Με τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων σε Τουρκία και Συρία να έχουν περάσει πια στο τελευταίο στάδιο, οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών και τον ισχυρό μετασεισμό των 7,5 βαθμών που ακολούθησε λίγο μετά, πλέον οι διασώσεις που έγιναν σήμερα φαντάζουν με θαύμα.
Την Τρίτη, 200 ώρες και πλέον μετά τον Εγκέλαδο διασώθηκαν άλλοι επτά άνθρωποι στην Τουρκία.
Ένα παιδί διασώθηκε ζωντανό από τα ερείπια στο Αντιγιαμάν 207 ώρες μετά τον σεισμό.
Μεταξύ αυτών που ανασύρθηκαν την Τρίτη ήταν ο 18χρονος Μουχαμέντ Τζαφέρ, ο οποίος διακρίνονταν να κινεί τα δάχτυλά του καθώς τον ανέσυραν από τα ερείπια στο Καχραμάνμαράς.
Ο Μοχάμεντ Γενινάρ, 17 ετών, και ο αδελφός του Μπακί, 21 ετών, βρέθηκαν ζωντανοί στην ίδια περιοχή.
Το τουρκικό TRT Haber ανέφερε ότι μια 35χρονη γυναίκα ανασύρθηκε επίσης ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας στη νότια επαρχία Χατάι, 205 ώρες μετά τον σεισμό.
Νωρίτερα σήμερα, ένα αγόρι κι ένας άνδρας διασώθηκαν στο Καχραμάνμαράς, ενώ διασώστες εξακολουθούν να προσπαθούν να φθάσουν τη γιαγιά, τη μητέρα και την κόρη μιας οικογένειας που φαίνεται πως έχουν επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια ενός κτιρίου.
Αργά το απόγευμα σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης μέχρι να ανασυρθεί ο τελευταίος επιζών από κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν. Όπως είπε, περίπου 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεξάγουν προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη ζώνη του σεισμού.
Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διάσωση επιζώντων από τα ερείπια είναι παρηγοριά στη μαύρη εικόνα μετά τους σεισμούς, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι νεκροί στη χώρα ανήλθαν σε 35.418 και ότι 13.208 τραυματίες εξακολουθούν να λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τους σεισμούς.
Έκκληση ΟΗΕ για δωρεές 400 εκατ. δολαρίων για τη Συρία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε έκκληση σήμερα ζητώντας να συγκεντρωθούν κατεπειγόντως δωρεές ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθούν για τρεις μήνες οι «πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες» των θυμάτων του σεισμού στη Συρία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο Οργανισμός ζητά να συγκεντρωθούν 397 εκατομμύρια δολάρια για τους σεισμόπληκτους της Συρίας. Διευκρίνισε ότι ετοιμάζεται επίσης μια παρόμοια έκκληση για συγκέντρωση πόρων για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία.
Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, στη βόρεια Συρία, πέρασε σήμερα από τη μεθοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Σαλάμα, στα σύνορα με την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η διάβαση από το 2020.
Το κομβόι αποτελείται από 11 φορτηγά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ενέκρινε το άνοιγμα δύο νέων μεθοριακών διαβάσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, για μια περίοδο τριών μηνών, ώστε να διανεμηθεί εγκαίρως η ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα. Εκτός από την Μπαμπ αλ Σάλαμα θα επαναλειτουργήσει και εκείνη της Αλ Ράι, κάτι που «θα επιτρέψει να περάσει περισσότερη βοήθεια, πιο γρήγορα», είπε ο Γκουτέρες.
Τα φορτηγά μεταφέρουν σκηνές, στρώματα, κουβέρτες και χαλιά, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Πολ Ντίλον.
Η μεθοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Σάλαμα συνδέει την Τουρκία με τις βόρειες περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού, που ελέγχονται από Σύρους αντάρτες, πιστούς στην Άγκυρα και όπου ζουν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι. Είχε κλείσει το 2020 υπό την πίεση της Ρωσίας, του συμμάχου της Δαμασκού. Από τότε λειτουργούσε μόνο η διάβαση της Μπαμπ αλ Χάουα.
ΠΟΥ: Η χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα

| AP Photo/Hussein Malla
«Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην περιφέρεια του ΠΟΥ Ευρώπης σε διάστημα ενός αιώνα και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κλάδου του οργανισμού Χανς Κλούγκε.
«Το αληθινό κόστος του δεν είναι ακόμα γνωστό και η αποκατάσταση και η ίαση θα απαιτήσουν χρόνο και τεράστιες προσπάθειες», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μέσω του Ίντερνετ.
Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Τουρκία και τη Συρία, υπενθύμισε.
Η κατεπείγουσα ιατρική ανάπτυξη, με τρία αεροπλάνα και υλικό περίθαλψης για 400.000 ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει στα 75 χρόνια ύπαρξής του ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του ΠΟΥ.
Ο ευρωπαϊκός κλάδος του οργανισμού περιλαμβάνει 53 χώρες, μεταξύ των οποίων την Τουρκία. Η Συρία εντάσσεται στη ζώνη ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ.
UNICEF: Πάνω από επτά εκατομμύρια παιδιά επλήγησαν
Περισσότερα από 7 εκατομμύρια παιδιά επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF εκτιμώντας ότι αρκετές χιλιάδες από αυτά ενδεχομένως να έχουν σκοτωθεί.
«Στην Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν στις δέκα επαρχίες οι οποίες επλήγησαν από τους δύο σεισμούς, ανέρχεται σε 4,6 εκατομμύρια παιδιά. Στη Συρία, 2,5 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης σε τακτική ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας