Με κύματα αεροπορικών βομβαρδισμών κατά θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, σφοδρές οδομαχίες στο Αντεν μεταξύ των ανταρτών με όσες δυνάμεις του στρατού παραμένουν πιστές στον (φυγά στο Ριάντ) σουνίτη πρόεδρο της χώρας, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, αλλά και μία επίθεση εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα σε φυλάκιο κοντά στα βόρεια σύνορα με τη Σαουδική Αραβία συμπληρώθηκε η 13η ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα» από τη νεότευκτη μουσουλμανική «συμμαχία των προθύμων».
Μπροστά στις πενιχρές στρατηγικές επιτυχίες, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν -που έχει το γενικό πρόσταγμα στην επέμβαση- επανέλαβε χθες ότι στόχος είναι «να σωθεί η γειτονική χώρα και η νόμιμη αρχή της». Επειτα πάντως από δύο εβδομάδες διαρκούς «σφυροκοπήματος», το μοναδικό ορατό αποτέλεσμα προς το παρόν είναι η πρόκληση ανθρωπιστικής καταστροφής στη φτωχότερη αραβική χώρα...
Επιχειρώντας έναν πρώτο συνολικό απολογισμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε χθες λόγο για τουλάχιστον 540 νεκρούς και πάνω από 1.700 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα, διευκρίνισε η UNICEF, είναι το λιγότερο «74 νεκρά παιδιά και άλλα 44 τραυματίες». Μόνον στους χθεσινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 3 μαθητές, κατήγγειλαν οι Χούθι.
Στο μεσοδιάστημα, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών. Ομως εξίσου δραματική σκιαγραφείται η κατάσταση και για όσους μένουν πίσω. Σε πολλές επαρχίες έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, καθώς οι υποδομές έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τις αεροπορικές επιδρομές και την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οχι τυχαία άλλωστε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη από μέλη διεθνών οργανώσεων αρωγής στο Αντεν, το μεγαλύτερο λιμάνι και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης. Λόγω των εχθροπραξιών, η πλειονότητα των περίπου 800.000 κατοίκων «δεν μπορούν καν να φύγουν» για να σωθούν, ενώ «πτώματα κείτονται στους δρόμους, καθώς κανείς δεν διακινδυνεύει την περισυλλογή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Σαναά, Μαρί-Κλερ Φεγάλι.
«Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα νοσοκομεία», προσθέτει. Ελλείψει φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού, είναι σχεδόν αδύνατη πλέον η περίθαλψη των εκατοντάδων τραυματιών, πολλοί από τους οποίους «διακομίζονται ημιθανείς», όπως περιγράφει στο BBC ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ στο Αντεν, Ρόμπερτ Γκόσεν, χαρακτηρίζοντας το Αντεν «πόλη-φάντασμα», όπου «τίποτε δεν λειτουργεί», ενώ «στους δρόμους κυκλοφορούν μόνον ένοπλοι διαφόρων ομάδων»...
Φάρμακα... εν αναμονή
Περίπου 48 τόνοι φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού περιμένουν στοιβαγμένοι εν τω μεταξύ σε δεμένα πλοία ή καθηλωμένα αεροσκάφη, καθώς ο Ερυθρός Σταυρός και η UNICEF ακόμη περιμένουν το «πράσινο φως» για την αποστολή της διεθνούς βοήθειας στην Υεμένη. Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα της ΔΕΕΣ να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους έχει πέσει ήδη στο «κενό», καθώς η επέμβαση δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα από τη σουνιτική συμμαχία.
Την ίδια ώρα πάντως, η μία μετά την άλλη χώρες όπως η Ιορδανία, η Γαλλία, η Ινδία και η Κίνα οργάνωσαν χθες τις δικές τους επιχειρήσεις για την από θαλάσσης και αέρος απομάκρυνση των υπηκόων τους από την Υεμένη. Ταυτόχρονα, στην Τεχεράνη, χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν -παραμονή της επίσκεψης του Ιρανού ΥΠΕΞ στο Ομάν- κατά της Σαουδικής Αραβίας και υπέρ μιας άμεσης απάντησης της χώρας τους στη στρατιωτική επέμβαση κατά των Χούθι, που το Ριάντ έχει κατονομάσει «μαριονέτες» του μεγάλου περιφερειακού αντιπάλου του: του σιιτικού Ιράν, το οποίο μετά τη «συμφωνία-πλαίσιο» για το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τη Δύση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας