Ακόμα περισσότερο εντάθηκε από χθες το φονικό σφυροκόπημα των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, στρώνοντας –κυριολεκτικά– το έδαφος για την επαπειλούμενη χερσαία εισβολή τους. Με μηνύματα προειδοποίησαν πάλι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν απομείνει στον Βορρά του πολιορκημένου θύλακα να εκτοπιστούν νότια, απειλώντας τώρα ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν συλλήβδην να «ταυτοποιηθούν ως συνεργοί τρομοκρατικής οργάνωσης», κοινώς της Χαμάς. Ταυτόχρονα μάλιστα συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς και στον Νότο της Λωρίδας, όπου έχουν ήδη καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, εκτοπισμένοι μετά από ανάλογο τελεσίγραφο λίγες μέρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, στις γεμάτες πρόσφυγες νότιες περιοχές που χτυπήθηκαν από το Ισραήλ το προηγούμενο 24ωρο συμπεριλαμβανόταν η πόλη Χαν Γιούνις αλλά και η πόλη της Ράφα, πολύ κοντά στην οποία βρίσκεται το κλειστό συνοριακό πέρασμα που συνδέει τη Λωρίδα με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε χθες ότι «κατά λάθος πυροβόλησε και έπληξε ένα αιγυπτιακό φυλάκιο» με τανκ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, εκφράζοντας «λύπη για το περιστατικό». Αρκετοί Αιγύπτιοι συνοροφύλακες τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα. Τα αδέσποτα (;) ισραηλινά πυρά έπεφταν και προκαλούσαν πανικό την ώρα που εκεί κοντά μεταφερόταν με το σταγονόμετρο και χθες, όπως το Σάββατο, μια απειροελάχιστη συγκριτικά με το μέγεθος των αναγκών ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους άμαχους της Γάζας, πολλοί από τους οποίους λιμοκτονούν και πασχίζουν να επιβιώσουν πίνοντας θαλασσινό ή βρόμικο νερό. Στη χθεσινή αποστολή συγκαταλέγονταν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, καθώς στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία γιατροί χρησιμοποιούν πλέον ξίδι για αντισηπτικό ή αναισθητικό και κάνουν χειρουργικά ράμματα με βελόνες ραψίματος, όπως μετέδιδε το Associated Press.

Εν μέσω αντικρουόμενων αναφορών, αδιευκρίνιστο παρέμενε αν στα εφόδια που μετέφερε χθες στη Γάζα δεύτερο ανθρωπιστικό κομβόι με φορτηγά συμπεριλαμβάνονταν καύσιμα, ζωτικά μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των γεννητριών στα νοσοκομεία και στα εργοστάσια αφαλάτωσης νερού. Το Ισραήλ, που απαιτεί εξονυχιστικό έλεγχο όλων των προμηθειών, αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) –29 εργαζόμενοι της οποίας έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 15μερο στη Γάζα– προειδοποιεί τώρα ότι ο πυκνοκατοικημένος θύλακας βρίσκεται στο χείλος της «αβύσσου», με τις δικές της δομές να ξεμένουν οριστικά από καύσιμα τις επόμενες 72 ώρες.
«Χωρίς καύσιμα, δεν θα υπάρχει νερό, λειτουργικά νοσοκομεία και φούρνοι. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν θα φτάσει σε πολλούς άμαχους που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη. Χωρίς καύσιμα, δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική αρωγή», τόνισε ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπε Λατζαρίνι. Με βάση το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων είχε εκτιναχτεί χθες σε περισσότερους από 4.700 –το 40% παιδιά–, οι τραυματίες πλησίαζαν τις 16.000, ενώ κάπου 4.000 παρέμεναν αγνοούμενοι χωρίς να έχουν κηρυχτεί νεκροί.
Αργά χθες το απόγευμα ο στρατός του Ισραήλ παραδεχόταν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη διάρκεια χερσαίας επιδρομής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, αφού δέχτηκαν αντιαρματικό πύραυλο την ώρα που συνάδελφοί τους ερευνούσαν τη μεθόριο, επισήμως για λόγους ανάσυρσης πτωμάτων ομήρων και συλλογής πληροφοριών για την ταυτοποίηση αιχμαλώτων και αγνοουμένων από το κύμα πολύνεκρων επιθέσεων και απαγωγών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Δεν είναι πρωτοφανείς τέτοιες ισραηλινές επεμβάσεις τις τελευταίες δύο βδομάδες, είναι όμως η πρώτη φορά που παίρνουν θανατηφόρα τροπή. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς υποστήριξε από τη μεριά της ότι απώθησε χερσαία επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Χαν Γιούνις, στήνοντάς τους ενέδρα και καταστρέφοντας ένα τεθωρακισμένο όχημα και δύο στρατιωτικές μπουλντόζες.
Καμία επίπτωση στις πολεμικές επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ δεν είχε η απελευθέρωση «για ανθρωπιστικούς λόγους» τη νύχτα της Παρασκευής δύο Αμερικανίδων ομήρων από τη Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, που διατηρεί στενές σχέσεις με την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε εξάλλου «προπαγάνδα» μετέπειτα ανακοίνωση της Χαμάς ότι ήταν έτοιμη να αφήσει ελεύθερους άλλους δύο αιχμαλώτους, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να τους δεχτεί. Κι ενώ συνέχιζε χθες τις φονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, χτυπώντας με πολεμικό αεροσκάφος τέμενος στη Τζενίν που υποτίθεται ότι έκρυβε εγκαταστάσεις της Χαμάς, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ξεπερνούσαν συνολικά τους 90 τις τελευταίες δύο βδομάδες, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονταν οι συλληφθέντες.
Καθώς εξακολουθούσαν παράλληλα να μαίνονται οι χαμηλής έντασης μεν, καθημερινές δε, αιματηρές και άκρως επικίνδυνες ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινού στρατού και φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στην άλλη πλευρά των συνόρων στο βόρειο Ισραήλ –πόλεις και οικισμοί του οποίου συνεχίζουν να εκκενώνονται– μετέβη χθες ο Νετανιάχου. «Αν η Χεζμπολάχ (σ.σ. σύμμαχος της Χαμάς) αποφασίσει να μπει στον πόλεμο […] θα κάνει το λάθος της ζωής της. Θα τη χτυπήσουμε με δύναμη που δεν μπορεί καν να φανταστεί και η σημασία για αυτήν και για τη χώρα του Λιβάνου θα είναι καταστροφική», απείλησε ανοιχτά, απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς στρατιώτες.
Τη ρητορική του σκληραίνει και το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέιν-Αμίρ Αμπντολαχιάν να προειδοποιεί ότι αν Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον «δεν σταματήσουν αμέσως το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα, όλα είναι πιθανά ανά πάσα στιγμή και η περιοχή θα ξεφύγει από τον έλεγχο». Την έντονη ανησυχία περιφερειακής διάχυσης του πολέμου ήρθε να φουντώσει περαιτέρω ο δεύτερος μέσα σε λίγες μέρες, ταυτόχρονος ξανά ισραηλινός βομβαρδισμός των αεροδρομίων της Δαμασκού και του Χαλεπιού στη Συρία, με πιθανολογούμενους στόχους και πάλι θέσεις δυνάμεων που στηρίζονται από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, συμμάχους του καθεστώτος Ασαντ. Από τις αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι της συριακής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας