Από το 1999, όταν ο Ούγκο Τσάβες ανέλαβε τα ηνία της Βενεζουέλας, κάθε εκλογική αναμέτρηση (19 έκτοτε) εκλαμβάνεται ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του ιδιότυπου συστήματος που εγκαθίδρυσε ο εκλιπών πρόεδρος και επιχειρεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού.
Αλλά οι χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη των 167 εκπροσώπων της Βουλής αναδεικνύονται στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση των τελευταίων 16 χρόνων, καθώς για πρώτη φορά η αντιπολίτευση συσπειρωμένη γύρω από τον ενιαίο συνασπισμό MUD, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, φέρεται να προηγείται του «Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου», συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Οι εκλογές έγιναν υπό το άγρυπνο βλέμμα εκατοντάδων διεθνών παρατηρητών, ανάμεσά τους πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί όπως ο Ισπανός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, αλλά και 40μελούς αντιπροσωπείας της UNASUR (Ενωση των Εθνών του Νότου), που προσκλήθηκαν επίσημα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.
Αλλά η αντιπολίτευση, που προεκλογικά ύψωσε τη σημαία των πολιτικών διώξεων που υφίσταται, με πρώτη εκείνη του φυλακισμένου πλέον Λεοπόλντο Λόπες, πρωτοστάτη του κινήματος «Η Εξοδος» (που επί ένα τετράμηνο πέρσι βγήκε στους δρόμους ζητώντας να πέσει η κυβέρνηση), κάλεσε ως «ανεξάρτητους παρατηρητές» έξι δεξιούς πρώην αρχηγούς λατινοαμερικανικών κρατών, οι οποίοι θα εκδώσουν τη δική τους «έκθεση της αλήθειας» για τη διαφάνεια των εκλογών.
Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια του «τσαβισμού» που οι Βενεζουελάνοι πηγαίνουν στις κάλπες με τις συνθήκες της ζωής τους να έχουν επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, του πληθωρισμού και της έλλειψης αγαθών.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί για την κρίση τις «αποτυχημένες σοσιαλιστικές πολιτικές» του Ούγκο Τσάβες και του διαδόχου του Νικολάς Μαδούρο.
Η κυβέρνηση επιμένει πως ευθύνεται η καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου αλλά και ο «οικονομικός πόλεμος» που δέχεται με το μποϊκοτάζ ισχυρών οικονομικών ομίλων, οι οποίοι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος.
Προσδοκία της αντιπολίτευσης είναι να καταφέρει να στερήσει από τους τσαβίστας την απλή πλειοψηφία των 84 εδρών της Βουλής (κατέκτησαν 98 το 2010) ώστε να μπορέσει να μπλοκάρει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης παραλύοντάς την.
Απείλησε μάλιστα πως δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα άλλο από εκείνο της νίκης της, καθώς «κάθε άλλη εκδοχή θα είναι νοθεία» που θα την οδηγήσει ξανά στους δρόμους. Ο δε πρόεδρος Μαδούρο απάντησε προειδοποιώντας πως «δεν θα παραδώσει την επανάσταση».
Οποιος κι αν κερδίσει, η πολιτική και ιδεολογική πόλωση της χώρας βαθαίνει προμηνύοντας ένα δύσκολο και ταραγμένο μετεκλογικό τοπίο.
Και ένα εκρηκτικό 2016, καθώς στα μέσα της χρονιάς συμπληρώνεται η συνταγματική προθεσμία μετά την οποία η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ζητήσει μέσω δημοψηφίσματος την αποπομπή του προέδρου Μαδούρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας