Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.0° 20.2°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.5° 18.1°
3 BF
62%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
67%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.1°
4 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 16.0°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.8° 20.8°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
0 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 18.4°
1 BF
55%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 18.8°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
0 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.5° 20.5°
2 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μπενιαμίν Νετανιάχου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Chaim Goldberg via AP
Η Μέση Ανατολή φλέγεται

Είχε ενημερωθεί το Ισραήλ για τις επιθέσεις;

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακόλ, υποστήριξε πως η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενο χτύπημα ● Ο Νετανιάχου διαψεύδει, ενώ το Κάιρο τηρεί σιγή ιχθύος ● Στο Ισραήλ σήμερα ο Μπλίνκεν, στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Eisenhower» να βοηθήσει «αν χρειστεί»

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις μέρες νωρίτερα ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός. Δεν θέλω να υπεισέλθω πολύ σε διαβαθμισμένες (λεπτομέρειες), αλλά δόθηκε προειδοποίηση. Νομίζω πως το ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο»… Αυτή τη δήλωση-βόμβα, που εκθέτει άσχημα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, έκανε χθες ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακόλ. Είχε μόλις ολοκληρωθεί ενημέρωση των μελών της, κεκλεισμένων των θυρών, σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών για το κύμα δολοφονικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ. Το πρωτοφανές σε κλίμακα και σφοδρότητα χτύπημα μπορεί να σχεδιάστηκε ακόμα και έναν χρόνο πριν, ανέφερε ο Μακόλ, τονίζοντας στους δημοσιογράφους: «Δεν είμαστε σίγουροι πώς μας ξέφυγε. Δεν είμαστε σίγουροι πώς ξέφυγε από το Ισραήλ».

Το γραφείο του Νετανιάχου είχε διαψεύσει τις προάλλες εκρηκτικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, που υποστήριζε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, δέκα μέρες πριν από την αιφνιδιαστική και αιματηρότατη επίθεση, ότι «κάτι ασυνήθιστο [μπορεί να συμβεί] από την κατεύθυνση της Γάζας». Εκείνος όμως αγνόησε το καμπανάκι, υποβαθμίζοντας την απειλή. Αξιωματούχος δε των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωνε στο Associated Press ότι υπήρξε προειδοποίηση στο Ισραήλ για επικείμενη «έκρηξη της κατάστασης», αλλά υποτιμήθηκε. Επίσημα το Κάιρο τηρούσε σιγήν ισχύος, χωρίς να επαληθεύει αλλά και χωρίς να διαψεύδει τα δημοσιεύματα.

Το Ιράν δεν γνώριζε

Σύμφωνα δε με χθεσινά ρεπορτάζ των New York Times και Reuters, οι αρχικές πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι η ηγεσία του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ και υποστηρικτή της Χαμάς, εξεπλάγη από το χτύπημα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Σε άλλη μια κίνηση έκδηλης υποστήριξης και μετρώντας τουλάχιστον 22 Αμερικανούς πολίτες νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς, 17 αγνοούμενους καθώς και «πολύ μικρό» αριθμό ομήρων, η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει σήμερα στο Ισραήλ τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Στη δε Μεσόγειο καταπλέει σύντομα και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS Dwight D. Eisenhower.

Θα είναι διαθέσιμο «αν χρειαστεί», ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συζητά με διεθνείς εταίρους τις δυνατότητες διάσωσης ομήρων και «εργάζεται ενεργά» με Ισραήλ και Αίγυπτο για να υπάρξει ασφαλής διαφυγή αμάχων από τον σφυροκοπούμενο παλαιστινιακό θύλακα, προφανώς μέσω του (κλειστού λόγω και ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών) συνοριακού περάσματος της Ράφα. Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας έλεγαν πάντως στο Reuters ότι το Κάιρο απορρίπτει το ενδεχόμενο δημιουργίας διαδρόμου για μαζική έξοδο Παλαιστίνιων προσφύγων και κουβεντιάζει με ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκία την πιθανότητα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη Λωρίδα μέσω της Ράφα, εφόσον υπάρξει μια γεωγραφικά περιορισμένη εκεχειρία.

Αν και η Χαμάς διαμήνυσε την Τρίτη ότι αρνείται να διαπραγματευτεί την τύχη των αιχμαλώτων «πριν από το τέλος της μάχης», σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ο έτερος υποστηρικτής της ισλαμιστικής οργάνωσης, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε διαπραγματευτική διαδικασία μαζί της για απελευθέρωση ομήρων. Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει επιδιώξει επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, το κατηγόρησε χθες ότι δεν συμπεριφέρεται «ως κράτος» αλλά ως «οργάνωση» (όπως αποκαλεί το κουρδικό «τρομοκρατικό» PKK), στηλιτεύοντας τις «επονείδιστες μεθόδους» του ισραηλινού στρατού και καταγγέλλοντας «την τυφλή σφαγή αθώων στη Γάζα». Για το ενδεχόμενο μάλιστα να «εξανεμιστεί» η διεθνής αλληλεγγύη στο Ισραήλ, αν τα αντίποινα στη Γάζα είναι «δυσανάλογα» και στοχοποιούν αμάχους, προειδοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Είχε ενημερωθεί το Ισραήλ για τις επιθέσεις;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας