Για δεύτερο εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση του Ριάντ ότι σταματάει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, μαχητικά τής υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχίας έπληξαν στόχους κυρίως στο Αντεν, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης των ανταρτών επλήγησαν επίσης στο Ιμπ, το Τάιζ και την Νταλέα, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να ανακοινώνουν ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 950 και οι τραυματίες τους 3.500.
Ωστόσο, παρά τη συνέχιση των εχθροπραξιών στο έδαφος μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς (επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα»), αρχίζει να διαφαίνεται μια σύγκληση όλων των πλευρών ώστε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν τον πολιτικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, έκαναν ανάλογη έκκληση και ο μόνος όρος που θέτουν οι Χούθι είναι ο τερματισμός των αεροπορικών βομβαρδισμών.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτς, παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα της Υεμένης και έκανε έκκληση στις αντιμαχόμενες παρατάξεις να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Σε ρόλο μεσολαβητή βρίσκεται και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος συναντήθηκε στο Ριάντ με την ηγεσία της χώρας. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Σαρίφ διεξάγεται μία ημέρα μετά την άρνηση του πακιστανικού κοινοβουλίου να παράσχει στρατιωτικές δυνάμεις στην υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία κατά των ανταρτών Χούθι.
Το Πακιστάν δεν συμφωνεί με τη στρατιωτική «λύση» του προβλήματος στην Υεμένη, καθώς αποτελεί διαμάχη μεταξύ φυλών και διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων, ένα θέμα που αντιμετωπίζει και το ίδιο το Ισλαμαμπάντ. Από την άλλη πλευρά, το Πακιστάν βρίσκεται υπό την πίεση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία το στηρίζει οικονομικά και πολιτικά.
«Χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά σε διπλωματικό επίπεδο» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος «προκειμένου να προχωρήσει η πολιτική λύση στην Υεμένη». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του υπεύθυνου του Ερυθρού Σταυρού, Ρόμπερτ Μαρτίνι: «Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη ότι θα τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προσέφερε μια "αχτίδα ελπίδας" αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί. Τα πολιτικά προβλήματα, που είναι η βάση πολλών συγκρούσεων που εκτυλίσσονται στην Υεμένη, δεν έχουν επιλυθεί μέχρι σήμερα. Δεν έχει εκπονηθεί καμία μελέτη, κανένα σχέδιο μέχρι σήμερα που να διαβλέπει οποιαδήποτε βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».
Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού υπογράμμισε πως οι παράπλευρες απώλειες που έχουν καταγραφεί σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από τις αεροπορικές επιθέσεις και τις μάχες είναι απολύτως σοκαριστικές και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν τη διανομή προμηθειών και φαρμάκων και να σεβαστούν το δίκαιο του πολέμου που προστατεύει τους πολίτες. Τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και τα φάρμακα σπανίζουν πλέον στη σπαρασσόμενη Υεμένη, ενώ η πρωτεύουσα Σαναά δεν έχει ηλεκτρικό εδώ και εννέα ημέρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας