Με δύο εκτελέσεις καταδικασμένων σε θάνατο τρομοκρατών από το Ιράκ απάντησε χθες το Αμμάν στη στυγερή δολοφονία του Ιορδανού πιλότου Μαάδ ελ Κασάσμπε ο οποίος κάηκε ζωντανός από το Ισλαμικό Κράτος. Οι δύο Ιρακινοί κρατούμενοι, η Σατζίντα αλ Ρισάουι και ο Ζιάντ Καρμπούλι, εκτελέστηκαν με απαγχονισμό την αυγή, στη φυλακή Σουάκα, νότια της πρωτεύουσας, και σύμφωνα με μάρτυρες ήταν ήρεμοι και προσεύχονταν. Η 44χρονη Ρισάουι είχε πάρει μέρος σε επίθεση καμικάζι κατά τριών ξενοδοχείων στο Αμμάν το 2005 που κόστισε τη ζωή σε 60 άτομα. Ηταν η μόνη από την ομάδα της που επέζησε, επειδή μπλόκαρε ο μηχανισμός πυροδότησης των εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένη, και συνελήφθη. Καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο του Αμμάν τον Σεπτέμβριο του 2006.
Ηταν γεννημένη στη σουνιτική επαρχία Ανμπαρ και η φυλή της είχε συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ και τον ιορδανικής καταγωγής ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Μουσάμα αλ Ζαρκάουι. Από τη «μήτρα» της Αλ Κάιντα στο Ιράκ γεννήθηκε το Ισλαμικό Κράτος που εκτέλεσε τον Ιορδανό πιλότο. Μέλος της Αλ Κάιντα του Ιράκ ήταν και ο Καρμπούλι. Στις ιορδανικές φυλακές βρίσκονται 250 κατάδικοι χαρακτηρισμένοι ως τρομοκράτες, εκ των οποίων δύο, ένας Ιορδανός και ένας Σύρος, είναι θανατοποινίτες.
Η Ιορδανία είχε προσπαθήσει να ανταλλάξει τη γυναίκα-καμικάζι με τον αιχμάλωτο πιλότο, αλλά δεν έγινε εφικτό. Οπως αποκαλύφθηκε, το Ισλαμικό Κράτος είχε ήδη εκτελέσει τον Ιορδανό επισμηναγό στις 3 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια έκανε διαπραγματεύσεις για δήθεν απελευθέρωσή του. Προηγουμένως τον είχε βασανίσει και ανακρίνει και του απέσπασε πληροφορίες για την τακτική των αεροπορικών βομβαρδισμών της διεθνούς συμμαχίας καθώς και για τα ονόματα των άλλων Ιορδανών πιλότων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις κατοικίας τους στο διαδίκτυο και τους επικήρυξε με 20.000 δολάρια το κεφάλι.
Χθες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, μετά την εσπευσμένη επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε συντετριμμένος σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, ζήτησε εθνική ενότητα και τόνισε ότι η Ιορδανία θα εξαπολύσει ανηλεή πόλεμο κατά των τρομοκρατών. «Θα τους χτυπήσουμε στο έδαφός τους» είπε ο μονάρχης του Χασεμιτικού βασιλείου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό μιας χερσαίας εμπλοκής. Ηδη προεξοφλείται η κλιμάκωση της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο και χθες, ανακοινώθηκε ότι η Ιορδανία θα εξοπλίσει τις σουνιτικές φυλές στην ιρακινή επαρχία Ανμπαρ για να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σε συμμαχία κατά των εξτρεμιστών σουνιτών κάλεσε χθες την Ιορδανία και η Συρία, ενώ ανακοίνωση καταδίκης της δολοφονίας εξέδωσε και η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ιορδανίας στην οποία επισημαίνεται ότι ήταν μια «εγκληματική πράξη που παραβίασε τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου και τις αρχές του Ισλάμ».
Εκδίκηση
Ο πατέρας του πιλότου, που ανήκει στην πολυπληθέστερη και σημαντικότερη φυλή της χώρας, ζήτησε εκδίκηση και πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. Τόσο η πατριά των Κασάσμπε όσο και η φυλή Μπαράρσεχ στην οποία ανήκουν, θεωρούνται στυλοβάτες της μοναρχίας και πιστοί στον βασιλιά Αμπντάλα. Το σμήνος των F16 στο οποίο υπηρετούσε ο Μαάδ ελ Κασάσμπε πέταξε χθες σε σχηματισμό, σε ένδειξη τιμής, πάνω από το Καράκ, τόπο καταγωγής του επισμηναγού, του πρώτου θύματος της διεθνούς συμμαχίας στον πόλεμο κατά του Χαλιφάτου.
Σε πολλά σημεία της χώρας σημειώθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της τρομοκρατίας, ενώ δεν έλειψαν και οι επικριτικές φωνές πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να σώσει τον άτυχο νέο, ο οποίος συνελήφθη από τους τρομοκράτες, όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε, λόγω μηχανικής βλάβης, πάνω από συριακό έδαφος που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς εκφράζουν δυσαρέσκεια για την έλλειψη σχεδίου και μέσων αναζήτησης πιλότων σε περίπτωση κατάρριψης ή πτώσης του αεροσκάφους τους πάνω από εχθρικό έδαφος.
Αντίδραση από ιμάμηδες
Από την παγκόσμια καταδίκη που ξεσήκωσε η δολοφονία του πιλότου, ίσως η πιο σημαντική ήταν η αντίδραση των θρησκευτικών ηγετών του μουσουλμανικού κόσμου. Από τον μεγάλο ιμάμη στο τέμενος Αλ Αζχαρ του Καΐρου έως τους πιο επιφανείς ιμάμηδες στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, εκδόθηκαν ανακοινώσεις καταδίκης της δολοφονίας.
Πολλοί ισλαμιστές λόγιοι επεσήμαναν επίσης ότι η θανάτωση με φωτιά είναι απαγορευμένη από το Κοράνι και η παράβαση αυτή αποδεικνύει ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι πιστοί.
Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Καταδικάζει και η Αθήνα
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την «αποτρόπαια δολοφονία του Ιορδανού πιλότου», στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα θα παραμείνει συνεχής αρωγός στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του αυτοαποκαλούμενου "ισλαμικού κράτους", μιας βάρβαρης τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης που δρα με πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και χωρίς να δεσμεύεται από τις αρχές του πολιτισμού και τις ανθρωπιστικές αξίες οποιασδήποτε θρησκείας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας