνση. Από τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, ο οποίος δήλωσε χθες το πρωί «πλησιάζουμε σε μια συμφωνία για ανακωχή». Από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος είπε «βρισκόμαστε κοντά όσο ποτέ πριν στην επίτευξη συμφωνίας». Αργότερα, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι «πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να επιστρέψουμε πολύ σύντομα ορισμένους από αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους», ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκανε στη συνέχεια και ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο Reuters, η προκαταρκτική συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων, πάλι γυναικών και παιδιών, καθώς και μια παύση των εχθροπραξιών για τέσσερις ή πέντε ημέρες.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αλλά όχι ανεξάρτητη όσων διαμειφθούν μελλοντικά στη Μέση Ανατολή, στη χθεσινή έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας των BRICS, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη» τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή χωρίς μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης».
Χθες αργά το βράδυ πάντως, ο Νετανιάχου φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο έως ότου επιτύχει τους σκοπούς του, ένας από τους οποίους είναι η εξόντωση της Χαμάς, ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ενώ ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο.
Ενας πόλεμος που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 14.000 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Στα τελευταία θύματα συμπεριλαμβάνονται τρεις γιατροί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Αουντα στη Βόρεια Γάζα, καθώς και δύο δημοσιογράφοι του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου Al Mayadeen, θύματα των χθεσινών ισραηλινών βομβαρδισμών στον Νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, ανεβάζοντας έτσι σε 53 τον συνολικό αριθμό των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων σε ΜΜΕ που έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας