«Αυτή η νύχτα ήταν η χειρότερη από όλες τις νύχτες» γράφουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανάχιου και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, οι οικογένειες των 229 ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς. Αιτία, οι χερσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τους ανηλεείς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τη νύχτα της Παρασκευής, με άγνωστο ακόμη τον αριθμό των θυμάτων και τις συνέπειες των μαχών στο παλαιστινιακό έδαφος.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και την ανακοίνωση ότι επίκειται μεγάλης έκτασης χερσαία επιχείρηση, είχε δηλώσει ότι ναι μεν «μέλημά μας είναι η διάσωση των ομήρων», αλλά πρωταρχικό στόχος είναι «να εξολοθρεύσουμε τη Χαμάς», δημιουργώντας την εύλογη εντύπωση ότι η τύχη των ομήρων, αμάχων και στρατιωτικών, μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθει σε δεύτερη μοίρα. Ήδη η Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι 50 από τους ομήρους που πήρε στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου και τους μετέφερε στη Γάζα έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η νέα επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Γάζα έγινε ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι προχωρούσαν με ταχύτητα διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι δύο πλευρές συζητούσαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων. Ωστόσο, τα γεγονότα της νύχτας της Παρασκευής και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί από το πρωί του Σαββάτου, δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο ελπίδας.
Με την επιστολή τους προς την κυβέρνηση, οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων απαιτούν να συναντηθούν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αμέσως. Και επισημαίνουν:
«Ανησυχία, απογοήτευση και ιδιαίτερα τεράστιος θυμός που κανείς από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν μπήκε στον κόπο να συναντηθεί με τις οικογένειες των απαχθέντων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα – εάν η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των 229 απαχθέντων στη Γάζα».
Όπως τονίζουν, οι οικογένειες «αγωνιούν για τη μοίρα των αγαπημένων τους και περιμένουν μια εξήγηση. Κάθε λεπτό που περνά μοιάζει σαν αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου - να συναντηθούν μαζί μας σήμερα το πρωί!».
Το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι τελικά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των οικογενειών, ενώ την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας, θα συναντήσει «για πρώτη φορά», όπως σημειώνει και η εφημερίδα Haaretz, συγγενείς των ομήρων. Προφανώς, λόγω της εντεινόμενης πολιτικής και κοινωνικής πίεσης.
Το πολιτικό κόστος για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της κρίσης αυτής είναι πολύ μεγάλο, με υποστηρικτές ακόμη και του κόμματός του να τον αποδοκιμάζουν δημοσίως. Από την αρχή του πολέμου, πολίτες καλούσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δεχθεί την πρόταση της Χαμάς για ανταλλαγή των ομήρων με όλους τους Παλαιστίνιους κρατουμένους, ενώ σύμφωνα με προγενέστερες δημοσκοπήσεις η τύχη του μετά το τέλος του πολέμου θα είναι πάρα πολύ άσχημη.
Πολίτες δηλώνουν ότι μετά τη λήξη του πολέμου θα βγουν στους δρόμους διεκδικώντας την απομάκρυνσή του από την εξουσία και εκλογές. «Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα κατέβουμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε την παραίτησή του. Απήγαγαν τα παιδιά μας και είναι δική του ευθύνη» δήλωνε Ισραηλινός πολίτης στο Reuters στις 17 Οκτωβρίου.
Οι μισοί Ισραηλινοί ενάντια στη χερσαία επιχείρηση
Μόλις λίγες ώρες πριν από τις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις της Παρασκευής, είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα του Ισραήλ Maariv δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 49% των Ισραηλινών ζητούν να αναβληθεί η προαναγγελθείσα εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο το 29% συμφωνεί με τη διεξαγωγή της επιχείρησης και το 22% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Σε ανάλογη δημοσκόπηση στις 10 Οκτωβρίου, μόλις τρεις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την αρπαγή των ομήρων, έδινε την υποστήριξη των Ισραηλινών στη χερσαία επιχείρηση σε ποσοστό 65%.
«Από την ανάλυση των απαντήσεων, προκύπτει ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση ή δημογραφικά στοιχεία σε όσους δίνουν αυτή την απάντηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο θέμα των ομήρων, που τώρα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, είχαν μεγάλη αντίκτυπο σε αυτήν τη μετατόπιση» της κοινής γνώμης, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα στο άρθρο της για τη νέα δημοσκόπηση.
Και η μεταστροφή αυτή της κοινής γνώμης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγωνία των Ισραηλινών για την τύχη των ομήρων. Η Χαμάς κρατά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 220 ομήρους, πολίτες, αλλά και στρατιωτικούς. Η Χαμάς δήλωνε την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει τους αμάχους, υπό τον όρο μιας 5θήμερης εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους. Αντίθετα, κατέστησε σαφές ότι τους ένστολους ομήρους που κρατά, δεν θα τους απελευθερώσει, αλλά θα τους ανταλλάξει σε άλλο χρόνο, με Παλαιστίνιους κρατουμένους στις φυλακές του Ισραήλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας