Συντετριμμένοι επιβεβαιώνουμε τον θάνατο του γιου μας Κωνσταντίνου Ερικ Σκάρφιλντ στη Συρία, όπου πήγε για να υποστηρίξει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο Ισλαμικό Κράτος. Η φλόγα του μπορεί να διήρκεσε λίγο αλλά ήταν λαμπρή. Γεμάτη αγάπη, θάρρος, πίστη και τιμή. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτόν». Με αυτήν τη λιτή ανακοίνωση η οικογένεια του Κωνσταντίνου απάντησε χθες στην «Εφ.Συν.», μέσω του Φόρεϊν Οφις, όταν ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατο του πρώτου Ευρωπαίου πολίτη -ελληνικής καταγωγής- που σκοτώθηκε από τα πυρά των μαχητών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.
Ο εν λόγω μαχητής πολεμούσε στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας. Είχε ενταχθεί εθελοντικά στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού, γνωστές ως YPG. Δεν ήταν ο μόνος πολίτης της Δύσης στους κόλπους των YPG. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπολογίζονται σε 100 οι δυτικοί μαχητές των YPG - ανάμεσά τους Αμερικανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ολλανδοί. Ο Κωνσταντίνος Σκάρφιλντ τραυματίστηκε σοβαρά τη Δευτέρα σε μάχη που διεξήχθη στην επαρχία Χασάκα κοντά στην Ταλ Χάμις στη βορειοανατολική Συρία και υπέκυψε στα τραύματά του την Τρίτη. Ηταν ο δεύτερος δυτικός μαχητής που χάνει τη ζωή του σ’ αυτήν την περιοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα σκοτώθηκε από τα πυρά των τζιχαντιστών ένας Αυστραλός, που κι αυτός μαχόταν στο πλευρό των Κούρδων.
Ηταν 25 ετών και είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Υπηρέτησε τόσο στον ελληνικό στρατό όσο και στους Βρετανούς πεζοναύτες. Η μητέρα του, Βίκυ, είναι Ελληνίδα, ενώ ο πατέρας του, Κρις, αρχαιολόγος, είναι βρετανικής καταγωγής. Ο τελευταίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε πει σε φίλους του ότι ο γιος του «πήγε εθελοντικά στη Συρία για να παρέχει φαρμακευτική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς είχε εμπειρία από εμπόλεμες ζώνες». Είχε σπουδάσει θέατρο και, όπως επισημαίνουν φίλοι και γνωστοί του, είχε ταλέντο και έκανε αξιόλογες προσπάθειες να γίνει ηθοποιός. Οταν τελείωσε τις θεατρικές σπουδές του, το 2010, εντάχθηκε στις δυνάμεις πεζοναυτών του βρετανικού στρατού για δύο χρόνια.
Συμφοιτητές του από το κολέγιο Κλάρεντον υπογραμμίζουν ότι «ήταν ένας πολύ ευγενικός και θετικός άνθρωπος», ενώ συνάδελφοί του από τον στρατό τον χαρακτηρίζουν «γενναίο και ατρόμητο μαχητή». Στη σελίδα του στο Facebook έχει πολλές φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, όπου όπως φαίνεται με κάθε ευκαιρία εξέφραζε τον θαυμασμό για τη χώρα καταγωγής του. Σε μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις γράφει: «Πώς μπορούμε να περιμένουμε να επικρατήσει η δικαιοσύνη όταν δεν είναι σχεδόν κανείς πρόθυμος να θυσιάσει τον εαυτό του σε έναν δίκαιο αγώνα. Πρέπει να πάω. Τι σημασία έχει ο θάνατός μου αν είναι μέσα απ’ αυτόν να αφυπνιστούν χιλιάδες άνθρωποι;» Λόγια που ανήκουν στη Σόφι Σολ, τη Γερμανίδα αντιστασιακή φοιτήτρια που εκτελέστηκε από τους ναζί το 1943.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας