Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται πλέον η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, «προετοιμαζόμαστε για τη χερσαία επιχείρηση», με στόχο την καταστροφή των στρατιωτικών και διοικητικών λειτουργιών της Χαμάς.
Όπως τόνισε, «ο χρόνος της επιχείρησης αποφασίστηκε ομόφωνα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη χερσαία εισβολή, προκειμένου να προστατεύσει τις ζωές των Ισραηλινών στρατιωτών.
Δεν παρέλειψε να απειλήσει για ακόμα μια φορά τους μαχητές της Χαμάς, λέγοντας πως όλοι είναι «καταδικασμένοι».
Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός –ο οποίος δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για τη στρατιωτική και κυβερνητική αποτυχία που προηγήθηκε της θανατηφόρας επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου– ανέφερε ότι «όλοι θα πρέπει να απαντήσουν [για την επίθεση], συμπεριλαμβανομένου και εμένα, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο μετά τον πόλεμο».
Διαψεύδει ο Μπάιντεν τα περί δικής του παρέμβασης
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ίδιος δεν απαίτησε από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς.
«Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το απαίτησα», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.
Λένε «όχι» σε χερσαία επιχείρηση
Μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος», εκτίμησε από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε «κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό», χωρίς «να προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ».
Η επέμβαση σε χερσαίο επίπεδο, εάν πρόκειται για τη στοχοθέτηση των τρομοκρατικών οργανώσεων κατά τρόπο απόλυτα προσδιορισμένο, είναι μια επιλογή που του ανήκει, που ανταποκρίνεται στον ορισμό (του διεθνούς δικαίου), δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μακρόν επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» και στην «προστασία» του πληθυσμού του, «σε ένα πλαίσιο που είναι αυτό του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «εάν πρόκειται για μια μαζική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, τότε νομίζω ότι αυτό είναι λάθος για το Ισραήλ επίσης γιατί αυτό δεν προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ και γιατί δεν συνάδει με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ακόμη με τους κανόνες του πολέμου», δήλωσε ο Μακρόν προτού αναχωρήσει από το Κάιρο όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων ενώπιον του Τύπου, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε από την πλευρά του το Ισραήλ να αποφύγει μια «χερσαία εισβολή στη Γάζα», καθώς αυτή θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».
Η αποκάλυψη της WSJ
Νωρίτερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει με το αίτημα των ΗΠΑ να καθυστερήσει η εισβολή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να μην ξεκινήσει άμεσα η χερσαία επιχείρηση, προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν σε λειτουργία την αντιπυραυλική άμυνα στην περιοχή για να προστατεύσουν τα στρατεύματά τους που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως στο Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επίσης, αναλυτές εκτιμούσαν τους λόγους της διστακτικότητας του ισραηλινού στρατού και τους εξωτερικούς παράγοντες που ενδεχομένως θα καθορίσουν τις όποιες αποφάσεις, σχετικά με τη χερσαία επιχείρηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας