Μπορεί ο πρόεδρος να αυτοαποθεώνεται για την κρίση που ξέσπασε στον αραβικό κόσμο, ωστόσο οι... μπίζνες είναι μπίζνες και στην περίπτωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κατάρ σχετίζονται με την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που διατηρούν οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή. Για τον λόγο αυτό ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα επηρεαστούν οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Τζεφ Ντέιβις δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με έδρα το Κατάρ δεν θα επηρεαστούν από την διπλωματική κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επαίνεσε τη χώρα του Κόλπου για τη «διαρκή της αφοσίωση στην περιφερειακή ασφάλεια», προφανώς σε μια κίνηση να καθησυχάσει το εμιράτο μετά τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
«Προφανώς παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε μια συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία επιρροή στις επιχειρήσεις μας ούτε στο Κατάρ, ούτε αναφορικά με τις άδειες πτήσης αεροσκαφών στον εναέριο χώρο».
Αξίζει να δει κανείς τα «στατιστικά» για να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι, τελικά, το Κατάρ για τις ΗΠΑ, παρά την... αιώνια συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία.
Το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βάση των Αμερικανών στην περιοχή, στην οποία υπηρετούν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες. Η πλειονότητα αυτών των στρατευμάτων είναι προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με έδρα την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.
Η τεράστια βάση βρίσκεται περίπου είκοσι μίλια από την πρωτεύουσα Ντόχα και δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να «ελέγχουν» τον εναέριο χώρο σε Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν και άλλα 17 κράτη. Έχει έναν από τους μεγαλύτερους αεροδιαδρόμους στον Περσικό Κόλπο και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 120 αεροσκάφη.
Το 2016 η βάση χρησιμοποιήθηκε γα τα βομβαρδιστικά B-52 που χρησιμοποιήθηκαν κατά θέσεων του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με μια έρευνα του Κογκρέσου (το 2014) από τον ειδικό αναλυτή σε θέματα Μέσης Ανατολής, Κρίστοφερ Μ. Μπλανσάρ, το Κατάρ επένδυσε 1 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει τη βάση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, παρά το γεγονός ότι διέθετε μια πολύ μικρή αεροπορική δύναμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την όλο και πιο στενή του συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Η κατασκευή του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε το 2013 και κόστισε 60 εκατ. δολάρια. Εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ μετέφεραν το κέντρο από την Σαουδική Αραβία στο Κατάρ.
Υπολογίζεται ότι κάθε δέκα λεπτά ένα αεροσκάφος απογειώνεται ή προσγειώνεται από τη βάση. Και αυτό συμβαίνει καθημερινά και όχι μόνο σε ημέρες και ώρες επιχειρήσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας