Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, αφού κρατήθηκε για λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του για ανάκριση στο πλαίσιο έρευνας για την τεράστια υπόθεση διαφθοράς της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras, η οποία έχει πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση που απειλεί να ανατρέψει τη διάδοχό του, την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας σήμερα εισέβαλε την κατοικία του πρώην προέδρου (2003-2010) Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο Σάο Πάολο και τον προσήγαγε για ανάκριση στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς Petrobras, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λούλα.
Ο Λούλα ντα Σίλβα έγινε αποδέκτης «πολλών εκδουλεύσεων» εκ μέρους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, δήλωσε ο εισαγγελέας Κάρλος Φερνάντο ντος Σάντος Λίμα, ο υπεύθυνος της έρευνας. Συγκεκριμένα, έλαβε από τις εταιρείες αυτές περίπου 30 εκατομμύρια ρεάλ, δηλαδή 8 εκατομμύρια δολάρια ως δωρεές ή αμοιβές για διαλέξεις του, υπογράμμισε ο δικαστικός λειτουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κουριτίμπα.
«Οι εκδουλεύσεις είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις μετρήσουμε. Είναι πιο εύκολο να μετρήσουμε τις εργασίες που έγιναν στο τριώροφο διαμέρισμα και στο εξοχικό σπίτι του», συνέχισε. «Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τις αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από τα δώρα αυτά», είπε ο ντος Σάντος Λίμα, διευκρινίζοντας ότι δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να ζητήσει την προφυλάκιση του Λούλα.
Οι αστυνομικοί, που συνέλαβαν τον Λούλα αλλά και η εισαγγελία, υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι δωροδοκήθηκε από το κύκλωμα απάτης που δρούσε στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, μέσω εργασιών που έγιναν σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο διαμέρισμα που διαθέτει καθώς και σε ένα εξοχικό σπίτι του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας:
Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, εκτός από ηγέτης του κόμματος, ήταν και αυτός που λάμβανε τελικά την απόφαση για το ποιος θα ήταν διευθυντής της Petrobras και ήταν ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν κυρίως από αυτά τα εγκλήματα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι πλούτισε από τα εγκλήματα αυτά και ότι χρηματοδοτούσε τις προεκλογικές εκστρατείες και το ταμείο του πολιτικού κόμματός του.
Το ίδρυμα του Λούλα απάντησε με δική του ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την προσαγωγή του πρώην προέδρου «επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου και της βραζιλιάνικης κοινωνίας», κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη, παράνομη και αδικαιολόγητη» σύλληψη.
Πολλά ηγετικά στελέχη του Κόμματος Εργατών έσπευσαν να υπερασπιστούν τον πρώην πρόεδρο και ο υπουργός Εργασίας Μιγκέλ Ροσέτο είπε ότι η προσαγωγή του είναι «μια σαφής επίθεση σε ό,τι αντιπροσωπεύει ο Λούλα». «Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, είναι βία».
Ο Λούλα τονίζει ότι το διαμέρισμα δεν είναι δικό του, αλλά ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία OAS, όμως οι εισαγγελείς επιμένουν ότι οι θυρωροί, οι μηχανικοί της OAS και οι εργολάβοι είπαν όλοι ότι προοριζόταν για την οικογένεια του πρώην προέδρου. Η OAS φέρεται επίσης να κατέβαλε περίπου 1,3 εκατ. ρεάλ για τη μεταφορά και την αποθήκευση αντικειμένων που απομακρύνθηκαν από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα όταν έληξε η θητεία του Λούλα.
Τα εντάλματα έρευνας και προσαγωγής «εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος (απάτης) Petrobras που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας του κρατιδίου Παρανά (νότια), που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της απάτης στους κόλπους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρίας.
«Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων», προσθέτει η εισαγγελία.
Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «σχεδόν 200 αστυνομικοί και 30 επιθεωρητές φόρων εκτελούν 44 δικαστικά εντάλματα, από τα οποία 33 εντάλματα έρευνας και 11 εντάλματα προσαγωγών για ανάκριση στα κρατίδια του Ρίο ντε Ζανέιρο, του Σάο Πάολο και της Μπαχία».
Αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας εντάσσεται στην τεράστια επιχείρηση «Γρήγορο πλύσιμο» που ξεκίνησε το 2014 προκειμένου να διερευνηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στο εσωτερικό της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras, το οποίο κόστισε δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρία.
Ο υπουργός Εργασίας της Βραζιλίας Μιγκέλ Ροσέτο δήλωσε σήμερα πως η προσαγωγή του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας κατά τις διαφθοράς δεν αποτελεί «δικαιοσύνη» και την περιέγραψε αντιθέτως ως «βία».
«Η ενέργεια είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σ' αυτά που αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης», υπογραμμίζει ο υπουργός σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στο μεταξύ, ομάδες αντίπαλων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν σήμερα έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη.
Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν υποστηρικτές του Λούλα ντυμένους με κόκκινα πουκάμισα να ανταλλάσσουν συνθήματα, ύβρεις, ακόμη και χτυπήματα με επικριτές του στον δρόμο έξω από την κατοικία του στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Αστυνομικοί απώθησαν χτυπώντας με τα γκλομπ μερικούς διαδηλωτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας