Σε μια ημέρα εξαιρετικά φορτισμένη συμβολικά, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου έκλειναν 17 χρόνια από την πρώτη νίκη του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα, η αντιπολίτευση πέτυχε συντριπτική νίκη αποκτώντας για πρώτη φορά στα χρόνια του ‘‘τσαβισμού’’ τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και εκλέγοντας 99 βουλευτές σε σύνολο 167, έναντι μόλις 46 του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου των τσαβίστας, ενώ απομένει η κατανομή ακόμη 22 εδρών.
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού συνασπισμού MUD (Στρογγυλή Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας) και δύο φορές ηττημένος προεδρικός υποψήφιος, Ενρίκε Καπρίλες, έκανε λόγο για «αναμενόμενα αποτελέσματα» και «αναπότρεπτη νίκη της Βενεζουέλας» διαμηνύοντας προς τους πιο ακραίους εταίρους του που ζητούν ακόμη και τώρα να ρίξουν την κυβέρνηση μέσω διαδηλώσεων πως «Πάντα το λέγαμε: αυτός είναι ο δρόμος».
Διαψεύδοντας τα σενάρια της Δεξιάς περί «βίας και νοθείας», οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά και ειρηνικά με τη συμμετοχή του 74,25% των ψηφοφόρων και ο πρόεδρος Μαδούρο αναγνώρισε άμεσα το αποτέλεσμα πετώντας το καρφί του στην αντιπολίτευση, που έχει αμφισβητήσει βίαια την έκβαση όλων των τελευταίων αναμετρήσεων:
«Εχουμε αποδείξει την απόφασή μας να παίξουμε καθαρά και να αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα, αν και δεν ακολουθούν όλοι αυτή την ευγενή στάση. Κέρδισε το Σύνταγμα και η Δημοκρατία».
Μπορεί να χάθηκε μια μάχη αλλά όχι και ο πόλεμος, δήλωσε ο Μαδούρο μιλώντας για «νίκη του οικονομικού πολέμου» και «συγκυριακό εμπόδιο» σε μια ιστορική διαδικασία που δεν επιδέχεται επιστροφή.
Τονίζοντας πως εν μέσω μιας εξαιρετικά δυσοίωνης πραγματικότητας, το κληροδότημα του Τσάβες ψηφίστηκε από το 42% των πολιτών, κάλεσε τον λαό «να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις περιστάσεις που έρχονται τους επόμενους μήνες, να αντιμετωπίσουμε το αντεπαναστατικό σχέδιο».
Ελειψε ωστόσο η αυτοκριτική για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κέρδισε όχι χάρη στην αξία της, αλλά λόγω της απαξίας της κυβέρνησης.
Στη Βενεζουέλα ο κόσμος δεν ψήφισε τόσο με ιδεολογικά όσο με οικονομικά κριτήρια, τιμωρώντας την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση, τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών, τις ελλείψεις βασικών αγαθών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Αυτή η δυσαρέσκεια είναι και ο Δούρειος Ιππος της αντιπολίτευσης, που τώρα καλείται να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο με τους νόμους που προτίθεται να προωθήσει ή να απορρίψει, ανάμεσά τους και εκείνους που αφορούν τα κοινωνικά προγράμματα που έχουν βγάλει εκατομμύρια από τη φτώχεια, αλλά θεωρούνται «καταστροφικά» κατά τη νεοφιλελεύθερη συνταγή.
Πέρα από την αμνηστία για τους φυλακισμένους ηγέτες της, που έχει αναγγείλει ως πρώτη νομοθετική της πρωτοβουλία, η MUD έχει υποσχεθεί να επιβάλει διά... νόμων την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και να λύσει άμεσα το πρόβλημα των ελλείψεων βασικών αγαθών μέσω ενός «Προγράμματος για τον Πλήρη Ανεφοδιασμό», αγνώστου περιεχομένου, ενώ στο τέλος του τούνελ ο στόχος είναι να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πτώση.
Η MUD είναι ένα συνονθύλευμα μικρών κομμάτων που κινούνται από τον χώρο της αυτοαποκαλούμενης Κεντροαριστεράς έως και την πιο αντιδραστική φασίζουσα Δεξιά.
Δεν έχει ταυτότητα, πρόγραμμα ή συνοχή και μόνο σημείο σύγκλισης των εταίρων της είναι η αποστροφή προς την «μπολιβαριανή επανάσταση» που ξεκίνησε ο Ούγκο Τσάβες.
Οι έριδες, προσωπικές αλλά και τακτικής, όπως φάνηκαν πέρσι όταν οι πιο ακραίες δυνάμεις της ξεκίνησαν ένα τετράμηνο βίαιων κινητοποιήσεων με αίτημα την «έξοδο» της κυβέρνησης και απολογισμό 43 νεκρούς, απειλούν να εμφανιστούν ξανά με αιχμή την ταχύτητα και το βάθος του «ξηλώματος» των θεσμών του τσαβισμού που επιδιώκουν να επιτύχουν, ξεκινώντας από τις αυτοδιαχειριζόμενες κομμούνες των γειτονιών.
Ο τελικός αριθμός
Το πόσο θα μπορέσει να αλλάξει άρδην την πορεία της μπολιβαριανής διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των εδρών της.
Αν δηλαδή θα καταφέρει -όπως όλα δείχνουν- να ελέγξει τα 3/5 του σώματος (101 έδρες) που απαιτούνται στις περιπτώσεις, π.χ. παραχώρησης έκτακτων εξουσιών στην κυβέρνηση ή τον πρόεδρο και πρότασης μομφής κατά υπουργών, ή αν θα φτάσει την πλειοψηφία των 2/3 (112 έδρες, όσες έλεγαν από τη βραδιά των εκλογών ότι κέρδισαν, παρ’ ότι έως αργά χθες βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα) που θα της επιτρέψει να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ή να ανακαλέσει μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, της Λαϊκής Εξουσίας, του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου.
Αλλά θα εξαρτηθεί και από το πόσο ο «τσαβισμός» έχει θωρακίσει την μπολιβαριανή διαδικασία και έχει ριζώσει στα λαϊκά στρώματα.
Ο θεσμικός πόλεμος αρχίζει τώρα και η έκβασή του μπορεί να είναι ανησυχητικά απρόβλεπτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας